Menu

3x musea in Tilburg

Van uniek textieldesign tot wereldberoemde instrumenten

Het TextielMuseum is alleen al een tripje Tilburg waard. Maar de vroegere industriestad heeft meer te bieden, zoals moderne kunst in een monumentale wolspinnerij, nu omgedoopt tot De Pont. Wil je anders dan anders? Bezoek dan muziekinstrumentenmuseum Kessels.

Het TextielMuseum is alleen al een tripje Tilburg waard. Maar de vroegere industriestad heeft meer te bieden, zoals moderne kunst in een monumentale wolspinnerij, nu omgedoopt tot De Pont. Wil je anders dan anders? Bezoek dan muziekinstrumentenmuseum Kessels.

#1. TextielMuseum

Dit museum alleen al is een trip naar Tilburg waard! Het TextielMuseum, dat in 2017 museum van het jaar was, bewijst dat textiel ook kunst kan zijn. De inspirerende exposities waarin kunst, design, erfgoed en ambacht samenkomen worden extra speciaal door de locatie: het museum huist in de oude textielfabriek (inmiddels een rijksmonument) van de firma C. Mommers & Co., ooit een van de grootste werkgevers van Tilburg. Helemaal tof is het innovatieve TextielLab, een open atelier waar je kunstenaars en ontwerpers live in actie kunt zien - inspiratie verzekerd. Vergeet, als kers op de taart, ook vooral de TextielShop niet, met uniek design van opkomende én gevestigde ontwerpers als Viktor & Rolf, Studio Job, Pieke Bergmans... we hebben je gewaarschuwd!
Goirkestraat 96, textielmuseum.nl

#2. De Pont

Hét museum voor moderne kunst in Tilburg. De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman mr J.H. de Pont (1915-1987). Dankzij zijn nalatenschap heeft dit museum het levenslicht kunnen zien - zonder hulp van subsidies of sponsoring. Net als het TextielMuseum heeft De Pont een link met textiel, het museum zit namelijk in een monumentale wolspinnerij die compleet is verbouwd. In de grote, lichte zaal en intieme 'wolhokken' vind je vaste en wisselende exposities van opkomende en gevestigde kunstenaars, van fotografie tot schilderkunst en van sculpturen tot performance art. Uiteraard is er ook een museumcafé waar je terecht kunt voor een hapje of een goede kop koffie.
Wilhelminapark 1, depont.nl

#3. Kessels

Voor iedereen die eens iets anders wil dan het standaard 'kunst-aan-de-muur-museum' en ook maar een klein beetje van muziek houdt (en wie doet dat nou niet?): Kessels is je plek. Kessels was van 1886 tot 1955 actief in Tilburg als muziekinstrumentenfabriek en beroemd in binnen- en buitenland. In de zeventig jaar dat de fabriek bestond zijn er meer dan een half miljoen muziekinstrumenten gemaakt die de hele wereld over vlogen: houten en koperen blaasinstrumenten maar ook piano's, pianola's en attributen voor fanfares en harmonieën. In het museum zijn veel van deze instrumenten te zien en in de werkplaats leer je hoe ze 100 jaar geleden werden gemaakt. Kessels is open op woensdag- en vrijdagochtend van 9:00 - 12:00 uur (en op afspraak) en is te bereiken via het TextielMuseum. Een ideale combinatie van twee mooie stukjes Tilburgs erfgoed!
Goirkestraat 96 (entree via Textielmuseum), muziekinstrumentenmuseum.nl

Locatie & route
  1. TextielMuseum
  2. De Pont
  3. Kessels
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan