Menu

8x de leukste theaters van Nederland

Want een bezoek aan het theater is altijd een goed idee

Prikkelende voorstellingen, een fijne sfeer en prachtige gebouwen. Wij selecteerden de leukste theaters van het land, voor jong en oud.

Prikkelende voorstellingen, een fijne sfeer en prachtige gebouwen. Wij selecteerden de leukste theaters van het land, voor jong en oud.

#1. Theater de Spiegel in Zwolle

Opera, musical, theater, dans en muziek… in Theater de Spiegel kijk je je ogen uit. Het imposante gebouw – ontworpen door architect Martien van Goor – is zowel van binnen als van buiten indrukwekkend. Als je eenmaal in de Rabozaal zit op een rode pluchestoel, terwijl je staart naar de sierlijke balkons met haar warme lichtjes, wil je niet meer naar huis. Op naar Zwolle dus!
Spinhuisplein 14, Zwolle, Zwolsetheaters.nl

 

 

Dit imposante gebouw is zowel van binnen als van buiten indrukwekkend

#2. Het Posttheater in Arnhem

Het kleine Posttheater was voorheen een postkantoor, vanaf 1991 groeide het uit tot het podium voor cabaret. Vanwege de intieme sfeer komen zowel spelers als het publiek er graag. Grappig weetje: van 2004 tot 2008 werd hier het televisieprogramma De Lama’s opgenomen. De kans is groot dat er zeer aangename en grote namen staan als Javier Guzman, Theo Maassen, Kiki Schippers of Eva Crutzen. En dan weet je één ding zeker: dat wordt lachen!
Rosendaalsestraat 27, Arnhem, Posttheater.nl

 

 

Vanwege de intieme sfeer komen zowel spelers als het publiek er graag
Het oude herenhuis is puur vanwege het interieur al een bezoekje waard

#3. Tejaterthuis in Amersfoort

Verscholen in een smal straatje in Amersfoort, op loopafstand van het station, vind je het Tejaterthuis. Het oude herenhuis is puur vanwege de decoratie met veel goud en een openhaard al een bezoekje waard. Ga de trap op naar boven, neem plaats op een van de dertig stoelen en laat je verrassen door amateurtheater in een huiselijke setting.
Nieuwstraat 17, Amersfoort, Tejaterthuis.nl

#4. Theater PePijn in Den Haag

Bij Theater PePijn voelt elke cabaretliefhebber zich meteen welkom! Extra bijzonder zijn de maandelijkse SPECIALS. Tijdens Podium PEP proberen cabaretiers hun grappen uit voordat ze het land doorreizen. En bij PePijn Comedy Club is er stand-up comedy. Toe aan een drankje? ’s Winters zit je heerlijk binnen bij de vide met een boek en het geluid van seventiesplaten op de achtergrond. In de zomer strijk je neer op het binnenpleintje. Voor de volgende keer is zus Diligentia een aanrader, een paar straten verderop, daar staan de bekende namen.
Nieuwe Schoolstraat 21-23, Den Haag, Diligentia-pepijn.nl

Hier proberen cabaretiers hun grappen uit voordat ze het land doorreizen
Grote kans dat je hier aanstormend talent ontdekt!

#5. Theater Zuidplein in Rotterdam

Theater Zuidplein is de plek waar iedereen samenkomt, ongeacht afkomst of leeftijd. Die mix zie je terug in het culturele en diverse programma, dat vaak een actueel tintje heeft. Bovendien ontdek je hier ook nog eens aanstormend talent! Na afloop kun je napraten in het gezellige café.
Zuidplein 60-64, Rotterdam, Theaterzuidplein.nl

#6. Theater de Machinefabriek in Groningen

Stap de drempel over van deze oude elektriciteitscentrale, die inmiddels is omgetoverd tot het theaterhuis van Groningen. Verwacht prikkelende en interdisciplinaire voorstellingen van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni, die je doen verwonderen. Ook tof zijn de FridayNITE avonden waarin er flink wordt geexperimenteerd met kunst, muziek, dans en theater.
Bloemstraat 38, Groningen, Nnt.nl

Laat je verwonderen in deze oude elektriciteitscentrale
Doordat een podium ontbreekt, voelt het contact met de makers persoonlijk

#7. Theater De Krakeling in Amsterdam

Ben je toe aan een cultureel dagje uit met kinderen? Dan ben je bij jeugdtheater De Krakeling – dat zo heet vanwege de nabijgelegen Koekjesbrug – aan het juiste adres. Op deze prachtplek in Amsterdam kun je je uren vermaken. Omdat de performances niet op een verhoogd podium zijn, voelt het contact met de makers net even persoonlijker. Vergeet niet om stil te staan bij de gevel aan de buitenkant, die is gemaakt ter nagedachtenis aan alle joodse sportlieden die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam, Krakeling.nl

#8. Schiller Theater “Place Royale” in Utrecht

Alleen al het feit dat Mozart ooit in het Schiller Theater speelde is een goede reden om eens langs te gaan. Wedden dat het gelijk vertrouwd voelt? Eigenaar Steef en alle vrijwilligers geven je een warm welkom. En dan zijn er nog de cabaretvoorstellingen in die kleine, maar fijne zaal en het jaarlijkse Utrechts Cabaret Festival. Komt dat zien!
Minrebroederstraat 11, Utrecht, Schillertheater.nl

Bijzonder: Mozart speelde ooit in dit theater!
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan