Menu

10 uur in Utrecht

Aan de kades van de Oudegracht

De Oudegracht is het sfeervolle hart van de stad. In de middeleeuwen was het hier een drukte van belang met de aan- en afvoer van goederen. Nu is het een prachtige plek om te winkelen en te lunchen of te dineren in de oude stadskastelen.

De Oudegracht is het sfeervolle hart van de stad. In de middeleeuwen was het hier een drukte van belang met de aan- en afvoer van goederen. Nu is het een prachtige plek om te winkelen en te lunchen of te dineren in de oude stadskastelen.

10.00: Koffie in Het Gegeven Paard

Vanuit de lichte en moderne stationshal van het Centraal Station van Utrecht loop je door het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne naar TivoliVredenburg op de hoek van de Catharijnesingel. Dit muziekgebouw herbergt het grand café Het Gegeven Paard, waar je heerlijk met een kop koffie kunt neerstrijken aan de lange tafels. De snelste route naar de Oudegracht, het centrum van Utrecht, loopt over de Lange Viestraat.
Vredenburgkade 11, Cafehetgegevenpaard.nl

 

11.00: Mode bij Hutspot

Vervolg je weg langs de Oudegracht en bewonder de oude panden. Neem ook eens een zijweggetje, zoals de Vinkenburgstraat, die voetgangers vanaf de Oudegracht naar de Neude leidt. Het is The Walk of Fame van Utrecht. Ieder jaar krijgen de winnaars van de Gouden Kalveren – de prijzen die tijdens het Nederlands Film Festival worden uitgereikt – er een eigen gouden tegel. Zo slenter je via de handafdrukken van onder anderen Georgina Verbaan, Barry Atsma en Carice van Houten richting hotspot Hutspot. In deze strak ingerichte conceptstore wordt moois van modelabels gecombineerd met lifestyle must haves en interieuraccessoires. 
Vinkenburgstraat 19, Hutspot.com

 

12.30: Lunchen in een stadskasteel

Wandel weer terug naar de Oudegracht en betreed het huis Oudaen. De historie van dit statige stadskasteel gaat terug tot de dertiende eeuw toen het werd gebouwd door een rijke koopman. Een veelzijdig horecaconcept met in de kelder een bierbrouwerij, in de acht meter hoge ‘ridderzaal’ een grand café en op de eerste verdieping een restaurant. Ooit eerder een uitsmijter of broodje kroket in een kasteel gegeten?
Oudegracht 99, Oudaen.nl

 

13.30: Antiek en mode

Steek de gracht over en loop via de neoklassieke gevel van de Winkel van Sinkel, het eerste warenhuis van Utrecht, over de Vismarkt langs de Oudegracht. Verplichte stop: de antiekwinkel Lisman, een schatkamer gevuld met fonkelende vondsten van over de hele wereld. Een stukje verderop aan de Lijnmarkt shop je bij Mus de mooiste Scandinavische mode. Leuk: Mus verkoopt ook Eau de Gracht, Utrechts kraanwater in een smaakvol jasje.
Vismarkt 10, Lisman
Lijnmarkt 32, Musconceptstore.nl

 

17.00: Eenkamerhotel en cocktails

Tijd om terug te keren naar de Oudegracht, maar niet zonder eerst even bij te komen met een drankje. Daen’s in de Korte Minrebroederstraat is behalve toffe kledingwinkel én eenkamerhotel ook een fijne plek voor een kop koffie. Liever een goede cocktail of een glas bubbels? Dan is Bar Cava in een intiem pijpenlaatje op de Ganzenmarkt jouw spot. Ook om de trek te stillen, want de barhapjes en borrelplateaus zijn verrukkelijk.
Korte Minrebroederstraat 13-17, Daens.nl
Ganzenmarkt 12, Barcava.nl

 

18.30: Afsluiten met een spelletje

De Lijnmarkt is ook een fijn straatje met dito adressen. Zo eet én drink je bij Bistronome Des Arts op-en-top Frans, met uitzicht op het water. Op weg terug naar het station kun je als aandenken nog een leuk spel scoren bij Subcultures, een van de favoriete winkels van Utrechts eigen Anouk Hoogendijk.
Lijnmarkt 48, Restaurantlebistronome.com

 

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan