Menu

De favourites van Gijsbregt Brouwer

De favoriete hotspots van de man achter De Buik van Rotterdam

Dat Gijsbregt Brouwer de halve stad kent en de stad hem, is niet zo gek. Als mede-oprichter van De Buik van Rotterdam is er geen spot in de Maasstad die aan hem voorbij gaat. Wat zijn zijn favorieten?

Dat Gijsbregt Brouwer de halve stad kent en de stad hem, is niet zo gek. Als mede-oprichter van De Buik van Rotterdam is er geen spot in de Maasstad die aan hem voorbij gaat. Wat zijn zijn favorieten?

#1. Picknick

Picknick is sinds de opening mijn vaste ontbijtstek en tweede huiskamer. Een supergezellig zaakje met hele lieve mensen die weten wat ik wil. In veel gevallen mijn favoriet: de Acai bowl. Supergezond met fruit van het seizoen en home-made granola. Vaak eet ik aan de bar, met een krantje, maar Picknick is ook perfect voor met z’n tweeën of vieren. Neem dan een lekkere Picknick platter en laat je verrassen door verschillende belegsoorten, broodjes, smeersels en worstenbroodjes. De koffie is overigens ook érg goed, die branden ze zelf. Picknick staat voor een relaxte ochtend of middag, elke keer weer.
Mariniersweg 259, Picknickrotterdam.nl

Picknick is mijn tweede huiskamer, met hele lieve mensen die weten wat ik wil

#2. De Binnenrotte Centrummarkt

Vaste stek op zaterdag! De ideale plek om mensen te kijken. Als je Rotterdam en haar inwoners écht wilt leren kennen, moet je naar de markt - iedereen komt er. Ik koop niet heel veel op de markt, maar ga sowieso altijd groenten halen bij Mike. Hij heeft een goed verhaal bij al zijn producten en is bovendien een wandelende receptenmachine. Ik ben niet per se een goede kok, maar als ik de adviezen van Mike opvolg blaas ik mijn dinergasten zó omver.

Dankzij Mike's culinaire adviezen blaas ik mijn dinergasten zó omver

Het geheim van de markt is ook de catering. Dat is in al die jaren nooit veranderd en heeft de tand des tijds doorstaan. Geen ingewikkelde hipsterkoffie, maar ouderwetse filterkoffie uit zo’n grote thermoskan. Mijn goede vriend Mickey loopt met zijn kar langs alle kramen. Niet alleen met koffie trouwens, ook gevulde koeken, chocomel, blikjes fris of bier, wat je maar wilt. Als je de tijd hebt, loop dan een rondje met de kar mee. Je zult versteld staan wat voor verhalen je te horen krijgt van al die marktkooplieden. Geweldig!

#3. Gimsel

Na de markt loop ik vaak nog even via Gimsel in de Groene Passage, waarschijnlijk de oudste bio-supermarkt van ons land. Ze hebben een enorm assortiment, vooral het brood is waanzinnig. Maar liefst negentig soorten, met alle granen die je kunt bedenken.
Binnenrotte Centrummarkt, elke dinsdag en zaterdag, Binnenrotte 101, Rotterdam.nl/markt
Gimsel, Mariniersweg 9, Gimselrotterdam.nl

Sta versteld van wat voor verhalen je te horen krijgt van al die marktkooplieden
De pancakes zijn erg ‘Instagramable’ en mensen komen van heinde en verre om ze te proeven

#4. Lilith

Lilith is een hele fijne plek om te chillen met een kop koffie of een smoothie. De eigenaresse, Charlotte, is een goede vriendin van me. Lilith staat voor oervrouw, volgens een oude mythe is zij namelijk de eerste vrouw op aarde, nog vóór Eva. Een stoere, krachtige en vooral niet te brave vrouw: typisch Charlotte. Ironisch genoeg serveren ze bij Lilith zo’n beetje het liefste product wat er is: prachtig versierde pancakes. Erg ‘Instagramable’ en mensen komen van heinde en verre om ze te proeven. Lilith is trouwens ook te gek ingericht, Charlotte heeft een neus voor snuisterijen en is fantastisch in styling.
Nieuwe Binnenweg 125Hlilithcoffee.nl

#5. Ayla

Ayla is een van mijn favoriete all-day restaurants van de stad, hier ben ik het afgelopen jaar van alle plekken denk ik het meest geweest. Je kunt er goed ‘hangen’. Overdag met een laptop, koffie en een taartje en later op de dag bestel je een goede cocktail vergezeld door heerlijke tapas, die nét even anders zijn dan je gewend bent. Ayla heeft een waanzinnige chef in de keuken staan, die eerder Michelinsterren bij elkaar kookte en nu hier de culinaire scepter zwaait. Het is trouwens ook de perfecte plek om af te spreken met mensen uit het hele land, het restaurant zit namelijk vlakbij het station. Ideaal!
Kruisplein 153, ayla.nl

Ayla's chef is waanzinnig en kookt op Michelinsterrenniveau
Tegendraadse gerechten met topwijnen en stoer craft beer, met dank aan chefs Remco en Pepijn

#6. Dertien

Dertien is een moderne klassieker, net om de hoek van de beroemde Witte de With-straat. Alles wordt er op hout gekookt en de ingrediënten komen uit de buurt. De chefs Remco en Pepijn staan vaak zelf achter de – zelfgebouwde – houtoven, midden in de tent. De gerechten zijn vaak tegendraads, de wijnen top en er is altijd een stoer craft beer op de tap. Vergeet vooral ook niet wat van dat lekkers mee naar huis te nemen, bij de kleine deli voorin de zaak.
Schiedamsevest 30, Dertienrotterdam.nl

#7. Amehoela

Amehoela is een fijne, leuke bar met een positieve vibe waar het na het eten altijd rammetje vol is. Dan voelt het soms bijna als een kleine club, met goede dj’s en een toffe crowd. Je kunt er trouwens ook super eten, Amehoela heeft een kleine kaart met barfood als taco’s en spareribs maar dan wel klaargemaakt door een hele goede chef. Ga vooral ook even naar de wc, over de speakers galmt een cursus Spaans – superleuk!
Mauritsweg 33, Amehoela-rotterdam.nl

Over de speakers in de wc galmt een cursus Spaans – superleuk!
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan