Menu

5x stilte in de stad

Vind je momenten van rust in de hectiek van de stad

Overvolle steden, voorbij razend verkeer … zelfs voor de grootste liefhebber van het stadse leven is een moment van rust soms broodnodig. Elke stad heeft zo zijn verborgen parels, waar het niet zo druk is en waar je even kunt bijkomen van alle hectiek. Zoek af en toe de stilte in de stad eens op. Dan kun je daarna nog meer genieten van alles dat zij te bieden heeft!

Overvolle steden, voorbij razend verkeer … zelfs voor de grootste liefhebber van het stadse leven is een moment van rust soms broodnodig. Elke stad heeft zo zijn verborgen parels, waar het niet zo druk is en waar je even kunt bijkomen van alle hectiek. Zoek af en toe de stilte in de stad eens op. Dan kun je daarna nog meer genieten van alles dat zij te bieden heeft!

Een oase van rust, midden in de drukke binnenstad

#1. De Prinsentuin, Groningen

Groningen staat bekend als de stad zonder sluitingstijden, waar altijd wel iets te beleven valt. Toch vind je ook hier plekken waar je je even kunt opladen. In de Prinsentuin bijvoorbeeld, een renaissance tuin uit 1626. Volledig ommuurd en dus met recht een oase van rust, middenin de drukke binnenstad. Adem diep in en laat de rozentuin, kruidentuin en mooie berceaus (een met bomen overgroeid pad) je bekoren. Of sta eens stil bij de Latijnse tekst boven de zonnewijzer, vrij te vertalen naar ‘De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jouw niet verspilt’.
Martinikerkhof 23, Groningen, Toerisme.groningen.nl

#2. Huis Zypendaal, Arnhem

Zo sta je op een van de meest futuristische stations van Nederland, 20 busminuten later waan je je in de 18e eeuw. Welkom op Huis Zypendaal, rond 1762 gebouwd als ‘buiten’ voor de Arnhemse regentenfamilie Brantsen. De hoofdverdieping van het huis is als museum ingericht, met nog het originele interieur en bijzondere kunststukken. Voor het echte loslaten ga je naar buiten, waar je kunt struinen in de tuinen en het park van Huis Zypendaal. De combinatie van de formele ‘Franse’ stijl en de romantische ‘Engelse’ landschapsstijl doet oude tijden herleven.
Zijpendaalseweg 44, Arnhem, Zypendaal.glk.nl

Waan je voor het echte loslaten in de 18e eeuw
In de Kloostergangen uit de 11e eeuw ervaar je een serene rust

#3. De abdij van Middelburg

Je verwacht het niet, maar middenin het levendige centrum van Middelburg kun je dezelfde rondgang maken als monniken in de 11e eeuw deden. Zodra je vanuit het drukke centrum vol gezellige terrasjes en levendigheid de Kloostergangen van de Abdij van Middelburg inloopt, ervaar je een serene rust. De stenen gang loopt rond de kloostertuin van dit immense complex, bestaande uit een min of meer rondlopend gebouw met vier grote en een kleine toren, diverse poorten, een plein en twee kerken. Een paar keer per jaar kun je hier de overtreffende trap van sereniteit ervaren, als de gewelven onder de gangen open worden gesteld.
Abdij, Middelburg, Zeelandtravel.nl/abdij

#4. Begijnhof Amsterdam

Midden in de binnenstad van Amsterdam kun je tussen het shoppen in de Kalverstraat door ultieme rust vinden in het Begijnhof. Dit is het enige middeleeuwse hofje in de middeleeuwse kern van Amsterdam. Extra bijzonder aan dit hofje is dat het nog op het originele middeleeuwse straatniveau ligt, bijna een meter lager dan de rest van de binnenstad. Let op dat je in alle rust huisnummer 34 niet zomaar voorbij loopt, dit is het enige gerestaureerde huis die nog zijn houten voorgevel heeft behouden. Het huis dateert uit circa 1530. 
Begijnhof (ingang aan de noordzijde van het Spui en aan de Gedempte Begijnensloot), Amsterdam, Begijnhofkapelamsterdam.nl

Het hofje ligt nog op het originele middeleeuwse straatniveau
Dompel je onder in de Japanse cultuur en kom helemaal zen weer naar buiten

#5. Shofukan, Rotterdam

In de levendige wijk Charlois, verscholen tussen de huizen, kun je in een oud schoolpand de Japanse cultuur van binnenuit ervaren. Dompel je onder in de bekendere kunst en sportvormen als karate, de Japanse bloemsierkunst Ikebana, Shodo kalligrafie of het maken van sushi. Of ontdek minder bekende elementen uit de Japanse cultuur, zoals de Japanse bamboefluit de shakuhachi of de oorspronkelijke Japanse wereldbeschouwing Shinto. Alle eerste lessen zijn gratis. Het theehuis, de (thee)tuin en de traditionele dojo zorgen voor een bijzondere sfeer, waardoor je geheid helemaal zen weer naar buiten gaat!
Charloisse kerksingel 32-14, Rotterdam, Shofukan.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan