Menu

3x musea in Utrecht

Kunstschatten in de Domstad

Met de Dom, het Catharijneconvent en het Centraal Museum is de binnenstad van Utrecht een schatkamer voor cultuurliefhebbers. Zijn de (klein)kinderen mee op pad? Dan zijn het nijntje museum en het spectaculaire Spoorwegmuseum een must!

Met de Dom, het Catharijneconvent en het Centraal Museum is de binnenstad van Utrecht een schatkamer voor cultuurliefhebbers. Zijn de (klein)kinderen mee op pad? Dan zijn het nijntje museum en het spectaculaire Spoorwegmuseum een must!

#1 Centraal Museum

Het Centraal Museum werd in 2016 heropend en sindsdien is het er drukker dan ooit! De Wereld van Utrecht is favoriet; deze nieuwe collectieopstelling wisselt moderne kunst af met stadsgeschiedenis en mode met oude kunst. Zo is er plek voor Gerrit Rietveld, maar ook voor Viktor & Rolf. En er is meer, want ook het Nijntje Museum maakt deel uit van het Centraal Museum, net als het Rietveld Schröderhuis. Dit iconische bouwwerk geldt als het architectonische hoogtepunt van kunststroming De Stijl.
Centraal Museum, Agnietenstraat 1, centraalmuseum.nl
nijntje museum, Agnietenstraat 2, nijntjemuseum.nl
Rietveld Schröderhuis, Prins Hendriklaan 50, centraalmuseum.nl/bezoeken/locaties/rietveld-schröderhuis

#2 Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is geen stoffige stek, maar een verrassende plek waar je samen met de kinderen spannende avonturen beleeft. Er zijn wisselende tentoonstellingen en theatervoorstellingen, maar je kunt ook spieken in het rijtuig van de koninklijke familie of een rit maken in een reusachtige stoomlocomotief. Van een droomreis aan boord van de Oriënt Express tot De Vuurproef, een 4D-simulator waarin je zelf een trein bestuurt, in Het Spoorwegmuseum ontdek je alles over zo'n tweehonderd jaar treingeschiedenis.
Maliebaanstation 16, spoorwegmuseum.nl

#3 MOA

Even buiten het centrum van de stad ligt het veelzijdige Museum Oud Amelisweerd, kortweg MOA. Dit prachtige landhuis midden in de natuur heeft drie focuspunten: allereerst het prijswinnend gerestaureerde Rijksmonument zelf, maar MOA toont ook de grootste collectie werken van de Nederlandse kunstenaar Armando en unieke Chinese wanddecoraties met natuurmotieven, jachtscènes en een drakenbootrace. In Koetshuis Oud Amelisweerd huist de museumwinkel, het bezoekerscentrum Amelisweerd en landgoedcafé de Veldkeuken, een fijne plek met terras aan het water.
Koningslaan 9, Bunniklandhuisoudamelisweerd.nl

Locatie & route
  1. Centraal Museum
  2. Nijntje museum
  3. Het Spoorwegmuseum
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan