Menu

10x de mooiste theetuinen

Een heerlijke high tea midden in het groen met een fijn terras en uitzicht

Wil je met lekker weer eropuit en tegelijkertijd de drukte vermijden? Zoek dan de rust op in deze prachtige theetuinen. Ligt het theehuis een stukje van het station vandaan? Een OV-fiets biedt uitkomst!

Wil je met lekker weer eropuit en tegelijkertijd de drukte vermijden? Zoek dan de rust op in deze prachtige theetuinen. Ligt het theehuis een stukje van het station vandaan? Een OV-fiets biedt uitkomst!

#1. De Theefabriek in Groningen

Wist je dat de Theefabriek bedacht is door een student die het pand kocht voor 1 gulden? Van een poezenmuseum tot jeneverstokerij, de reacties stroomden binnen na een radio-oproep in 1989. Wie bedacht een nieuwe bestemming voor de voormalige kerk? Uiteindelijk wonnen studenten  Brenda Ensing en Johan Lange met hun idee: een plek waar je thee kunt drinken en creatieve activiteiten hebt. Zo’n dertig jaar later staat deze groene oase bekend als een geliefde theeschenkerij, museum en winkel. Het zeer ruime terras bestaat uit twee gedeeltes, waar je alle ruimte krijgt om uitgebreid te theeleuten. Op de kaart ontdek je meer dan 260 theesoorten, veelal met leuke namen. Ga je voor de groene geisha, het honingbos, de gen mai cha, rosemary & orange of de seizoensthee? Dat smaakt nog hemelser in combinatie met een scone, bonbon of muffin.

Hoofdstraat 15-25, Houwerzijl (vlak bij Groningen), theefabriek.nl

Deze groene oase staat bekend als een geliefde theeschenkerij, museum en winkel
Onze favoriet is het gedeelte met de grote fontein met stralen die aan- en uitgaan

#2. Rijksmuseumtuinen in Amsterdam

Wandel door de tuinen van het Rijksmuseum en waan je even in een scène uit Alice in Wonderland. Een groene haag, een schaakbord, kleurrijke rozen en tulpen, bomen, het sterrenrestaurant van chef-kok Joris Bijdendijk, fonteinen en grote beelden (onder meer van de Amerikaanse schilder Ellsworth Kelly): tijdens je wandeling kom je het allemaal tegen. Onze favoriet is het gedeelte met de grote fontein met stralen die aan- en uitgaan. ’s Zomers spelen er kinderen in, terwijl volwassenen neerstrijken met een boekje op een van de bankjes. Bij de kiosk haal je thee, koffie, Capri-Sun, ijsjes en wafels. Een ideale plek om aan de stadse drukte te ontsnappen. Deze locatie is overigens ook goed te bereiken met de ov-fiets.

Museumstraat 1, Amsterdam, rijksmuseum.nl

#3. Tearose in Deventer

Bij de Tearose staat alles in het teken van Groot-Brittannië. Natuurlijk mag een high tea met sandwiches, scones en clotted cream niet ontbreken. Maar er is meer! Wat dacht je van een volledig Engels ontbijt met scrambled eggs, de steak salad of de London Tower borrelhapjes met een Brits biertje? Op een zomerse dag zoek je de verkoeling onder de groene haag bij de binnenplaats. Leuk detail: deze druivenplant bestaat net zo lang als deze zaak, 26 jaar. Vanaf het station ben je in tien minuten in de gezellige Walstraat. Dus op naar Deventer!  

Walstraat 20, Deventer, tearose.nl

Natuurlijk mag een high tea met sandwiches, scones en clotted cream niet ontbreken
Neem na het terrassen zeker een kijkje om de eetbare bloemen, frambozen en kruiden met eigen ogen te spotten

#4. Het tuinhuis van Charlotte in Breda

Binnen én buiten dit tuinhuis zorgen de zussen Jet en Lot voor een gemoedelijke sfeer. Menig Bredanaar keert vaak terug voor de taart van het huis. Op de menukaart – die een speciaal gedeelte heeft voor kinderen – vind je onder andere tosti’s, een couscoussalade en eenvoudige boterhammen met appelstroop of pindakaas. Bijna alle ingrediënten zijn biologisch en lokaal, en komen uit eigen kas en de moestuin van de nabijgelegen boerderij. Neem na het terrassen zeker een kijkje om de eetbare bloemen, frambozen en kruiden met eigen ogen te spotten! De naam van deze horecagelegenheid verwijst naar Charlotte Storm-Cuypers, die getrouwd was met Lambertus Dominicus Storm, de burgemeester van Breda. Charlotte liet een landhuis en een park aanleggen, wat we nu nog steeds kennen als landgoed Wolfgaar. Combineer je bezoek zeker met een wandeling op het prachtige landgoed. En na je bezoek fiets je zo weer op je ov-fiets (te huren vanaf station Breda) naar de trein.

Wolfslaardreef 95, Breda, hettuinhuisvancharlotte.nl/

#5. De Prinsentuin in Groningen

Een van de mooiste en intiemste plekken van Groningen vind je in de zeventiende-eeuwse Prinsentuin. Die zijn naam dankt aan stadhouder Willem Frederik, de Prins van Oranje-Nassau, die hier vroeger verbleef. Rozen staan er vol in bloei, het gras is pas gemaaid en heeft sierlijke vormen, er staan wonderschone hagen en fruitbomen. En je kijkt op de Martinitoren. Omdat de tuin volledig ommuurd is, geniet je op het terras van het openluchtcafé in alle rust van het uitzicht met een kop gemberthee of een glas huisgemaakte icetea. Zowel voor een clafoutis als een rijkelijk gevulde salade ben je hier aan het juiste adres. De Prinsentuin is jaarlijks open van 1 april tot en met 1 oktober.

Turfsingel, Groningen, facebook.com/PrinsentuinGroningen

Rozen staan er vol in bloei, het gras is pas gemaaid en er staan wonderschone hagen en fruitbomen
Alleen al van het bloemetjesservies, waarin je je thee en koffie krijgt, word je vrolijk

#6. Stadstuin Zuilen, Utrecht

Een pluktuin en een theeschenkerij, beide liggen in het groene hart van de Utrechtse wijk Zuilen (goed te bereiken met ov-fiets). Alleen al van het bloemetjesservies, waarin je je thee en koffie krijgt, word je vrolijk. Om nog maar te zwijgen over de taarten, brownies, cakes en sandwiches. Omdat je op een rustige locatie bent en omringd wordt door groen, kom je volledig tot rust. Let op: de theetuin is open van vrijdag tot en met zondag. We raden je aan om na je theekransje nog even door de bloementuin te dwalen. Neem zeker een zelfgeplukte bos bloemen mee. Maak je dag compleet met een bezoek aan kasteel Slot Zuylen. Dat vind je op een kwartier lopen vanaf de theeschenkerij.

Daalseweg 150, Utrecht, facebook.com/Theeschenkerijdeoogst en utrechtnatuurlijk.nl

#7. Trompenburg Tuinen & Arboretum en Theehuis de Uithoek, Rotterdam

Ben je op zoek naar een bijzondere plek in Rotterdam? Ga dan naar deze botanische tuin. Je ontdekt er allerlei soorten bomen, bloemen en planten van over de hele wereld. Een greep uit het aanbod: 700 verschillende rododendrons, 100 soorten hulst, dennen, beuken, vlinderstruiken, mammoetblad, de ginkgo (een Japanse notenboom) en indianenrabarber. Tijdens een wandeling kijk je je ogen uit! Op de site vind je de beschikbare routes en kun je als de omstandigheden het toelaten met een gids op pad. Tussendoor rust je uit op een rieten stoeltje van Theehuis de Uithoek midden in het groen. Trakteer jezelf op een lunch, bijvoorbeeld een broodje kroket, een pannenkoek of een wrap, uiteraard met een verse munt- of gemberthee. De koeken en taarten van het Rotterdamse merk Koekela wil je ook niet missen. 

Honingerdijk 86, Rotterdam, trompenburg.nl

Je ontdekt er allerlei soorten bomen, bloemen en planten van over de hele wereld
De aanraders zijn de wortelnotentaart, mangotaart en bitterballen

#8. De tuin van de smid, Leiden

“We staan voor mens, dier en plantvriendelijkheid bij De tuin van de smid”, aldus eigenaresse Barbera. Dat zie je onder andere terug in de gerechten, die biologisch én vegan zijn. De aanraders zijn volgens de vaste bezoekers de wortelnotentaart met mascarponetopping, mangotaart en bitterballen, die natuurlijk ook vegan zijn. Of ga voor de high tea, daarbij krijg je als decoratie bloemen uit eigen tuin. Leuk: vanaf 10 juni kun je er voortaan elke vrijdag, zaterdag en zondag dineren. Deze tuin in het Cronesteynpark biedt veel meer dan alleen een theehuis: boerderijdieren (van hanen tot pony’s) lopen er vrij rond, kinderen spelen er in de speeltuin, er zijn regelmatig exposities en workshops als houthakken, en op het terrein spot je vele kunstwerken. Een levendige plek waar je graag naar terugkeert. 

Polderpad 8, Leiden, detuinvandesmid.nl

#9. Shirestal De Griendheuvel, Dordrecht

Van mei tot en met november is de Shirestal het adres waar je neerstrijkt na een wandeling door de Biesbosch. Deze plek staat bekend vanwege de heerlijke muntthee. Op de kaart vind je ook koffie en frisdrank. Vergeet niet om er een warme wafel met kersen met slagroom bij te bestellen. Ook voor de lunch zit je hier goed. De stoelen staan verspreid over het terrein, waardoor je alle ruimte krijgt om weg te dromen bij het weidse uitzicht. Ondertussen lopen er shires (Noord-Engelse paarden) voorbij van de bijbehorende paardenfokkerij. Bijzonder! Hun melk wordt verwerkt in de pannenkoeken, maar ook in eigen producten als shampoo en bodylotion. Een leuk souvenir om mee naar huis te nemen!

Nieuwe Merwedeweg 2, Dordrecht, degriendheuvel.nl

De stoelen staan verspreid over het terrein, waardoor je alle ruimte krijgt om weg te dromen bij het weidse uitzicht
Met een beetje geluk serveert Silvia huisgemaakte appel- of courgettetaart terwijl de vogels een liedje fluiten

#10. Pluktuin Theetuin Stadsland, Zwolle

Stap op een OV-fiets bij station Zwolle en je bent binnen een halfuur bij de enorme pluk- en theetuin Stadsland. Je plukt er vanaf de lente tot eind oktober de meest kleurrijke bloemen en planten. Kies je voor de korenbloemen, de tulpen of het siergras? Voor vaste bezoekers is er een strippenkaart met vijf plukbeurten. Je kunt ook één beurt aan iemand cadeau doen. Alleen op maandag en dinsdag is de tuin gesloten. Verwacht geen gewone theetuin, de stoelen staan steeds weer in een andere setting. Er is geen kaart, dus het is een verrassing wat je krijgt. Vaak is er thee met munt, verbena of geranium uit eigen tuin. Met een beetje geluk serveert eigenaresse Silvia huisgemaakte appel- of courgettetaart terwijl de vogels een liedje fluiten. 

Hasselterdijk 57 (tegenover de boerderij), Zwolle, theetuinstadsland.nl en instagram.com/pluktuinstadshagen

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan