Menu

8x uniek overnachten in Nederland

Bijzondere bed & breakfasts in Nederland

Overnachten in een oud brugwachtershuisje of een monumentale stadspoort? Logeren in een bijzondere bed & breakfast geeft je nachtje weg in eigen land precies dat speciale waar je naar op zoek bent. We hebben 8 unieke overnachtingen voor je op een rij gezet.

Overnachten in een oud brugwachtershuisje of een monumentale stadspoort? Logeren in een bijzondere bed & breakfast geeft je nachtje weg in eigen land precies dat speciale waar je naar op zoek bent. We hebben 8 unieke overnachtingen voor je op een rij gezet.

De geur van verse koffie en appelgebak zweeft je bij binnenkomst tegemoet

#1. Bacán bed&breakfast in Den Haag

In het historische Hofkwartier van Den Haag vind je Bacán bed&breakfast. Marc Horsten – een van de eigenaren – ontvangt je hartelijk in een volledig gerenoveerd monumentaal pand uit 1906. De geur van verse koffie en appelgebak zweeft je bij binnenkomst tegemoet. Het is een luxe bed & breakfast met twee gastenkamers en een gemeenschappelijke woon- en eetkamer. Slapen doe je hier heerlijk in de enorme bedden en ook wakker worden is een genot: een uitgebreid ontbijt staat voor je klaar. De eigenaren vertellen je graag alles over Den Haag: aan tips van echte 'locals’ geen gebrek dus. Je zit hier trouwens op loopafstand van veel bezienswaardigheden.
Molenstraat 39a, Den Haag, Bacan.nl/

#2. Brugwachtershuisjes in Amsterdam

In totaal zijn er in Amsterdam 28 brugwachtershuisjes omgetoverd tot mini-hotelkamers. De huisjes zijn geschikt voor twee personen en beschikken naast een bed over een douche, toilet en wastafel. Ontdek Amsterdam vanuit deze unieke locaties aan het water. Het ontbijt is niet standaard inbegrepen, maar wordt op bestelling de volgende dag aan de voordeur afgeleverd. Of je haalt het natuurlijk lekker bij een bakkertje om de hoek.
Diverse locaties in Amsterdam, Sweetshotel.amsterdam

Ontdek Amsterdam vanuit deze unieke locaties aan het water
Het voormalige arbeidershuisje hangt vol met reproducties van de schilder Vermeer

#3. 'Vermeerstijl' arbeidershuisjes in Delft

Op ongeveer drie minuten lopen van het centraal station van Delft tref je het kleine en knusse Vermeerhuisje aan. Het voormalige arbeidershuisje hangt vol met reproducties van de schilder Vermeer. Deze bed & breakfast heeft een kleurrijke woonkamer en een sfeervolle eethoek aan het raam. Op de eerste etage (let op: steile trap) vind je de slaapkamer met een heerlijk groot bed. Hoewel eigenaresse Marije Peereboom Voller geen ontbijt aanbiedt, staat er wel een goedgevulde koelkast voor je klaar.
Van Bleyswijckstraat 55, Delft, Bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/delft/vermeerhuisje/74158/

#4. The sky is the limit – Slaap in een kunstwerk in Deventer

Lucy GLXY is een mini bed & breakfast in het Havenkwartier van Deventer. Je slaapt hier in een kunstwerk boven op het dak van de vroegere machinefabriek Eysink. Je kunt je zomaar voorstellen dat jouw onderkomen een net geland ruimteschip is. Dit is jouw overnachtingsplek! Deze futuristische locatie is onderdeel van het Hotel In het Huis van Deventer dat is vormgegeven door dezelfde kunstenaars als van de GLXY. Je checkt in bij het hotel en krijgt twee fietsen mee om naar het Havenkwartier te gaan; op weg naar je eigen mini bed & breakfast in the sky. De kamer heeft een dakterras. De volgende dag staat er een heerlijk ontbijt in het hotel op je te wachten, waarna je zo havenstad Deventer in fietst.
Lucy GLXY, Mr. H.F. de Boerlaan 153, reserveren via Inhethuisvan.nl

Je slaapt hier in een kunstwerk boven op het dak van de vroegere machinefabriek Eysink
Dit monument staat er al sinds 1735 en je kunt hier logeren

#5. Historisch overnachten in Middelburg

Aan de rand van het historische centrum van Middelburg – naast de schouwburg – vind je de eeuwenoude Koepoort, de enige overgebleven stadspoort. Dit monument staat er al sinds 1735 en je kunt hier logeren! Hier bevinden zich twee luxe appartementen die los van elkaar verhuurd worden (2 personen per appartement). Een andere historische plek waar je kunt verblijven in Middelburg is bed & breakfast ’t Poorthuys, gevestigd in een prachtig Rijksmonument van rond 1530. Deze voormalige dokterswoning staat in de Koepoortstraat, midden in het oude monumentale centrum van de stad. ’t Poorthuys is in 2013 compleet verbouwd tot een luxe en sfeervolle plek voor logies en ontbijt.
De Koepoort, Molenwater 101, Koepoort.com
't Poorthuys, Koepoortstraat 10, Bnbpoorthuys.eu

#6. Muzikaal overnachten bij De Luthiers in Dordrecht

Muziekliefhebbers zijn speciaal welkom in bed & breakfast De Luthiers van Lucienne van der Lans en Wout Bosma, respectievelijk viool- en gitaarbouwer. De naam luthiers verwijst naar het eeuwenoude ambacht van luit- en vioolbouwers. Boven het atelier bevinden zich twee gastenverblijven (voor max. vier personen), in muzikale stijl ingericht. Naast een platenspeler op de kamers – met uiteraard een grote collectie aan jazz en klassiek – staat er op de eerste verdieping een vleugel. In deze sfeervolle ruimte genaamd De Huiskamer vind je in de ochtend het uitgebreide ontbijt. Mocht je daarna samen willen musiceren, dan ben je hier aan het goede adres. Ook voor de minder fanatieke muziekmakers is deze bed & breakfast een aanrader; Wout en Lucienne zijn heel gastvrij en helpen je graag met tips voor je verblijf. Op afspraak is het ook mogelijk het atelier te bezoeken.
Voorstraat 13, Dordrecht, Deluthiers.nl

Boven het atelier bevinden zich twee gastenverblijven
Zo is het mogelijk om bij de ene wijkbewoner te overnachten, en bij een andere aan te schuiven voor het diner

#7. Slapen bij bewoners in Arnhem (Spijkerkwartier)

De Arnhemse wijk Spijkerkwartier heeft het afgelopen decennium een enorme transformatie doorgemaakt. De wijkbewoners zijn trots op het Spijkerkwartier en nemen je graag mee naar plekken waar je zelf niet zo snel zou komen. Zo is het mogelijk om bij de ene wijkbewoner te overnachten, en bij een andere aan te schuiven voor het diner. De bewoners nemen je mee op pad en laten zich daarbij leiden door wat jij leuk vindt. Het arrangement van overnachting met activiteit is dan ook verrassend en persoonlijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bezoek aan de lokale bakker, waar je je eigen brood gaat bakken. Of je laat je rondleiden door het Spijker- of Modekwartier, of je volgt een schrijf-, dans- of kookworkshop. Overnachten in het Spijkerkwartier is een unieke ervaring!
Spijkerstraat, Arnhem, Spijkerbed.org

#8. Slapen in een opgeknapte klipper in Nijmegen

Na 126 jaar varen op West-Europese binnenwateren is het historische schip ‘De Classina’ nu met pensioen. Sinds 2013 is dit historische schip een bed & breakfast en museum. Zo vind je op het schip een expositie van oude scheepsattributen uit de Nederlandse binnenvaart, maar is er ook ieder kwartaal een nieuwe expositie rond een thema dat verbonden is met de rivier. Onder de naam ‘Opoe Sientje’ vind je dit monument op het water aan de voet van de oude Waalbrug.

Het schip heeft zes unieke en luxe kamers. Iedere kamer heeft een eigen thema. Zo is er een Op ’t water- en een De Arc van Noah-kamer, waar het thema tot in de kleinste details is uitgewerkt. Het ruim is omgetoverd tot een sfeervolle eetkamer met open haard. Hier wordt het ontbijt geserveerd. Maar het is ook fijn zitten op het dekterras. In de gangen van de bed & breakfast kom je alles te weten over de geschiedenis van het schip. Een overnachting op dit oude schip is echt een beleving, een combinatie tussen een luxe bed & breakfast en een uniek museum.
Lindenberghaven 1c, Nijmegen, Opoesientje.nl

Sinds 2013 is dit historische schip een bed & breakfast en museum
Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan