Menu

10x de leukste culturele hotspots van Zwolle

Van een schip tot een beeldentuin

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan alle culturele plekken die Zwolle rijk is. Wij selecteren onze favorieten op het gebied van kunst en theater, film en muziek. Ook vanwege de prachtige panden én gemoedelijke sfeer wil je hierheen!

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan alle culturele plekken die Zwolle rijk is. Wij selecteren onze favorieten op het gebied van kunst en theater, film en muziek. Ook vanwege de prachtige panden én gemoedelijke sfeer wil je hierheen!

#1. Filmtheater Fraterhuis

Het filmhuis dankt zijn naam aan de fraters, geestelijken die geen formele kloostergelofte hadden afgelegd. Zij streefden ernaar het onderwijs en de leefomstandigheden van de Zwolse bevolking te verbeteren. Nu komt menig Zwollenaar er om de nieuwste kaskrakers, arthouse-films en oude documentaires over Zwolle te bewonderen. Sinds de zomer van 2007 vind je in hetzelfde pand Schouwburg Odeon. Op deze knusse plek breng je graag je luie zondag door!

Blijmarkt 25, filmtheaterfraterhuis.nl

Op deze knusse plek breng je graag je luie zondag door!
De slogan luidt: “Bruist, schuurt en verleidt”

#2. Schouwburg Odeon

De slogan van dé Schouwburg van Zwolle luidt: “Bruist, schuurt en verleidt”. Ons verleiden doen ze zeker met de prachtige Hemminkzaal, een rijksmonument, en een van de zes bonbonnièrezalen van Nederland. Alleen al de sierlijke balkons creëren een magische sfeer! Je woont er theater- en cabaretvoorstellingen bij van grote namen als Loes Luca, Martine Sandifort en Pieter Derks. Of bezoek er een klassiek concert. Voor kinderen zijn er speciale voorstellingen.

Blijmarkt 25, zwolsetheaters.nl

#3. Het Langhuis

Bij Het Langhuis gaan historie én actualiteit hand in hand. In het middeleeuwse pand zijn er verschillende hedendaagse kunsttentoonstellingen van jonge kunstenaars. Verwacht onder meer kunst van gedumpt plastic en touw van landbouwkassen, exposities van afstudeerders en het project ‘Plankton’ van Zwollenaar Herbert Alfonso die bekend is als filmmaker, beeldend kunstenaar en fotograaf, waarvoor hij zijn eigen belevingswereld als uitgangspunt neemt. In het gebouw zijn ook werkruimtes voor kunstenaars, leuk om zo een kijkje ‘achter de schermen’ te krijgen.

Goudsteeg 8, langhuis.nl

Verwacht kunst van gedumpt plastic en touw van landbouwkassen
Ben je reislustig, een kunstliefhebber of op zoek naar een cadeau?

#4. Boekhandel Waanders

Een van de mooiste en meest bijzondere boekwinkels van Nederland vind je in de Broerenkerk. Bij binnenkomst word je gelijk verrast door hoe groots het er is en vanwege alles wat er te zien valt, zoals een oud orgel. Aan je rechterzijde ligt het café én aan je andere zijde spot je overal boeken, tijdschriften, kranten en gadgets. Ben je reislustig, een kunstliefhebber of op zoek naar een cadeau? Loop dan zeker naar één, of eigenlijk naar alle drie de bovenverdiepingen. Beneden liggen de geschiedenis- en kinderboeken. Hier kun je dus eindeloos ronddwalen, een attractie op zich.

Achter de Broeren 1-3, libris.nl/waanders

#5. Blauwdruck

Wil je een tentoonstelling bezoeken van onbekende, Nederlandse kunstenaars of een creatie van een lokale kunstenaar scoren? Bij Blauwdruck kan het beide! Het is namelijk een galerie en winkel ineen. Of het nou stof, hout, papier, keramiek of steen is, hier vind je altijd wel originele werken van verschillende materialen. In het Zwolsch Warenhuis zie je onder meer toffe T-shirts, lijstjes met grappige én vrolijke tekeningen en schaaltjes. Vergeet niet om na je bezoek een kunstkaart mee te nemen, hierop ontdek je nog meer leuke, kunstzinnige bestemmingen in Zwolle.

Sassenstraat 26, blauwdruck.nl

Hier vind je altijd originele werken van verschillende materialen
In het weekend zijn er vaak optredens, borrels en debat- of poëzieavonden

#6. Perron Theater

Vroeger zat op deze locatie het postgebouw van de NS, tegenwoordig kun je hier doordeweeks terecht voor cultuur én veel gezelligheid. Zo is het Perron Theater de thuisbasis van Theatergroep De Jonge Honden: een groep van jonge theatermakers die voorstellingen maken waarin historie centraal staat. Scholieren repeteren er en er staan regelmatig studenten op de planken. Maandelijks is er een open podium: ‘De Lege Stoelen’. In het weekend zijn er vaak optredens van bandjes, borrels en debat- of poëzieavonden.

Westerlaan 9a, tgdejongehonden.nl/perrontheater

#7. Beeldentuin op Landgoed Anningahof

Wil je de populaire hotspots vermijden? Dan raden we je aan om de beeldentuin op Landgoed Anningahof te bezoeken. Jaarlijks zijn er wisselende tentoonstellingen met tientallen hedendaagse beeldhouwwerken van 1960 tot nu. Tussen de prachtige bomen, vijvers en bloemen ontdek je werk van gevestigde namen als Tom Claassen en Maria Roosen, maar ook van jong talent zoals Levi van Veluw. Reserveren doe je vooraf via de website. Huur een OV-fiets bij station Zwolle en je bent er binnen een halfuur. Open t/m eind oktober.

Hessenweg 9, anningahof.nl

Er zijn wisselende tentoonstellingen met hedendaagse beeldhouwwerken
Al zestien jaar komen verschillende generaties bijeen op de Verhalenboot

#8. De Verhalenboot

Al zestien jaar komen verschillende generaties bijeen op het honderd jaar oude schip van Rob Bults en Kitty Peetom. Iedereen heeft een verhaal dat hier door hen wordt verteld middels storytelling. Na het zien hiervan ben je geïnspireerd om zelf een verhaal of gedicht te schrijven! Dat kan via de Verhalenboot, check de website voor het aanbod. Ook zijn er onder de kastanjeboom vaak leuke festivals als Festival Het Tussenland en het Wereldberoemde Verhalenfestival. De missie van Rob en Kitty is om op deze bijzondere locatie allerlei culturen samen te brengen. 

 Pletterstraat 20, deverhalenboot.nl
 

 

#9. Galerie Dennie Boxem

Zanger en kunstenaar Dennie Boxem – bekend van mannenkoor Koorbazen - verzorgde jarenlang exposities in GrandCafe Public, tegenover Museum de Fundatie. Nu heeft hij een leegstaande winkelruimte omgetoverd tot zijn eigen, toegankelijke galerie. Zijn frustraties binnen de maatschappij – bijvoorbeeld over thema’s als de klimaatcrisis – zet hij om in kleurrijke kunst, met ‘here and there’ een grapje. Leuk: Dennie vraagt ook aan bezoekers om een bijdrage te leveren aan zijn werken. Zo is er een schilderij met daarop bioloog David Attenborough, afgebeeld als god, die wijst naar een industrieel landschap waarop je een stipje mag zetten. De stipjes symboliseren het streven naar verandering.

Roggenstraat 21, dennieboxem.com

Dennie vraagt ook aan bezoekers om een bijdrage te leveren aan zijn werken
ZZuit is dé ontmoetingsplek voor buurtbewoners

#10. ZZuit

Een cabaretshow, een theatervoorstelling, optreden of lezing: ZZuit is dé ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Aan alles blijkt dat het een sympathiek adres is, zo wordt het gedreven door vrijwilligers. Een greep uit de programmering: het ‘Gouwe Ouwe Café’ met swingende deuntjes uit de jaren zestig en zeventig, een bewerkte komedie van Paul Haenen (Bert) en een meeting met schrijfster Annegreet van Bergen die alles deelt over haar nieuwste bestseller. Vermaak verzekerd. Ook voor de familievoorstellingen in ZZuit wil je eropuit, dus op naar Zwolle-Zuid.

Thorbeckelaan 2zzuit.nl

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan