Menu

Video - Ontdek Utrecht

Een dagje cultuur en shoppen in het hart van treinend Nederland

Wie het meeste uit een dagje Utrecht wil halen gaat niet alleen shoppen, eten of cultuur snuiven, maar pakt dit alle drie in één dag mee. Een bliksembezoek met vele smaken. (video onderaan in artikel)

Wie het meeste uit een dagje Utrecht wil halen gaat niet alleen shoppen, eten of cultuur snuiven, maar pakt dit alle drie in één dag mee. Een bliksembezoek met vele smaken. (video onderaan in artikel)

#1. Atelier Ohlala

Cadeautje nodig? Bij Atelier Ohlala moet je wel héél erg je best doen om niet te slagen. In hartje Utrecht, vlakbij de Neude, zit dit schattige winkeltje vol leuke sieraden, kaarten, geurtjes en woonaccessoires van over de hele wereld. Eigenaresse Marjolein heeft een achtergrond in interieur en styling en dat is te merken. Alle items worden met zorg uitgezocht. Daarbij werkt ze graag met kleinere, exclusieve merken en ontwerpers. Ook gaat ze regelmatig op ‘treasure hunt’ zodat de collectie wordt aangevuld met bijzondere objecten die ze vindt tijdens haar reizen en bij kunst- en antiekverzamelaars. En dan is er ook nog het eigen label van Atelier Ohlala … Oh la la!
Kintgenshaven 1A, atelierohlala.nl

Eigenaresse Marjolein werkt graag met kleinere, exclusieve merken en ontwerpers
Typisch Utrecht! De prachtige oude werven van de Oudegracht

#2. Terrasje aan de Oudegracht

De Oudegracht ligt in hartje centrum en is natuurlijk de bekendste gracht van de stad. De werven van de Oudegracht zijn in de Middeleeuwen bedacht als superslim systeem om de handelswaar direct vanaf de aanlegkades de opslagkelders van de grachtenpanden in te kunnen vervoeren. Tegenwoordig zijn deze prachtige oude werven voornamelijk gevuld met restaurants en barretjes die van de aanlegkades fijne terrassen aan het water hebben gemaakt. Daar zit je in de zomer natuurlijk perfect, maar ook als het weer het niet toelaat, zijn de werfkelders op de Oudegracht een ideale plek voor een hapje en drankje. Typisch Utrecht!
 

#3. DAEN’S

Of je nou lekker wilt borrelen of lunchen, je een plekje nodig hebt om te overnachten of je op zoek bent naar de leukste nieuwe kleding, voor al het bovenstaande ben je bij DAEN’S aan het juiste adres. Deze hippe conceptstore/hotel met koffie- en wijnbar is de perfecte plek om tijdens het shoppen even te pauzeren. Lekker kopje koffie, taartje erbij … en dan sta je op en shop je in het winkelgedeelte direct weer verder.
Korte Minrebroederstraat 13-15, daens.nl

Conceptstore, hotel én koffie- en wijnbar: de perfecte plek om tijdens het shoppen even te pauzeren
De Twijnstraat is een dorpje op zich, vol prachtige oude geveltjes

#4. Winkelen in de Twijnstraat

Tijdens een bezoekje Utrecht mag de Twijnstraat, de oudste winkelstraat van de Domstad, niet ontbreken. Dit knusse stukje stad midden in het Museumkwartier voelt als een dorpje op zich, vol prachtige oude geveltjes. Je vindt er leuke koffietentjes en kleinere kledingzaakjes en cadeauwinkels, maar ook nog de authentieke visboer, groenteman en keurslager. Altijd een goed idee om hier een tijdje rond te dwalen, je zult in dit fijne stadsstraatje worden omarmd door niets dan gastvrijheid.
twijnstraat.nl

#5. De Domtoren

De grote trots van Utrecht is natuurlijk de Domtoren. Letterlijk, want deze in de 14e eeuw gebouwde toren telt meer dan 465 trappen en steekt wel 112 meter de lucht in. De Domtoren kent een rijke geschiedenis en het leuke is: je kunt er van alles over te weten komen tijdens de rondleiding van een deskundige gids. Zo leer je niet alleen veel over de toren en de stad Utrecht, maar word je bovendien getrakteerd op het beste uitzicht van de stad.
Domplein 9, domtoren.nl

Tijdens een tour in De Domtoren word je getrakteerd op het beste uitzicht over de stad
Het oudste stedelijke museum van Nederland laat geen kans onbenut om vernieuwend te werk te gaan

#6. Centraal Museum

Het Centraal Museum is het oudste stedelijke museum van Nederland. Toch voelt het jong, omdat ze geen kans onbenut laten om vernieuwend te werk te gaan. Zo hebben ze het Nijntje museum voor kinderen én volwassenen, is het de geboorteplaats van de iconische ‘Centraal museum stoel’ van Richard Hutten en hebben ze op maat gemaakte rondleidingen in veel verschillende thema’s. Wie nog niet overtuigd is kan de hele collectie alvast online bekijken. De website is ook even uniek als het museum zelf.
Agnietenstraat 1, centraalmuseum.nl

#7. Louis Hartlooper Complex

Hét iconische filmhuis van Utrecht is tegenwoordig zoveel meer dan een plek om alleen even neer te ploffen met een bak popcorn. Het Louis Hartlooper complex zit in een monumentaal pand in Amsterdamse Schoolstijl, dat in 1927 is gebouwd als politiebureau. Vandaag de dag is het pand een echte culturele hub geworden, waar heel kunstzinnig Utrecht samenkomt om een drankje te pakken, de maandelijks vernieuwde tentoonstellingen in de foyer te bekijken of deel te nemen aan een van de vele bijzondere evenementen. De perfecte afsluiter van een dagje Utrecht.
Tolsteegbrug 1, hartlooper.nl

Hier komt heel kunstzinnig Utrecht samen voor films, expo's en drankjes

Bekijk ook
10 uur in Maastricht
Reis+hotel Maastricht (vanaf €49)

Maastricht / Cultuur

10 uur in Maastricht
5x cadeaushoppen in Antwerpen

Antwerpen / Shopping

5x cadeaushoppen in Antwerpen
De favourites van Femke van der Wilk

Amersfoort / Shopping

De favourites van Femke van der Wilk
De favourites van Elsbeth Grievink

Rotterdam / Shopping

De favourites van Elsbeth Grievink
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan