Menu

Wandeling Dalfsen - Zwolle

17 km langs natuur en prachtige landhuizen

Wandel door bossen, weilanden en akkers. Geniet van het boerenbuitenleven en spiek hier en daar eens binnen bij een landhuis van de vroegere Overijsselse adel. Gebruik je graag een wandelkaart? Op de website ns.nl vind je een routebeschrijving, plattegrond en informatie over de toegankelijkheid en de staat van de paden.

Wandel door bossen, weilanden en akkers. Geniet van het boerenbuitenleven en spiek hier en daar eens binnen bij een landhuis van de vroegere Overijsselse adel. Gebruik je graag een wandelkaart? Op de website ns.nl vind je een routebeschrijving, plattegrond en informatie over de toegankelijkheid en de staat van de paden.

De wandeling start bij het kleine station van Dalfsen en neemt je mee door weelderige bossen, weilanden met nieuwsgierige paarden, langs statige landhuizen en langs de Wijthmenerplas. Uiteindelijk eindig je in de karakteristieke oude binnenstad van Zwolle. Een groot deel van de wandeling gaat over onverharde paden.

Wandel langs statige landhuizen en de Wijthmenerplas
Een havezate is een hoeve van de vroegere Overijsselse adel

Vanaf station Dalfsen wandel je door bossen en weilanden langs drie havezaten: Huis Den Berg, landgoed Mataram en landgoed De Horte. Een havezate is een hoeve van de vroegere Overijsselse adel, bestaande uit een groot landhuis, kleinere bijgebouwen en een enorm stuk grond eromheen. De hoofdgebouwen van deze havezaten zijn in priv├ęgebruik. Delen van de landgoederen zijn opengesteld voor het publiek.

Huis Den Berg is het eerste landhuis op de route. Met een imposant hek, een keurig aangeharkte tuin en omgeven door water, spreekt deze havezate het meest tot de verbeelding. De havezate Mataram lijkt meer op een hoeve, met gezellige luiken voor de ramen. Landgoed De Horte ligt wat verscholen, maar heeft wel haar Franse tuin opengesteld voor bezoekers. Via een klassiek wit bruggetje betreed je de tuin. Symmetrische vormen en rechte paden omlijsten de perken met bloemen en planten in kleurschakeringen van blauw, lila, roze en paars.

Via een klassiek wit bruggetje betreed je de tuin
Deze statige toegangspoort uit 1406 is het enige overblijfsel van de vroegere ommuring van de stad

De route voert verder langs maisvelden, bramenstruiken en weilanden met paarden en koeien, naar het recreatiegebied rondom de Wijthmenerplas. Om je vervolgens naar het bruisende stadsleven van Zwolle te loodsen. Daar aangekomen kun je niet om de Sassenpoort heen. Deze statige toegangspoort uit 1406 is het enige overblijfsel van de vroegere ommuring van de stad. Dit is tevens het eindpunt van de wandeling, vanaf hier is het ca. 10 minuten lopen naar het station van Zwolle.

Wil je nog even nagenieten met een hapje of een drankje? Op de Nieuwe Markt kun je daarvoor terecht bij Brasserie Jansen. Met een uitgebreide menukaart en vriendelijk personeel (Nieuwe Markt 14). Of strijk neer bij Ingeburgerd voor een burger, borrelhap of lekkere cocktail (Nieuwe Markt 25). Voor wie graag wat verder Zwolle induikt voor een hapje, kan kijken bij onze lijst van de beste restaurants van Zwolle.

LaPeet

Geschreven door: LaPeet

Fotografe en blogger LaPeet reist voor verschillende opdrachtgevers de wereld rond. Op Tripstermagazine.com deelt ze haar reisverhalen en en laat ze je talloze exotische bestemmingen en spannende steden zien.

Locatie & route

Station Zwolle
Terborchstraat
8011GG Zwolle, Nederland
https://www.ns.nl/stationsinformatie/zl/zwolle

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan