Menu

Museum de Fundatie en de Herman Brood Experience

Vincent van Gogh versus beschilderde gitaren

Tijdens je bezoek aan Zwolle kun je in één adem twee totaal verschillende musea bezoeken: Museum de Fundatie en de Herman Brood Experience liggen pal tegenover elkaar. Allebei aanraders voor wie cultureel Zwolle wil verkennen.

Tijdens je bezoek aan Zwolle kun je in één adem twee totaal verschillende musea bezoeken: Museum de Fundatie en de Herman Brood Experience liggen pal tegenover elkaar. Allebei aanraders voor wie cultureel Zwolle wil verkennen.

Wie vanaf het Centraal Station van Zwolle via het water en de prachtige historische straten naar het stadscentrum wandelt, kijkt hoe dan ook zijn ogen uit. Blijf tijdens die route even stil staan bij de koperkleurige hoornen die op willekeurige locaties uit de grond steken: wie dichtbij genoeg staat, hoort verhalen over de geschiedenis van de stad en de locatie waar je op dat moment staat te luisteren. Een aangename verrassing! Struin dan verder richting het plein waaraan Museum de Fundatie ligt en je vergeet bijna dat je in Zwolle bent, en niet in Parijs.

Je vergeet bijna dat je in Zwolle bent, en niet in Parijs

Het imposante neoclassicistische pand van Museum de Fundatie stamt uit ongeveer 1840, bood voorheen onder meer onderdak aan het Paleis van Justitie en huisvest nu een omvangrijke collectie beeldende kunst, van de late middeleeuwen tot nu. De collectie werd voor een groot deel samengesteld door een voormalig directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam – een van de mooiste musea van Nederland, wat mij betreft. In Museum de Fundatie is werk te zien van onder andere Strozzi, Vroom en Weenix, Picabia, Turner, Bernini en Canova en veel Nederlandse kunst van Mondriaan, Toorop, Appel, Lucebert en anderen. En dan hebben we alleen nog maar de begane grond gehad: op de bovenverdieping worden met regelmaat wisselende exposities samengesteld.

Steek de straat over voor een culturele ‘experience’ van een heel andere orde

Na je bezoek aan Museum de Fundatie steek je de straat over, voor een culturele ‘experience’ van een heel andere orde. In de Herman Brood Experience wordt ‘s lands grootste rock-‘n-roll legende sinds kort geëerd aan de hand van een selectie schilderijen, zeefdrukken en tekeningen, privéfoto’s en persoonlijke spullen zoals beschilderde gitaren, kledingstukken, schildersmateriaal en zelfs spuitnaalden. Alles is verzameld en geëtaleerd in samenspraak met de weduwe van Brood, Xandra. De entree is gratis en in de bijbehorende shop is allerlei moois van Brood te koop.

Wil je meer cultuur snuiven tijdens je dagje in Zwolle? Bekijk dan welke musea we ook aanraden in het artikel 3x musea in en rondom Zwolle.

Barts Boekje

Geschreven door: Barts Boekje

Barts Boekje is de lifestyle- en adressensite van Maartje Diepstraten. Je vindt er allerhande adresjes, van hippe hotspots tot gouwe ouwe, van Vlissingen tot Kaapstad. Zelf woont Maartje in Amsterdam, met man Dirk en mopshond Willem. Ook leuk: Maartje schreef het boek Little escapes. 208 slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan