Menu

3x musea in Nijmegen

Van kunst uit Afrika tot een eeuwenoude bierbrouwerij

Het heden en het verre verleden, lokale schatten, ambachten, kunst en kunstnijverheid worden in Nijmegen op een voetstuk geplaatst. Die bonte mix zorgt ervoor dat de Waalstad nooit verveelt.

Het heden en het verre verleden, lokale schatten, ambachten, kunst en kunstnijverheid worden in Nijmegen op een voetstuk geplaatst. Die bonte mix zorgt ervoor dat de Waalstad nooit verveelt.

#1 Afrika Museum

Voor een eerste kennismaking met Afrika koersen we niet naar Schiphol, maar naar Berg en Dal aan de rand van Nijmegen. Een wandeling door het buitenmuseum is een minitrip over de woonerven van Ghana, Kameroun en Mali, terwijl het binnenmuseum het immense continent verkent aan de hand van traditionele en hedendaagse kunst en de bezoeker steeds weer verrast met kleurrijke tentoonstellingen.
Postweg 6, afrikamuseum.nl

#2 Museum Het Valkhof

In het modernste museumgebouw van Nijmegen reis je terug tot aan de Romeinse tijd, de periode waarin de Waalstad al floreerde. De archeologische schatten zijn slechts het startpunt; de collectie pakt vervolgens uit met kunst en kunstnijverheid van de Middeleeuwen tot de moderne tijd, met werk van onder meer Carel Willink, Armando en Shinkichi Tajiri. De brede collectie wordt kracht bijgezet door een net zo breed aanbod aan tijdelijke tentoonstellingen. Denk: Middeleeuwse manuscripten, Romeinenexpositie en hedendaagse hoedencouture.
Kelfkensbos 59, museumhetvalkhof.nl

#3 Brouwerij De Hemel

Vermoedelijk brouwden de Johannieters vijfhonderd jaar geleden al bier in de Middeleeuwse Commanderie van St. Jan. Vele eigenaren later zorgen gerst en hop opnieuw voor leven in de brouwerij. Letterlijk, want in het micromuseum verhaalt de gids aan de hand van foto's, filmpjes, brouwinstallatie en gereedschappen over het eeuwenoude ambacht. Lest best: het bezoek eindigt in het sfeervolle Brouwerscafé met een proeverij van zes speciaalbieren van eigen makelij.
Franseplaats 1, brouwerijdehemel.nl

Locatie & route
  1. Afrika Museum
  2. Museum Het Valkhof
  3. Brouwerij De Hemel
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan