Menu

Museum Rotterdam

Hét verhaal van de stad

Altijd al meer willen weten over Rotterdam? Over het ontstaan, de toekomst en de bewoners? Breng dan eens een bezoek aan Museum Rotterdam. Je vindt het in het vernieuwde Timmerhuis; een locatie die niet passender had kunnen zijn. 

Altijd al meer willen weten over Rotterdam? Over het ontstaan, de toekomst en de bewoners? Breng dan eens een bezoek aan Museum Rotterdam. Je vindt het in het vernieuwde Timmerhuis; een locatie die niet passender had kunnen zijn. 

Het museum vertelt de bijzondere reis van Rotterdam

Na jaren van wisselende locaties heeft Museum Rotterdam een vast thuis gevonden in het nieuwe Timmerhuis. Een passende plek om hét verhaal van Rotterdam te vertellen, want dit oude stadstimmerhuis was de plek van waaruit de wederopbouw van naoorlogs Rotterdam werd gecoördineerd. De bijzondere reis door de historie begint hier met de tentoonstelling Geschiedenis van de stad. Startend bij het middeleeuwse Rotterdam tot en met de internationale (haven)stad die het nu is.

Natuurlijk moet aan de jongere generatie ook verteld worden hoe het Rotterdam van nu is ontstaan. Daarom is er een permanente expositie te zien: ‘40-‘45 NU. Door middel van een indringende experience waan je je in het Rotterdam van 1940 (tijdens het bombardement) en word je meegenomen naar het Rotterdam van nu. De wederopbouw en het geloof in de toekomst worden belicht in De nieuwe stad (tot 18 mei 2017). Een maquette laat zien welke droomstad de stedenbouwers na het bombardement voor ogen hadden.

Maquette Museum Rotterdam

Niet alleen de stad zelf, maar ook de Rotterdammers krijgen hier een podium. Schrijver Ernest van der Kwast bracht jarenlang odes aan Rotterdammers die volgens hem kleur geven aan de stad. De verhalen van deze onbekende mensen zijn gebundeld in het boek Het wonder dat niet omvalt én ze krijgen een plekje in de tentoonstelling Ode aan de Rotterdammer (tot 8 januari 2017). Ook in Rotterdammers en hun stad worden Rotterdammers met een bijzondere passie op een voetstuk geplaatst. En dan hebben we nog de 82-jarige brei-grage Loes, die in de zomer van 2016 overleed en hier nu een mooi eerbetoon krijgt (tot 26 februari 2017). Om te overleven breide ze jarenlang trui na trui, waarmee ze een gekleurde muur om zich heen bouwde.

Je vindt het Museum Rotterdam in een zijstraat van de Meent. Goed bereikbaar vanaf het centraal station en verschillende metrostations (Stadhuis, Beurs) en tramhaltes (Weena, Stadhuis, Beurs). Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend, van 11:00 tot 17:00 uur. 

Een ode aan Rotterdammers met een bijzondere passie

Geschreven door: HTSPT Rotterdam

In Rotterdam is zoveel te ontdekken! Daarom startten Kirsten Jordan en Sasja Woutersen het platform HTSPT, dat stadsliefhebbers en hotspots met elkaar verbindt. Dagelijks gaan zij op pad om het leukste van Rotterdam te tippen.

Locatie & route

Museum Rotterdam
Rodezand 26
3011 AN Rotterdam
https://museumrotterdam.nl

Bekijk ook

KINO Rotterdam

Rotterdam / Cultuur

KINO Rotterdam

3x musea in Den Bosch

Den Bosch / Cultuur

3x musea in Den Bosch

3x musea in Alkmaar

Alkmaar / Cultuur

3x musea in Alkmaar

60x korting voor jouw stedentrip Voordelig citytrippen met exclusieve nsfavourites-aanbiedingen
60x korting voor jouw stedentrip
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland

Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox?

Meld je aan