Menu

10x bijzondere Nederlandse musea

Musea in de categorie ‘net even anders’

Van modern realisme tot een ervaringsreis als vluchteling, wij selecteerden de meest unieke musea van Nederland. Als cultuurliefhebber wil je deze zien en beleven.

Van modern realisme tot een ervaringsreis als vluchteling, wij selecteerden de meest unieke musea van Nederland. Als cultuurliefhebber wil je deze zien en beleven.

#1 Museum Voorlinden in Wassenaar

Sinds 2016 vind je op het Wassenaarse landgoed Voorlinden een privémuseum. Alleen al de prachtige omgeving met de bloementuin van tuinarchitect Piet Oudolf is een must-visit. Laat je verrassen door hedendaagse en moderne kunst. Bijzondere werken uit de vaste collectie zijn: het realistische zwembad Swimming Pool van Leandro Erlich, de levensgrote sculpturen Couple under an Umbrella van Ron Mueck en de muizenlift van Maurizio Cattelan.
Buurtweg 90, Wassenaar, voorlinden.nl

#2 Zaans Museum in Zaandam

Het museum aan de Zaanse Schans neemt je mee langs 32.000 voorwerpen uit Holland vanaf de 17e eeuw. Het bijbehorende kleine maar fijne Czaar Peterhuisje is één van de oudste huisjes van ons land: stap de drempel over en zie de woonplek van een vroegere tsaar. Ook zeker de moeite waard is de aangrenzende Verkadefabriek, een 20e-eeuwse chocolade- en koekjesfabriek waar je de originele machines kunt bewonderen. Grappig weetje: in het museum zie je de Verkade-albums, die afkomstig zijn uit één van de beste Nederlandse marketingacties aller tijden.
Schansend 7, Zaandam, zaansmuseum.nl

#3 Humanity House in Den Haag

Hoe is het om een vluchteling te zijn? In Humanity House ervaar je het met eigen ogen. In een belevingsreis van drie kwartier worden al je zintuigen geprikkeld terwijl je je voor even in een conflict- of rampgebied begeeft. Na afloop vertellen acht vluchtelingen in een virtuele ontmoeting hoe het is om plots hun land te moeten verlaten. Een spannende, maar bovenal indrukwekkende ervaring.
Prinsegracht 8, Den Haag, humanityhouse.org

#4 Museum MORE in Gorssel

Droom even weg bij de hedendaagse 20en 21e-eeuwse kunstwerken in dit museum voor realisme. In de semi-permanente tentoonstelling (die jaarlijks wisselt) ontdek je verbanden in de sfeer en het kleurgebruik van de kunstenaars. De beelden en schilderijen hebben een gemeenschappelijke deler: mysterie, waardoor je ernaar blijft kijken. Voor een lunch en goede koffie kun je terecht bij de aangrenzende brasserie.
Hoofdstraat 28, Gorssel, museummore.nl

#5 TextielMuseum in Tilburg

Voor liefhebbers van textiel is het TextielMuseum een walhalla. Bewonder onder meer een stoommachine, stakingspamfletten en kleurrijke meubelstoffen van de 19e eeuw tot nu. Extra leuk: neem een kijkje in het TextielLab en zie hoe kunstenaars, ontwerpers en architecten de mooiste samples en producten creëren. Of ga zelf aan de slag in de Design Studio; brei je eigen sjaal of maak gepersonaliseerde sokken. Neem vooral een leuke souvenir mee naar huis (bijvoorbeeld een mondkapje of theedoek met design gemaakt door Victor & Rolf) uit de museumwinkel.
Goirkestraat 96, Tilburg, textielmuseum.nl

#6 Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

In Openluchtmuseum Het Hoogeland zie je hoe het Groningse plattelandsleven er rond 1900 uitzag in het dorp Warffum. Bijna alle twintig authentieke gebouwen staan nog op dezelfde plek. Van een slager tot stookhut en van molen tot school. Het nabij gelegen rijksmonument Grand Café Het Spijslokaal was vroeger een gymzaal, tegenwoordig is het een gezellige plek voor een hapje en drankje.
Schoolstraat 4, Warffum, hethoogeland.com

#7 Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe

Ben je op zoek naar een plek waar je in stilte kunt genieten van kunst? Dan ben je bij het kasteel het Nijenhuis aan het juiste adres. Het monumentale pand – een kasteel dat dateert uit 1362 – was vroeger in handen van adellijke families, sinds 2004 is het als museum onderdeel van Museum de Fundatie. Wandel in alle rust langs schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en tekeningen. Vergeet niet om de mooie beeldentuin te bekijken.
’t Nijenhuis 10, Heino/Wijhe, museumdefundatie.nl

#8 Cube design museum in Kerkrade

In deze opvallende kubus leer je alles over design. De vaste expositie ‘Wat is design?’ toont op grappige wijze de functie van design met citruspersen, designblunders, designtrends en hoe de grenzen vervagen tussen mens en machine. Daarnaast staat er elke keer een ander thema centraal: van wc's tot tijd. In het lab word je bovendien uitgedaagd om mee te werken aan een innovatief product. Dat belooft veel educatie en inspiratie.
Museumplein 2, Kerkrade, cubedesignmuseum.nl

#9 Nederlands Tegelmuseum in Otterlo

Begin jaren zestig toverde architect en kunstverzamelaar Gerrit Feenstra twee bungalows om tot een museum waarin kunst, techniek, cultuur en architectuur worden samengebracht. Een geweldig divers aanbod van grote kunstenaars als Maurits Escher en Karel Appel. Eén van de tegels die je niet wilt missen is ‘De gouden olifant’. In de jaren zestig maakte kunstenares Judith Révész de keramieken olifant voor het Italiaanse vakantiehuis van koningin Juliana en prins Bernard. Later werd het kunstwerk wit geverfd en naar Nederland gebracht. Check ook de agenda voor leuke activiteiten. Op naar Otterlo!
Eikenzoom 12, Otterlo, nederlandstegelmuseum.nl

#10. Storyworld in Groningen

Van het beeldje van Loekie de Leeuw – bekend uit de reclames – tot originele tekeningen uit Aladdin en The Lion King. In dit museum draait alles om strips, animaties en games. Je wordt ondergedompeld in het hele proces, van het begin van een idee naar de vertaling van het verhaal in beeld. Speciaal is dat hier de enige zoötroop van Europa staat; in deze installatie lijkt het net alsof figuren uit de animatie Shaun the Sheep tot leven komen.

Zin om ook creatief bezig te zijn? Ga naar de speciale studio en spreek zelf een grappig stemmetje in of maak een stopmotionfilmpje. Met toonaangevende exposities over Suske & Wiske, Pac-Man en van Lois van Baarle, het talent op het gebied van digital art. Alle reden om eens lang te gaan en je te laten fascineren.
Nieuwe Markt 1, Groningen, storyworld.nl

Wist je dat je met NS Flex heel makkelijk van deur tot deur reist? Je stapt dus zo in de trein, bus, metro en tram. Toch ineens fietsweer? Dan pak je gemakkelijk een OV-fiets. Ideaal voor als je - bijvoorbeeld - een uniek museum wilt bezoeken. NS Flex is verkrijgbaar met of zonder abonnement. Kijk op ns.nl/flex voor meer informatie.

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan