Menu

9x superspeciaalzaken

De leukste winkels van Nederland met maar één product

Superspeciaalzaken – oftewel monowinkels – zijn hipper dan hip. Het zal je verbazen wat er te kiezen valt in de winkels waar je maar één product kunt kopen. Van pindakaas tot popcorn of badjassen: hier moet je zijn.

Superspeciaalzaken – oftewel monowinkels – zijn hipper dan hip. Het zal je verbazen wat er te kiezen valt in de winkels waar je maar één product kunt kopen. Van pindakaas tot popcorn of badjassen: hier moet je zijn.

#1 De Pindakaaswinkel

Toen Michiel Vos – dé held in dit verhaal – variatie miste in pindakaassmaken, besloot hij zijn eigen winkel te openen in Amsterdam. De Pindakaaswinkel was geboren! Smeren geblazen dus, met smaken als karamelzeezout, dadel met kaneel en witte chocolade. Dus niet getreurd voor wie niet in de hoofdstad woont: de hemelse potten staan inmiddels in winkels door heel Nederland, en ook in Rotterdam en Eindhoven vind je nu echte pindakaaswinkels.
Czaar Peterstraat 169, Amsterdam, depindakaaswinkel.nl
Schiphol Airport, Vertrekpassage 135, Amsterdam (pop-up shop)
Torenallee 86-02, Eindhoven
Dominee Jan Scharpstraat 298, Rotterdam

#2 The Avocado Store in Amsterdam

Holy guacamole! Naast avocadorestaurant The Avocado Show bestaat er nu ook een heuse avocadowinkel: The Avocado Store. Met iedere dag ruim driehonderd eetrijpe avocado's, dus misgrijpen zit er niet bij. Krijg advies over het herkennen van een eetrijpe variant, terwijl je bladert door een avocadoboek. Groot fan? Pas dan ook even een avocado-trui.
Daniël Stalpertstraat 76, Amsterdam, theavocadoshow.com

#3 Poké Bowl in Rotterdam

Voor een beetje tropisch Hawaii kun je naar Rotterdam: hier worden non-stop gezonde Poké Bowls samengesteld. Poké is een traditioneel Hawaiiaans gerecht, waarin dagverse vis gemixt wordt met rijst en allerlei rauwe groenten – zoals sojabonen, avocado, mais, bosui en komkommer. Stel je eigen bowl samen en smullen maar.
Hoogstraat 117B en Karel doormanstraat 457A, Rotterdam, pokebowl.nl

#4 Cheesecake Company in Den Haag

Deze drie dingen tellen áltijd bij de Cheesecake Company in Den Haag: passie, smaak en het blij maken van mensen. En dat lukt aardig: je kunt er namelijk kiezen uit cheesecake in meer dan vijftig bijzondere smaken. Om ter plekke op te eten, mee naar huis te nemen of zelfs op je bruiloft te serveren. Stuk voor stuk kunstwerkjes. Kies je voor Cherry Vanilla, Banana Bread of toch Nutella?
Torenstraat 32, Den Haag, cheesecakecompany.nl

#5 De Badjassenwinkel in Amsterdam

De Badjassenwinkel begon in 1984 onder de naam De Drie Doeckjes – toen de focus nog op handdoekjes lag. Nu maken badjassen de dienst uit: in alle mogelijke kleuren, modellen en materialen, van ochtendjassen en kamerjassen tot kimono's. Wil je een uniek exemplaar? Laat dan je naam, initialen of andere tekst op de jas borduren.
Vijzelgracht 39-hs, Amsterdam, badjassenwinkel.nl

#6 Bierwinkel in Alkmaar

Hoewel een 'gewoon' koud pilsje áltijd lekker blijft, kiezen bierdrinkers steeds vaker voor speciaalbier. Liefhebbers kunnen terecht in Alkmaar: de Bierwinkel staat vol speciaalbier uit Nederland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Canada en veel meer… Van blond, bruin, bitter en fruitbier tot bijzondere smaken als chocolade, honing en koffie.
Ridderstraat 14, Alkmaar, bierwinkelalkmaar.nl

#7 Droppie in Groningen

De nostalgische snoepwinkel Droppie is al sinds 1972 een Gronings begrip. En nog steeds, want de smaak van drop verveelt nooit. Of je nu van zoete Brusselse mannekes houdt, of juist zoute boerderijdrop: je hebt er keuze uit wel 300 soorten. Probeer ook eens de Arabische gom, een Senegalese drop gemaakt van zoethoutsap.
A-straat 7, Groningen, droppiegroningen.nl

#8 Condomerie in Amsterdam

Bij de Condomerie op de Amsterdamse Wallen zijn condooms niet zomaar condooms, maar ware kunstwerken. Deze condoomspeciaalzaak – opgericht in 1987 – is de eerste ter wereld. Je vindt er condooms in iedere denkbare maat, kleur, textuur en ontwerp: niets is te gek.
Warmoesstraat 141, Amsterdam, condomerie.com

#9 Allenbrand's Gourmet Popcorn in Dordrecht

Zoetekauwen kunnen terecht in Dordrecht, want daar is de eerste popcornwinkel van de Lage Landen geopend. Geniet van zowel Amerikaanse smaken als cheddarkaas en snickerdoodle – naar het Amerikaanse kaneelkoekje – als pure chocolade en Nederlandse stroopwafel. Altijd vers en met een beetje geluk zelfs nog warm.
Voorstraat 284, Dordrecht, allenbrandsgourmetpopcorn.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan