Menu

5x bijzondere stadswandelingen in Nederland

Langs winkels, hofjes, kunst en buurtbewoners

Wandelen is gezond, ontspannend én geeft je de kans om nieuwe plekken binnen je stad te verkennen. Wat wil je nog meer? Trek je wandelschoenen maar uit de kast, want na het lezen van deze tips krijg je zin om op pad te gaan.

Wandelen is gezond, ontspannend én geeft je de kans om nieuwe plekken binnen je stad te verkennen. Wat wil je nog meer? Trek je wandelschoenen maar uit de kast, want na het lezen van deze tips krijg je zin om op pad te gaan.

#1. Hip Ambacht in Breda

Tijdens de route ‘Hip Ambacht’ wandel je langs negen knusse straatjes, ontdek je leuke winkels én proef je de geschiedenis van de stad. Om te beginnen bij het imposante Kasteel van Breda uit de veertiende eeuw. Wist je dat hier vroeger de voorouders van Willem-Alexander woonden? Net als in die tijd is deze buurt de plek voor ambachtelijke adresjes die nu ook gerund worden door jonge creatievelingen. Maak kennis met oude parels als Bierbrouwerij Witte Anker, Drogisterij Graafmans v/h Lamers, het Klokkenmuseum en Edelsmid Adriaen Keyens. Stil tussendoor je trek met een cupcake van A Cup of Cake. Niet jouw cup of tea? Ga dan voor een kop thee en de prijswinnende lekkernij ‘Lübecke’ naar Banketbakkerij H. van Haaren. Het handgemaakte design bij De Moerbei, de dokterstassen van Mirjam Zwolsman en de La Bohèmese-bonbons zijn de perfecte cadeaus voor je geliefden of gewoon voor jezelf. Boek je wandeling online, haal een plattegrond bij het Miniaturen- en Poppenhuismuseum Breda en je ambachtelijke tocht kan beginnen!

Startpunt poort Begijnhof, Catharinastraat 23, bredapromotions.nl

#2. Kunstroute Universiteit/Groenewoud in Nijmegen

Van beeldende kunst tot wetenschap: deze route voert je langs indrukwekkende plekken in Nimma. Eén daarvan is ‘de Zonneboom’ van kunstenaar Andreas Hetfeld, die pal tegenover het ROC Nijmegen staat. ’s Avonds gaat de verlichting aan en is de zonnebloem – die op zonne-energie draait – extra mooi. Steek de weg over en sla rechtsaf naar de Professor Korsstraat, je staat nu in de tuin van een voormalig Albertinumklooster uit 1930. Bij het rijksmonument staat een beeld van Dominicus, de stichter van de Dominicanen. Een stuk verderop aan de Groesbeekseweg staat een van mijn favoriete beelden van deze route: de ‘Hulpverlening’. Een knielende figuur vraagt de zuster om hulp. Zodra je het aandoenlijke beeld bekijkt, leef je mee met deze persoon. Halverwege de route kom je terecht bij een prachtig stukje groen; eerst begeef je je in een weiland en een bosje, voordat je het weet ben je in het schitterende Park Brakkenstein, dat onderdeel is van een landgoed. In deze omgeving vol met universiteitsgebouwen vind je de Hortus, een botanische tuin. Ga gerust naar binnen, de lieflijke beekjes, felgekleurde bloemen en vlindertuin zijn een verademing om te zien. Je komt in de theetuin bij en als je geluk hebt zijn er muziekoptredens of exposities.

Via hetzelfde park wandel je verder naar ‘de gladiolenpoort’ aan de St. Annastraat. Het werk werd gemaakt ter ere van de tachtigste Nijmeegse Vierdaagse en is bedoeld als warm onthaal voor de deelnemers. Je ziet bij het Huygensgebouw een heel speciale sokkel … Er liggen DNA-prints op van geneticus Marjolein Kriek, de eerste vrouw ter wereld van wie het hele genoom is vastgesteld. Kortom, kunst met een betekenis. Check voor deze en meer interessante kunstroutes de website van Hanneke Roelofsen:

Startpunt Station Nijmegen Heyendaal, kunstroutesnijmegen.nl

#3. Schilderswijk Bewonerstours in Den Haag

Jarenlang stond de Schilderswijk bekend als onveilig, maar in de Bewonerstours laten mensen uit de wijk of initiatief van Itai Cohn de mooie kanten zien van de meest internationale buurt van Nederland (die maar liefst 120 nationaliteiten telt!). Bijzonder aan de twee à drie uur durende wandelingen is dat je de verhalen hoort van verschillende buurtbewoners. Je krijgt zo een intiem kijkje in hun leefomgeving. Luister je eerst nog naar het verhaal van iemand die vertelt hoe het is om aan een negentiende-eeuws hofje te wonen, een halfuur later sta je op de multiculturele Haagse markt, ben je in jeugdcentrum Samson of zit je in een Marokkaans theehuis. Elke wandeling is anders. Wat wel zeker is: dat je ten minste een lokale winkel bezoekt en gaat genieten. Bijvoorbeeld tijdens een proeverij in het Chinees-Surinaamse eethuisje in de Van der Vennestraat. Kom en laat je verrassen.

Start bij The Commons Restaurant, Hoefkade 11, schilderswijkbewonerstours.nl

#4. Haarlemse Hofjes-wandeling

Wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Maak dan een wandeling van 5,8 km langs de hofjes van Haarlem. De meeste van de 22 groene oases vind je op loopafstand van bekende winkelstraten en bezienswaardigheden, maar zijn niet druk, ideaal. Een van de favorieten is het charmante Teylers Hofje, dat in 1787 werd nagelaten door de rijke Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst. Alleen al die entree met de prachtige zuilen… Van daaruit bewonder je in alle rust de Bakenesserkerk, een oude waterpomp én pittoreske huizen waar vooral ouderen wonen. Loop door naar het Frans Loenen Hofje, plof neer op een bank en kijk uit op de oude fruitbomen.

Halverwege de route sta je eerst op het Proveniershof, een oud oefenterrein voor schutters, daarna is het tijd voor een break. Om de hoek bij ‘Hofje zonder Zorgen’ (Grote Houtstraat 142A) – alleen al de naam klinkt goed – kom je bij met een huisgemaakte smoothie en (dadel)taart. Sluit je route af met het Hofje van Oorschot. Het is niet toegankelijk voor publiek maar als je goed kijkt, vang je een glimp op van het standbeeld van Eva. Op de gevel lees je een gedicht van Wouter van Oorschot, die hier voorheen de dienst uitmaakte. Grappig detail: aan het Deutzenhofje in Amsterdam prijkt eenzelfde rijm. Via de website vind je de kaart of download je de gps-versie voor op je smartphone.

Start vooral bij Hofje In den Groenen Tuin, dat is namelijk alleen ’s ochtends open. Behalve het Proveniershof zijn de meeste hofjes gesloten op zondag, haarlemsehofjes.nl

#5. Street-art tour door Utrecht

Utrecht is the place to be voor street-artliefhebbers. Je ontdekt tijdens deze stevige wandeling allerlei soorten kunst. Je eerste stop maak je vlak bij het hoofdstation aan het Westplein. Op de metershoge muren hangen ‘De Fluitspeler’ en ‘De Slapende Mars’, die op echte schilderijen lijken. Via Neude steek je de Oudegracht over naar de Zakkendragerssteeg. Daar spot je op nummer 6 het derde werk: een vrouw die nieuwsgierig om het hoekje van haar deur kijkt. Wandel door naar Hoog Catharijne, een kwartier later ben je in de Daalsebuurt. Zodra je door deze Utrechtse straten loopt en de kleurrijke muurschilderingen ziet, voelt het alsof je in een museum bent. Bekijk maar eens de plattegrond van de stad bij de 1e Daalsedijk en de schildering in de Beverstraat. Leuk weetje: het personeel van de Nederlandse Spoorwegen woonde vroeger in de Tweede Daalsebuurt. In de Goudsbloem- en Meidoornstraat vind je daarom street-art met treinen.

Je komt bij van je tocht in het Julianapark of het huiselijke Antje Drijver Paviljoen. De gigantische 3D-boekenkast aan de Amsterdamsestraatweg – waarvoor JanIsDeMan aan buurtbewoners vroeg naar hun lievelingsboeken – is fascinerend. Zin om weg te dromen? Bekijk dan het Venetiaans ogende tafereel met prachtige pastelkleuren (Lauwerecht 22D). In de Adelaarstraat en Grietstraat, die in de Vogelbuurt liggen, spot je heel toepasselijk werk met vogels. Daar word je blij van! Ga last but not least naar de Van Asch van Wijckskade. Met een dosis inspiratie vertrek je weer naar huis.

Bonustip: de bijzondere street-art van de tot in detail nagebootste Catharijnekerk (Saenredamstraat 2) mag je ook niet missen. Dus keer vooral nog eens terug en combineer het met een bezoek aan museum Sonnenborgh.

Open de street art tour in Google Maps:

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan