Menu

12 uur in Nijmegen

Historische stad met een jonge vibe

De oudste stad van Nederland een must-visit? Jazeker! Naast een rijke historie en een geweldig uitzicht over de Waal is Nijmegen sinds een paar jaar gezegend met opvallend veel nieuwe hotspots. Verborgen parels in het stadscentrum én creatieve broedplaatsen net daarbuiten. Waar je precies moet zijn? Follow us!

De oudste stad van Nederland een must-visit? Jazeker! Naast een rijke historie en een geweldig uitzicht over de Waal is Nijmegen sinds een paar jaar gezegend met opvallend veel nieuwe hotspots. Verborgen parels in het stadscentrum én creatieve broedplaatsen net daarbuiten. Waar je precies moet zijn? Follow us!

9.00 Rustig opstarten bij Nimma

Begin je Nijmeegs avontuur met een lekkere wandeling (of OV-fietstocht) vanaf het Centraal Station naar Hotel Nimma net buiten het centrum. Waar ooit een vervallen kantoorpand stond, vind je nu een bruisend hotel, inclusief restaurant, lounge en bar. Ontbijten doe je hier met een lokaal gebrand kopje koffie, kakelvers eitje, croissant en ander lekkers van zoveel mogelijk lokale leveranciers. Twaalf uur Nijmegen te kort? Dan ben je voor een fijn geprijsde overnachting bij Hotel Nimma aan het juiste adres.
Weurtseweg 478, hotelnimma.nl

10.00 Kunst kijken bij Galerie Bart

Na een goed ontbijt is het tijd om het naastgelegen Honigcomplex te ontdekken. Daar waar vroeger soepen werden gemaakt, bruist het nu van de creatieve hotspots. Dé plek voor een kunstgalerie, vinden wij. Bij Galerie Bart (ook in Amsterdam te vinden) staat kunst van jong en nieuw talent centraal. Naast exposities organiseert Galerie Bart bijzondere, interactieve evenementen, onder meer tijdens de Nijmeegse Kunstnacht in september.
Waalbandijk 14C, galeriebart.nl

11.00 Woonshoppen bij Subba

Het is verleidelijk om lang te blijven hangen op het Honigcomplex, maar pas op: er is veel meer! Volg de Waal richting centrum en je belandt vanzelf in de oudste straat van Nijmegen: de Lange Hezelstraat. Een van de gezelligste straten van de stad, die uitpuilt van de lekkere eettentjes en leuke winkels. Loop niet te snel, want Subba vind je aan het begin van de straat. Eigenaresse Monique speurt de aardbol af naar de mooiste cadeaus voor jezelf, je huis, kinderen en andere dierbaren. Naast prachtige Indiase kleden, Marokkaanse matraskussens en lampen staat deze ruime zaak vol met accessoires zoals glaswerk, schalen, ansichtkaarten en andere heerlijke hebbedingen.
Lange Hezelstraat 70, subba.nl

12.30 Lunchen bij Philipse Koffie & Brocante

Eenmaal de Lange Hezelstraat 'beklommen', duik je achter de Stevenskerk de steegjes in waar je in één van de authentieke Kanunnikenhuisjes Philipse Koffie & Brocante vindt. Een verborgen parel in het oude centrum, want ook veel Nijmegenaren weten deze plek (nog) niet te vinden. Bij Philipse is het terug in de tijd met een moderne twist. Zet zelf een plaatje op en geniet van huisgemaakt lekkers, geserveerd op bloemrijk servies. Verliefd op het brocante servies en al het andere moois in het interieur? Wip dan de hoek om naar de Grote Markt. Daar zit Philipse Vintage & Brocante, de winkel.
St. Stevenskerkhof 44, philipsekoffieenbrocante.nl

14.00 M/V shopsessie in de Ziekerstraat

Na het oplaadmoment bij Philipse is het tijd om te ontladen tijdens een shopsessie. The place to be voor de mooiste en meest uitgebreide damescollectie is met stip Kameleon. Of je nou op zoek bent naar een jurkje voor een speciale gelegenheid, goed passende jeans of mooie basics: hier zul je slagen. In de rekken vind je items van American Vintage, Won Hundred, WoodWood en heel veel meer. Tip voor man en vrouw: terwijl zij haar slag slaat bij Kameleon kan manlief de Ziekerstraat oversteken naar Coef MEN om ook even los te gaan.
Kameleon Boetiek, Ziekerstraat 132, kameleonnijmegen.nl
Coef MEN, Ziekerstraat 165-167, coef.nl/men

15.30 'Fika' time!

Na het shoppen is het tijd voor 'fika', een Zweedse koffiepauze waarbij de gedachte is: neem de tijd, ontspan en sta even stil bij de goede dingen in het leven. Bij lunch- en borrelcafé Fika hoef je daar geen enkele moeite voor te doen. In deze Scandinavische hotspot bestrijd je je middagdipje met koffie of verse thee en iets zoets. Of: een smørrebrødje van een fijn tussendoor-formaat met een goed glas wijn erbij. Regelmatig heeft Fika singer-songwriters over de vloer, dus grote kans dat je vermaakt wordt door mooie klanken terwijl je van je kanelbulle smult.
Van Broeckhuysenstraat 5, fika-nijmegen.nl

16.30 Designmode en adoptieplanten bij 512

Met 512 hebben eigenaressen Jettie en Ilse een uniek concept in handen: hier shop je de leukste mode voor jezelf én kleed je je huis aan met (adoptie)planten. Jettie is modeontwerpster en bij 512 vind je haar eigen label Wakker. Daarnaast items van eigentijdse labels als Jutka & Riska en Things I Like Things I Love, en de tassen van het Nijmeegse NIEN. Ilse houdt zich bezig met het groen in de winkel: tweedehands planten en plantensoorten die je niet gauw ergens anders vindt. Van elke plant krijg je bij aankoop het achtergrondverhaal mee.
Van Broeckhuysenstraat 20, 512-nijmegen.nl

19.00 Culinair genieten bij Bistrobar Berlin

Hier heeft alles op de kaart het formaat van een tussengerecht en de vaste prijs van tien euro. Handig voor fijnproevers met keuzestress of een gemengd gezelschap van kleine en grote eters! Samen met sterrenchef Ron Blaauw heeft het team van Bistrobar Berlin een menu samengesteld van sterrenwaardige combinaties. Wat te denken van gebrande prei met ras el hanout, lamsoor, geiten-hangop en amandel? Of ga jij voor scholfilet met snijboon, witte boon, aardappelchios en saus van kamille? Gecombineerd met het toffe interieur – denk: een (echte!) boom midden in de zaak die dwars door het plafond naar boven loopt – staat dit garant voor een topavond.
Daalseweg 15-17, bistrobarberlin.nl

21.00 Borrelen bij Lebowski

Blijf je niet hangen in Berlin, stop dan onderweg naar het treinstation nog even bij Lebowski voor een afzakkertje. Een toegankelijke en gezellige wijnbar waar je tot in de late uurtjes terecht kunt voor een goed glas en een bite. Ben je meer een bier- of gin-tonic-drinker? Geen probleem. Eigenaressen Josca en Vera weten door hun jarenlange horeca-ervaring precies de juiste smaken op de kaart te zetten. Cheers!
Bloemerstraat 84, bar-lebowski.nl

FollowFox

Geschreven door: FollowFox

FollowFox helpt je op weg naar de mooiste hotspots in Nijmegen, met de prachtige (papieren) FollowFox-kaart en op followfox.nl. Oprichter Nienke Meijs en eindredacteur Judith Sterkenburg delen op nsfavourites hun bucketlist-tips en originele 024-inspiratie om een dag- of weekendavontuur mee te vullen!

Locatie & route
  1. Hotel Nimma
  2. Galerie Bart
  3. Subba
  4. Philipse Koffie & Brocante
  5. Kameleon
  6. Coef MEN
  7. Fika
  8. 512
  9. Bistrobar Berlin
  10. Lebowski
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan