Menu

10x tot jezelf komen in weidse natuurgebieden

Heerlijk ruime landschapspareltjes, rijk aan geschiedenis

Wil je in deze roerige tijd even tot jezelf komen? Trek dan je wandelschoenen aan en zoek de rust op bij deze prachtige plekken in de natuur.

Wil je in deze roerige tijd even tot jezelf komen? Trek dan je wandelschoenen aan en zoek de rust op bij deze prachtige plekken in de natuur.

Een van de hoogtepunten is de loofgang, gemaakt in opdracht van de koninklijke familie

#1. Het Baarnse Bos, Baarn
Tegenover Paleis Soestdijk ligt het Baarnse Bos. Het bos was in de achttiende eeuw – toen het nog onderdeel was van het paleis – een geliefd wandelgebied onder de Oranjes. Een van de hoogtepunten is de loofgang, gemaakt door architect Philip Willem Schonck, in opdracht van de koninklijke familie. De lange beukenlanen en kronkelige paden leiden je naar het Sterrenbos, zandheuvel de Troon (oorspronkelijk stond hier een marmeren troon) en vijvers de Kleine Kom en Grote Kom. Tip: wil je met de kinderen op pad? Volg dan de Kabouterwandeling. Deze route start bij Eethuys-Café De Generaal.
Amsterdamsestraatweg, Baarn, opdeheuvelrug.nl

#2. Het Zwanenwater, Callantsoog
Het Zwanenwater mag dan bestaan uit de twee grootste duinmeren van Europa, als je er bent, is het er vooral heel idyllisch en rustig. De meren zijn in de achttiende eeuw ontstaan door de stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan. Het is een ideale plek om een boek te lezen, paddenstoelen te bewonderen en vogels te spotten (er zijn speciale vogelkijkhutten). Elke dag ontdek je er wel een nieuwe soort. Door het gebied gaan wandelroutes van twee kilometer en vier en een halve kilometer. Waai na afloop uit op het strand van Callantsoog, waar het eveneens rustig is. In juni staan er bij het Zwanenwater duizenden orchideeën in bloei. Een goede reden om nog eens terug te keren.
Callantsoog, natuurmonumenten.nl

Een ideale plek om een boek te lezen, paddenstoelen te bewonderen en vogels te spotten
Paarse heide, bossen, tuinen én een jachtslot: de Mookerheide voelt als een sprookje

#3. De Mookerheide, Mook
Een uitgestrekte vlakte met paarse heide, bossen met loof- en naaldbomen, tuinen én een jachtslot: tijdens een wandeling over de Mookerheide voelt het alsof je je in een sprookje begeeft. Vanuit deze plek is het uitzicht op de Maas en de karakteristieke torens van de kerk in Cuijk fantastisch! Het gebied is niet alleen prachtig om doorheen te dwalen, het kent ook een rijke geschiedenis. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vond hier de Slag op de Mookerheide plaats, waarbij twee broers Van Nassau het leven lieten door de invasie van het Spaanse leger.
Mook, natuurmonumenten.nl

#4. Nationaal Park De Groote Peel, Ospel
Houd je van een afwisselend landschap? Ga dan naar Nationaal Park De Groote Peel. Terwijl je over de houten paden door het hoogveengebied loopt, kom je van alles tegen. Van heide tot bossen tot veenmos, moerassen en waterplassen. In het park vind je allerlei dieren. Wie weet spot je de bruine kiekendief, een ree, de nachtzwaluw of een bijzondere vlinder. Pluspunt: door de open vlaktes kun je extra goed om je heen kijken. Of zoek het hogerop en beklim de 22 meter hoge toren.
Moostdijk 15, Ospel-Nederweert, natuurparkenlimburg.nl

Terwijl je over de houten paden door het hoogveengebied loopt, kom je van alles tegen
Maak een tussenstop bij landhuis Villa Ockenburgh en haal bij de takeaway een warme choco of sandwich

#5. Landgoed Ockenburgh, Den Haag
Op zo’n twintig minuten lopen vanaf het strand Kijkduin vind je landgoed Ockenburgh. Deze aangename plek biedt voor elk wat wils. Je kunt er joggen, wandelen, fietsen of struinen met je kinderen. Ockenburgh staat vooral bekend om het Hyacintenbos. Vroeger was het gebied slechts eens per jaar open voor publiek, maar gelukkig kun je hier inmiddels iedere dag terecht. Maak een tussenstop bij het oude landhuis Villa Ockenburgh en haal bij de takeaway een warme choco of sandwich. Leuk voor kinderen: hier haal je spullen voor de bosbingo of een speurtocht. Op zondag is er een buitenkar met glühwein en erwtensoep. Het oude landhuis was vroeger een jeugdherberg, daarna het decor voor de film Loenatik- De moevie en tot een aantal jaren geleden woonde er een kunstenaar. Om de hoek van Ockenburgh ligt het kunstwerk Hemels Gewelf, ook een aanrader.
Monsterseweg 4 (Villa Ockenburgh), Den Haag, zuidhollandslandschap.nl en villaockenburgh.nl
 

#6. De Bussumer- en Westerheide, tussen Bussum en Hilversum
De Bussumer- en Westerheide heeft zowel een rijke natuur als geschiedenis. Zo ontdek je op de grootste heide van het Gooi (maar liefst 160 hectare) nog oude grafheuvels die stammen uit de bronstijd. Bijzonder! De cirkelvormige heuvels werden gebouwd om doden te eren. Er lopen vanuit de heide verschillende ‘doodwegen’ naar het Sint Janskerkhof. Vroeger werden overleden mensen via deze paden naar hun rustplaats gebracht. En wist je dat hier nog sporen zijn te zien van de paardenrenbaan die deel uitmaakte van de Olympische Spelen van 1928? Op de hoge Aardjesberg zie je een oude akker en grote zwerfkei die in de ijstijd via gletsjers uit Scandinavië naar Nederland is gevoerd. De paarse heide heeft elk seizoen weer een andere wonderschone gloed over zich heen. Dat zorgt er in combinatie met alle ruimte die je hier hebt voor dat het heerlijk is om hier al mijmerend door heen te lopen. 
Tussen Bussum en Hilversum, gnr.nl

Wist je dat hier nog sporen zijn te zien van de paardenrenbaan die deel uitmaakte van de Spelen van 1928?
De 85 kilometer lange route brengt je langs oude forten, kastelen, kazematten en sluizen

#7. Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Muiden tot de Biesbosch
Tijdens een bezoek aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie ga je terug in de tijd. Deze verdedigingslijn liep van 1815 tot aan de Tweede Wereldoorlog van Muiden tot aan de Biesbosch en werd onder water gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Het staat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. De 85 kilometer lange route brengt je langs oude forten, kastelen, kazematten en sluizen. Op de website van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kun je kiezen uit diverse wandel- en fietsroutes. Ga bijvoorbeeld naar ‘Bunker 599’ in Zijderveld, een doorgezaagde bunker waar je doorheen kunt lopen. Houd je meer van een waterrijk gebied? Neem dan de Arkelpadroute, die langs rivier de Linge en het Merwedekanaal bij Gorinchem gaat. Onderweg kom je een waaiersluis, molens en poterne (een poort in een fort) tegen. Ben je met kinderen? Dan is de avontuurlijke Gageltocht, een afwisseling van forten, dijken en een speelbos met bunkers, een aanrader. Combineer je wandelavontuur geheel in stijl met een overnachting in Fort Vuren.
Van Muiden tot de Biesbosch, nieuwehollandsewaterlinie.nl

#8. Vechtdal Overijssel, Het Vechtdal
Vissers, kanoërs, fietsers, wandelaars en geschiedenisliefhebbers, de Overijsselse Vecht is geliefd onder velen. Start bijvoorbeeld in Zwolle bij het Vechtdalpad. Je wordt meegevoerd langs oude hoogtepunten in de stad en staat vervolgens in de natuur, op een landgoed, voor een enorme zwevende kei (vlak bij Station Dalfsen) of boven op een uitkijktoren. Of ga voor een royale fietsroute met De slinger van Heino en bewonder kastelen en landhuizen. Bij de Sahara in Ommen, een grote zandverstuiving, waan je je even in Bali. Het is ook heerlijk om een ommetje maken langs de, Besthmenerberg en Lemelerberg. Nee, daar zijn geen steile bergen, wel mooie heidevelden, bomen, uitzichtpunten, een kudde schapen en Boscafé De Lemeler Esch voor lekkers.
Het Vechtdal (van Gramsbergen bij de grens met Duitsland tot aan Zwolle), vechtdaloverijssel.nl

Bij de Sahara in Ommen, een grote zandverstuiving, waan je je even in Bali
Al eeuwenlang is het heidegebied onveranderd en vind je er droge en vochtige heide, stuifzand, wilde gagel en kleine akkers

#9. De Strabrechtse Heide, Heeze-Leende
Met ruim 1850 hectare oppervlakte en een schat aan bijzondere dieren en natuur is de Strabrechtse Heide (van Staatsbosbeheer) een prettige plek om te zijn. Al eeuwenlang is het heidegebied onveranderd en vind je er droge en vochtige heide, stuifzand, wilde gagel (een struik) en kleine akkers. Je raakt onder de indruk van alle fotogenieke vergezichten. Maar er valt meer te beleven. Bekijk de schapenkooi, bezoek de groentetuin, wandel het avontuurlijke kabouterpad dat langs bijzondere bloemen en planten leidt, ga hutten bouwen in het huttenbos of op zoek naar hagedissen en Schotse hooglanders. Daar krijg je toch zin van om eropuit te gaan? Tip: strijk na een frisse wandeling neer bij Manege Meulendijks aan de Geldropse kant van de Strabrechtse Heide voor een boerentosti of warme chocomel.
Heeze-Leende, staatsbosbeheer.nl

#10. Nationaal Park Oosterschelde, Zeeland
Wie zin heeft om lekker uit te waaien, is bij Nationaal Park Oosterschelde in zijn nopjes. Je hebt er vooral veel water, karrevelden en zandpaden. De kans is groot dat je tijdens je wandeling een visser spot. Als je op een dijk bij Zierikzee staat, heb je de meeste kans om een bruinvis tegen te komen. De scheve Plompe Toren mag je ook niet missen, het enige wat bewaard is gebleven van het dorp Koudekerke. Als het water laag staat, kun je met de verrekijker zeehonden zien. Een andere favoriet is het voormalig werkeiland Neeltje Jans. Je treft hier allerlei soorten duinen, een duinmeer en een breed strand met zicht op de kustlijn van Walcheren. Op het schattige eiland Noord-Beveland staat nog een dijkwachtershuisje uit 1925. Bij helder weer spot je zowel de Zeelandbrug als de stormvloedkering.
Zeeland, np-oosterschelde.nl

Als het water laag staat, kun je met de verrekijker zeehonden zien
Tags: natuurgebied wandelen natuur natuurgebieden bos natuurmonumenten heide strand fort landgoed duinen Sahara zandheuvel Baarn Oosterschelde Vechtdal Biesbosch
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan