Menu

3x musea in en rondom Zwolle

Museumschatten, Sinterklaas en Anton Pieck

De hoofdstad van Overijssel heeft allerlei moois te bieden op cultureel gebied. Naast het iconische Museum de Fundatie zijn deze drie musea zeker een bezoekje waard.

De hoofdstad van Overijssel heeft allerlei moois te bieden op cultureel gebied. Naast het iconische Museum de Fundatie zijn deze drie musea zeker een bezoekje waard.

#1 Stedelijk Museum Zwolle

Wil je de échte Zwolse cultuur opsnuiven? Dan mag een bezoek aan dit museum niet ontbreken. Je vindt hier het indrukwekkende Drostenhuis, een van de oudste en mooiste woonhuizen van de stad. Duik vooral even de archeologiekelder in, waar unieke vondsten uit Zwolle prijken. Een drinkglas in de vorm van een geweer, bijvoorbeeld. Extra bijzonder is de collectie Keuzes, verhalen bij museumschatten, waarin museumstukken staan die zelden of zelfs nooit aan het publiek zijn getoond.
Melkmarkt 41, stedelijkmuseumzwolle.nl

Let op: als gevolg van een brand zijn alle activiteiten geannuleerd en is het museum gesloten.

#2 Anton Pieck Museum

Vanaf Station Zwolle ben je met bus 203 binnen een kwartiertje in het pittoreske stadje Hattem, op de noordelijkste punt van de Veluwe. Hier vind je het Anton Pieck Museum. Pieck is de man achter de illustraties van De sprookjes van Grimm en het ontwerp van de Efteling, maar hij schilderde ook de prachtigste winterlandschappen. Je kunt in dit museum zijn werken bewonderen én een workshop verven of etsen volgen. Evenaar jij de meester van de nostalgie?
Achterstraat 46-48 in Hattem, antonpieckmuseum.nl

#3 Sinterklaasmuseum

Fans van Sinterklaas kunnen hun lol op in Zwolle. Niet alleen in december, maar heel het jaar door! Onder de feestwinkel Meinesz & Bennesz schuilt een sfeervol mini-museum van twaalf vierkante meter, vol met beelden, poppen, boeken, lp's en tekeningen van en over de goedheiligman en zijn pieten. Als je met een groep gaat, wordt een belletje van tevoren gewaardeerd. Mooi detail: het museum doneert de opbrengst elk jaar rond 5 december aan een goed doel.
Assendorperstraat 82 en 33, sinterklaasmuseum.com

Locatie & route
  1. Stedelijk Museum Zwolle
  2. Anton Pieck Museum
  3. Sinterklaasmuseum
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan