Menu

10 uur in Zwolle

Het ultieme dagje uit

In het compacte centrum van Zwolle hop je moeiteloos van een knus winkelcafé naar een van de mooiste boekwinkels van het land. Tussendoor geniet je van een biologische lunch in het gezelligste eetcafé van de stad, of ga je op een shopping spree in de Sassenstraat. Zo maakje een volle dag Zwolle rond.

In het compacte centrum van Zwolle hop je moeiteloos van een knus winkelcafé naar een van de mooiste boekwinkels van het land. Tussendoor geniet je van een biologische lunch in het gezelligste eetcafé van de stad, of ga je op een shopping spree in de Sassenstraat. Zo maakje een volle dag Zwolle rond.

10.00 Ontbijten én shoppen bij Engel

Na de treinreis naar Zwolle wandel je vanaf het Centraal Station in een klein kwartier langs het water en de statigste huizen van de stad (prachtig!) naar de Grote Markt – een mooi begin van de dag. Het is niet moeilijk om op de Grote Markt en in de omliggende straten een gezellig koffieadres te vinden, maar wie meteen ook iets te kijken wil hebben (lees: kopen), zakt vooral neer op een van de stoelen bij Engel Winkelcafé, een knusse plek waar de boterhammen, speltappeltaart en fairtrade koffie om te smullen zijn. Knappe jongen ook die er met lege handen naar buiten loopt.
Grote Markt 3, engelwinkelcafe.nl

11.30 Food shoppen bij Franck en Librije’s Winkel

Strek de benen en begeef je naar het sympathieke Franck, een kleine brood- en delicatessenzaak waar je allerlei lekkers voor thuis kunt scoren. De gezellige houten tafels van het kleine huiskamercafé van Franck lonken ook: je zou er zo plaatsnemen. Maar banjer even door, want niet ver hier vandaan vind je restaurant De Librije, een begrip in het hele land. En je hoeft heus niet uitgebreid te tafelen om van de Zwolse parel te genieten. De Librije heeft namelijk ook een eetwinkel waar je terecht kunt voor verschillende ingrediënten die in de Librije-keuken gebruikt worden. Bovendien is het plein waaraan zowel de Librije als Librije’s Winkel liggen een historisch plaatje.
Diezerpoortenplas 9, franck.nl
Spinhuisplein 1, librijeswinkel.nl

12.30 Lezen en koffie bij Waanders in de Broeren

Een dag in Zwolle is niet compleet zonder een bezoek aan één van de meest bijzondere boekwinkels van het land. In deze eeuwenoude kerk kun je uren doorbrengen tussen de talloze boeken. En wie er moe van is geworden, pakt een koffie in het café, of als het even kan in de zon op het ruime terras voor de deur. Overigens is een bezoek aan de boekwinkel niet alleen de moeite waard vanwege de stunning looks van het pand; ook de collectie is zoals bijna nergens anders, zo groot.
Achter de Broeren 1-3, waandersindebroeren.nl

13.30 Lunch bij De Gillende Keukenmeiden

Terwijl je slentert door de oude, smalle straten, kun je zomaar – net als ik – tegen één van de allerleukste adressen van Zwolle aan lopen: ontbijt-, brunch- en lunchcafé De Gillende Keukenmeiden. De zaak voelt nostalgisch, dorps bijna, dankzij het oude pand en de stoere, ogenschijnlijk lukraak gekozen inrichting: een allegaartje aan houten stoelen en tafels. Of misschien is het dankzij de gezellige dames (de Gillende Keukenmeiden zelf) achter de toonbank die vól staat met werkelijk de lekkerste taarten ever.

En dan is er nog de grote tuin, met mooi weer het grootste cadeau van Zwolle. Aan de bomen hangen juten zitjes, op pallets liggen gekleurde kussens en aan de ruime tuintafels kun je een hapje eten. Want nog even terug naar die toonbank: daarop staat een keur aan verrukkelijke taarten, de een nog aantrekkelijker dan de andere. Alles huisgemaakt met wat het seizoen te bieden heeft, altijd biologisch. Het mag geen verrassing zijn dat de keukenmeiden ook een puike high tea serveren. Voor de lunch mag je je verheugen op fikse sneden vers gebakken zuurdesembrood met avocado-ei-salade, spicy kruiden en knapperige bacon (yes please) of een pindakaas-sambal-boterham-plus. En veel meer van dat.
Meerminneplein 7, gillende-keukenmeiden.nl

15.00 Shoppen bij Moonloft

Dit te leuke zaakje – ik denk toch wel de allerleukste winkel van heel Zwolle – verkoopt het beste van de (wat mij betreft) best gelukte Nederlandse lifestylemerken zoals Anna + Nina en Love Stories Intimates. De winkel is weliswaar klein, maar er is zoveel te bekijken dat je er gerust een uur rondhangt. Kun je daarna mooi een zoet Frans koekje scoren bij Petit Macaron, tegenover Moonloft.
Spoelstraat 32, moonloft.nl

16.00 Meer shoppen bij Sassy en Spøtted

De Sassenstraat is een begrip in Zwolle: hier vind je namelijk de leukste boetiekjes. De jongste van het stel is Sassy. Hier krijg je niet alleen eigentijdse kledinglabels (het aanbod wisselt) maar ook geurkaarsen, schoenen, accessoires en af en toe een knap boek. Plus gezonde take-a-way snacks en maaltijden van lokale cateraar Levjen. Pal tegenover Sassy zit Spøtted, met een streepje door de 'o' wat aangeeft wat je hier shopt: moois van Scandinavische aard.
Sassenstraat 76, facebook.com/sassyzwolle
Sassenstraat 43, spottedzwolle.nl

17.00 Borrelen bij Hier en Daar

Hier en Daar begon als 'daar': een mobiele onderneming (foodtruck) waarmee de eigenaar evenementen en foodfestivals aandeed. In 2015 kwam het 'hier': een vast adres in het centrum van Zwolle. Eigenaar Chris Verstappen begon zijn avontuur zonder horecaopleiding of -ervaring; een autodidact dus. In zijn foodtruck verkocht hij koffie en gebak, in de bar in Zwolle kwam daar nog een grote liefde bij: wijn. Aangevuld met alles wat daarbij hoort, zoals een uitgebreid kaasplateau. Leuk detail: alles in de zaak, op het personeel na, is te koop. Het gros van wat je ziet is door Chris opgeknapt (vintage meubels) of zelfs helemaal handgemaakt (nieuw design van oude materialen).
Oude Vismarkt 10, hierendaar.nu

19.00 Dineren bij Het Weeshuys

Dit restaurant slash eetcafé zit aan de rand van het stadscentrum, aan een doorlopende straat waar je wellicht niet zo gauw zou komen, ware het niet dat hier Het Weeshuys zit. Bovendien is het richting het station, dus de ideale plek om je dagje Zwolle af te sluiten. Het Weeshuys heeft de (hippe) looks van een café en de kwaliteit en service van een toprestaurant. Relaxed tafelen zonder poespas, maar met een bord voor je neus waar je u tegen zegt. En dat dan voor prijzen van café-niveau: voorgerechten zijn tussen de zes en tien euro, hoofdgerechten vijftien à twintig euro en voor het toetje ben je nooit meer dan acht euro kwijt. Tip: als je een vroeg diner prefereert en voor zes uur komt, kun je nog even binnen spieken bij de prachtige interieurzaak Simon, een paar deuren verderop.
Assendorperstraat 6, hetweeshuys.nl

Barts Boekje

Geschreven door: Barts Boekje

Barts Boekje is de lifestyle- en adressensite van Maartje Diepstraten. Je vindt er allerhande adresjes, van hippe hotspots tot gouwe ouwe, van Vlissingen tot Kaapstad. Zelf woont Maartje in Amsterdam, met man Dirk en mopshond Willem. Ook leuk: Maartje schreef het boek Little escapes. 208 slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen.

Locatie & route
  1. Engel Winkelcafé
  2. Franck
  3. Librije's Winkel
  4. Waanders in de Broeren
  5. De Gillende Keukenmeiden
  6. Moonloft
  7. Sassy
  8. Spøtted
  9. Hier en Daar
  10. Het Weeshuys
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan