Menu

10 uur in Nijmegen

Grootse stad aan de Waal, met een klein maar fijn stadshart

Nijmegen heeft het allemaal: cultuur, natuur, shoppen en natuurlijk lekker eten. Ontdek in 10 uur de gezelligheid van deze gemoedelijke studentenstad, die een van de oudste steden van ons land is. 

Nijmegen heeft het allemaal: cultuur, natuur, shoppen en natuurlijk lekker eten. Ontdek in 10 uur de gezelligheid van deze gemoedelijke studentenstad, die een van de oudste steden van ons land is. 

09.00 Eerst even opstarten

Vanaf het station van Nijmegen zou je direct de winkels in kunnen duiken. Loop toch liever even door naar het kleurrijke Hotel Credible. Hier kun je namelijk heerlijk ontbijten: de tosti’s worden alom bejubeld. Heb je al gegeten voordat je de trein in stapte? Dan kun je ook even rustig opstarten met een donut en wat fris, bij de Wit Wasserij. Bij deze ouderwetse wasserette kun je nog steeds je kleding wassen én een lekkere donut scoren. Leuk detail: bij de Wit Wasserij werken jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat ze weer in kunnen stromen in een fijne baan of een passende studie. Een mooie sociale missie.

Hertogstraat 1, in-credible.nl
Hertogstraat 5, dewitwasserij.nl

De tosti’s van Hotel Credible worden alom bejubeld
Ontdek de indrukwekkende archeologische schatten en kunst

10.00 Bezoek Museum Het Valkhof en het Valkhofpark

Tegenover het hotel vind je Museum Het Valkhof. Het strakke gebouw is ijsblauw en ligt aan een uitgestrekt plein dat uitkijkt over het Valkhofpark. Maar ga voordat je naar het park loopt eerst even naar binnen: het museum herbergt allerlei indrukwekkende, archeologische schatten, oude kunst uit de middeleeuwen en moderne kunst van nu. Wandel daarna door het groene Valkhofpark met een van de mooiste vergezichten over de Waal. Ook vind je er de eeuwenoude Barbarossa-ruïne, gelegen op de Hofberg – een van de zeven heuvels waar de benedenstad op gebouwd is.

Kelfkensbos 59, museumhetvalkhof.nl

12.00 Even bijkomen bij Opoe Sientje

Heb je nog niet genoeg van het uitzicht over de Waal? Dan kun je ’s zomers even uitrusten op het bijzondere terras van museumschip Opoe Sientje. Dit schip ligt in de altijd gezellige Lindenberghaven, pal naast de Waalbrug. Het is een heerlijke pauzeplek waar je ook het culturele terras De Kaaij vindt. Dit fijne buitenterras heeft een vol programma met allerlei muziek- en filmavonden. Het begon met een klein rood vrachtwagentje en een uitklapbar, en groeide uit tot een grandioos avontuur van muzikanten, schilders en kunstenaars, waar iedereen welkom is.

Lindenberghaven 1c, opoesientje.nl en dekaaij.nl

Heerlijke pauzeplek aan de Waal
Lunchen tussen de brocante schatten

13.30 Lunchen bij Philipse Koffie & Brocante

Naast de Stevenskerk vind je het authentieke kanunnikenhuisje – een woning van een geestelijke in de middeleeuwen – Philipse Koffie & Brocante. Hier kun je heerlijk lunchen tussen de brocante schatten, die gelukkig ook te koop zijn. Én je drinkt hier lekkere en vooral verantwoorde Boot-koffie, van familiebedrijf Boot. Deze familie selecteert zelf de koffieplantages en importeert rechtstreeks van de koffieboer. Een (h)eerlijke koffie!  

Sint Stevenskerkhof 44, philipsekoffieenbrocante.nl

14.30 Tijd om te shoppen

Maak na de lunch het rondje om de kerk af: je vindt hier allerlei leuke winkels, waaronder de hippe Mood Conceptstore. Deze winkel verkoopt stijlvolle basics, subtiele sieraden, ingelijste prints en fijne accessoires. Pas op: je wordt er snel hebberig van! Stap daarna naar buiten: je loopt nu in het winkelgebied van Nijmegen met vele leuke shops. Maar zorg dat je in ieder geval tot de mixstore 512 en Bleshyou komt. Hier vind je namelijk de mooiste duurzame mode- en designfavorieten, gemixt met de groenste planten.

Houtstraat 59, mood-conceptstore.nl
Van Broeckhuysenstraat 20, 512-nijmegen.nl en bleshyou.nl

Fijn shoppen tot aan de mixstore 512 en Bleshyou
De parels onder de wijn, uit de meest bijzondere landen

17.00 Een borrel bij Wijnbar Lebowski

Loop nu een klein stukje terug om even bij te komen van het shoppen. Bij wijnbar Lewboski kun je namelijk terecht voor een groot aanbod in wijnsoorten – ze pikken de parels uit de meest bijzondere landen – en lekkere bar-bites. Houd je meer van bier, gin of tonic? Geen probleem, Lebowski heeft het allemaal in huis. ’s Zomers zit je lekker buiten op het terras, ’s winters zit je heerlijk knus binnen óf op het verwarmde buitenterras. Een welverdiende tussenstop voordat het avondprogramma begint.

Bloemerstraat 84, bar-lewboski.nl  

18.00 Ambachtelijk dineren bij De Meesterproef

Wandel door het groene Kronenburgpark en langs de Waalhaven, door naar het Honig-complex. In deze oude Honig-fabriek vind je een aantal fijne restaurants, in een fotogenieke, industriële havensetting. Aanrader: ga eten bij restaurant De Meesterproef. Hier geniet je van ambachtelijk eten, waarbij gebruik wordt gemaakt van vergeten technieken zoals pekelen, wecken en roken. En als bonus krijg je er een waanzinnig uitzicht over de Waal bij. Een mooie afsluiter van de dag.

Waalbandijk 14, demeesterproefnijmegen.nl
Waalbandijk 8-22, honigcomplex.nl

Industriële havensetting langs de Waal
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan