Menu

5x bijzondere musea in Utrecht

De verborgen parels van de Domstad

Ga je een cultureel dagje uit in Utrecht én ben je toe aan eens iets anders dan het Centraal Museum? Bezoek dan deze leuke musea, die je verrassen met maatschappelijke kunst of je terugbrengen naar een andere tijd.

Ga je een cultureel dagje uit in Utrecht én ben je toe aan eens iets anders dan het Centraal Museum? Bezoek dan deze leuke musea, die je verrassen met maatschappelijke kunst of je terugbrengen naar een andere tijd.

#1. Museum Speelklok

Bij het levendige Museum Speelklok duik je in de geschiedenis van de klok. Je ontdekt er heel bijzondere exemplaren, zoals een achttiende-eeuws staand horloge waarop sterrenbeelden, de maanstand en schrikkeljaren werden weergegeven. In de Koninklijke Kamer kijk je je ogen uit vanwege al het goud. Het klapstuk is de Clay-klok uit 1738. Met een beetje geluk hoor je de magische klanken. Maar er is nog veel meer: prachtig versierde speel- en platendozen, historische orgels en piano’s. Volg een tour of ga zelf op Museum Expeditie. Het wordt hoe dan ook een aangename muzikale belevenis, waarbij je je weer even in je kindertijd waant. Je speelkaart, die je in de gleuf stopt van de zelfspelende instrumenten (ja, ze bestaan écht!), is je toegang tot vrolijke deuntjes en verhalen. Op de bovenverdieping lees en zie je bizarre dingen. Wat dacht je van kleine orgels die bedoeld waren om kanaries te laten zingen? Of een drankendoos met een cilinderspeelwerk? In het winkeltje scoor je als aandenken een muziekdoosje.
Open: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur
Steenweg 6, Museumspeelklok.nl

In de Koninklijke Kamer kijk je je ogen uit
Het aanbod is vaak gebonden aan de actualiteit

#2. FOTODOK

Net buiten het centrum vind je aan een intiem hofje de verborgen parel FOTODOK. Alleen al het terrein is een bezoekje waard vanwege de rijke geschiedenis. In de vijftiende eeuw stonden hier een klooster en een kapel. Bij binnenkomst in het oude schoolgebouw ga je rechtsaf en kom je in de eerste zaal. Omdat deze plek ook fungeert als werkruimte, vind je er meerdere medewerkers die je alles over de programmering en culturele instelling kunnen vertellen. FOTODOK deelt het pand met kunstinstituut Casco; onderling wisselen ze elke drie maanden van tentoonstelling. Het aanbod is vaak gebonden aan de actualiteit, en divers: van de geschiedenis van het gebouw tot documentairefotografie over onderwerpen als het collectief geheugen, meteorologie, de toekomst van werk en machtsstructuren. Interessant zijn de vernieuwende vormen waarmee FOTODOK experimenteert. In plaats van beelden hangen er beschrijvingen aan een muur van de foto’s van de World Press Photo-winnaars. Ook zijn er regelmatig liveperformances, workshops en lezingen. Eén ding staat steeds centraal: inzicht geven in onze en andere leefwerelden. Daarmee zet het je aan tot nadenken.
Open: woensdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur
Lange Nieuwstraat 7, Fotodok.org

#3. Castellum Hoge Woerd

Ga terug in de tijd bij het archeologisch museum Castellum. Op deze plek stond tweeduizend jaar geleden een Romeins fort, nu bewonder je er de moderne versie met 6 meter hoge muren. Door de vier torens, omvang én het verhaal erachter is het Castellum an sich één groot hoogtepunt! Loop er vooral helemaal omheen. Handig: er zijn vier ingangen. Bij binnenkomst vind je aan de ene kant het Romeinse schip de Meern 1 (dat even lang bestaat als het voormalig fort), en word je meegenomen in de leefwereld van de schipper. Van bovenuit heb je het mooiste zicht op het schip. Extra speciaal: een groot deel van zijn spullen is bewaard gebleven. Je ziet er een opvallend kleine peddel, schrijfgerei, maar ook gereedschap dat veel gelijkenissen vertoont met hedendaagse gereedschappen, zoals de hamer. Op de bovenverdieping zijn er wekelijks meerdere theatervoorstellingen, én wisselende tentoonstellingen, bijvoorbeeld van middelbare scholieren. Tussendoor rust je uit in het restaurant met een lekkere Italiaanse lunch. De andere ruimte gaat over de geschiedenis van Leidsche Rijn (waar Castellum ligt) en oude periodes; van de vroege middeleeuwen tot de Romeinse tijd. Je speelt er interactieve games en bekijkt er eeuwenoude opgravingen. Een aanrader is de 3D-installatie ‘Van boerenzoon … tot wereldburger’, over de verschillende tijdperken. Dierenliefhebbers kunnen met konijnen knuffelen bij de aangrenzende stallen. Bij de ArcheoHotspot kun je (behalve op maandag en dinsdag) zelf aan de slag met vondsten uit Utrecht.
Open: maandag t/m zondag van 10.00-17.00 uur
Hoge Woerdplein 1, Castellumhogewoerd.nl
 

Op de bovenverdieping zijn er wekelijks meerdere theatervoorstellingen
In het gebouw aan de overkant aanschouw je drie grandioze telescopen

#4. Sonnenborgh

Wil je alles weten over de aarde en het heelal? Ga dan naar Sonnenborgh. Dankzij de iPad die je bij binnenkomst krijgt – vooral leuk voor kinderen vanwege de interactiviteit – word je meegevoerd langs alle historische ruimtes. Vanaf 1853 was dit namelijk het terrein waar wetenschappelijke ontdekkingen werden gedaan. Leuk dat je dat nu zelf kunt ervaren. Zo bekijk je een film over het sterrenstelsel in een ouderwetse collegezaal en zie je in het Zonnelab de Utrechtse zonnespectroscoop. Durf jij aan de steen te voelen uit de tijd dat het zonnestelsel ontstond, 4,5 miljard jaar geleden? In het gebouw aan de overkant aanschouw je drie grandioze telescopen. Wil je zelf naar de sterren kijken? Ga dan vooral naar een speciale sterrenkijkavond (elke vrijdag- en zaterdagavond van oktober t/m maart) of staar naar de zon op zondagmiddag. Tot slot: laat je verrassen door een bezoek aan het nog intacte bastion, dat in 1552 gebouwd werd door Karel V, met een koepel, kazematten en hoge muren.
Open: dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur
Zonnenburg 2, Sonnenborgh.nl
 

#5. BAK (basis voor actuele kunst)

“Bij BAK draait het niet om making things, maar om making things happen. Hoe kunnen kunst, kunstenaars, onderzoekers en het publiek worden samengebracht om bij te dragen aan sociale veranderingen?” Zo luidt de missie van de organisatie. Dat zie je terug in het diverse aanbod met maatschappijkritische en experimentele tentoonstellingen. Zo worden bezoekers uitgedaagd om samen met een kunstenaar onderwerpen als politieke, sociale en economische problemen te verbeelden en met elkaar in gesprek te gaan. Een andere keer draaien de creaties om geweld, maatschappelijke controle en gelijkheid. Ook zijn er in BAK regelmatig performances, filmvertoningen, lezingen en workshops die vaak gekoppeld zijn aan de exposities. In mei en juni maak je tijdens de eindexamententoonstelling kennis met de kunst van jonge talenten. Wist je dat dit ook de plek is waar sociaal onderzoek wordt gedaan? Voor meer maatschappelijke kennis zit je hier dus geBAKken!
Open: woensdag t/m zondag van 13.00-19.00 uur
Pauwstraat 13A, Bakonline.org

Ook zijn er in BAK regelmatig performances, filmvertoningen, lezingen en workshops
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan