Menu

10x de lekkerste stadsstranden van Nederland

'Life's a beach!'

Waarom zou je – zodra de zon tevoorschijn komt – de stad inruilen voor het strand? Op deze stadsstranden geniet je met zand tussen de tenen en uitzicht over het water juist van de ultieme summer in the city!

Waarom zou je – zodra de zon tevoorschijn komt – de stad inruilen voor het strand? Op deze stadsstranden geniet je met zand tussen de tenen en uitzicht over het water juist van de ultieme summer in the city!

#1. SOIA in Utrecht

Je komt er voor de lekkere lunch, maar met de voetjes in het zand blijf je hangen tot het borreluur. Strand Oog in Al aan het Amsterdam-Rijnkanaal heeft zitzakken aan de waterkant, yogalessen op het dakterras en bioscoopavondjes in de open lucht.
Kanaalweg 199, Utrecht, soia.nl

#2. Zandfoort aan de Eem in Amersfoort

De Amersfoortse 'nieuwe stad' barst uit zijn voegen van de hotspots, maar 's zomers is Zandfoort aan de Eem dé lokale favoriet. Deze relaxte stadsoase vlakbij de Koppelpoort heeft een zonnig zandstrand en volop heksenketels om door Zandfoort geleverde maaltijdsoepen en stoofpotten zelf in te bereiden.
Eemlaan 100, Amersfoort, zandfoort.nl

#3. De Oerkap in Haarlem

Aan het water van Het Spaarne – en op loopafstand van Haarlem CS – ligt stadsstrand De Oerkap. De aankleding is hippie-chic, met een bonte verzameling stoeltjes, vrolijke priklichtjes en dito muziek. De stevige trek stil je met een verrukkelijk homemade pizza.
Harmenjansweg 95, Haarlem, oerkap.nl

#4. Blijburg aan Zee in Amsterdam

De stadsstranden van Pllek, De Ceuvel en Hangar zijn populair, maar eerlijk is eerlijk: wat betreft vakantievibe kan geen van de nieuwe locaties tippen aan oudgediende Blijburg, een Ibiza-achtig strandpaviljoen mét zandstrand, kampvuren en livemuziek, uiteraard in combinatie met een lekkere kaart en uitzicht over het IJsselmeer. Je kan er zwemmen, suppen en surfen.
Pampuslaan 501, Amsterdam, blijburg.nl

NB. De zomer van 2018 wordt het laatste seizoen voor Blijburg, dus geniet er nog even van! 

#5. Roest in Amsterdam

The Guardian riep Roest uit tot een van Europa's coolste stadsstranden. En terecht; de industriële stek in Amsterdam-Oost is met minimale middelen omgetoverd tot toffe hang-out, heeft een tjokvolle agenda én een strand met picknicktafels, hangmatten en zitzakken. Je kunt er ook zwemmen en in de avonduren een dansje maken!
Jacob Bontiusplaats 1, Amsterdam, amsterdamroest.nl

#6. De Kade in Alkmaar

Stadsstrand De Kade is dé plek voor een zonnige middag in Alkmaar. Overdag geniet je van een prachtig uitzicht over de oude binnenstad en het Noordhollands Kanaal, en 's avonds zorgen vuurkorven, priklichtjes en akoestische optredens voor een magische sfeer.
Noorderkade 1027, Alkmaar, facebook.com/stadsstranddekade

#7. DOT in Groningen

Net buiten de Diepenring, in het creatieve Ebbingekwartier, ligt het UFO-achtige gebouw van DOT. Een fijne stek voor koffie, een (h)eerlijk diner of vinylavond, maar ook een prima plek voor fun in the sun; naast DOT ligt een stadsstrand met barretjes in zeecontainers.
Vrydemalaan 2, Groningen, dotgroningen.nl

#8. Key West Beachhouse in Utrecht

Bij Key West Beachhouse geniet je met een glas wijn en charcuterieplank van het uitzicht over de Haarrijnse Plas. Ook bij slecht weer zit je hier goed; het industriële interieur is opgeleukt met chesterfields, stoelen met vintage flair en een meterslange bar.
Strandboulevard 222, Utrecht, keywestbeachhouse.nl

#9. Belcrum Beach in Breda

Het XL-zandstrand Belcrum Beach, op een stoer industrieterrein in Breda-Noord, is dé plek om de stad te ontvluchten. Het strand en paviljoen liggen aan het water van de Mark en naast de Belcrum Boerderij die de groenten voor de keuken levert.
Veilingkade 12-15, Breda, belcrumbeach.nl

#10. Cultureel Terras De Kaaij in Nijmegen

Op een strandje onder de Waalbrug wordt iedere zomer De Kaaij opgebouwd. Op deze bijzondere kadeplek staat het leven in teken van lekker, lokaal eten, muzikale optredens, theatervoorstellingen, vintagemarkten, yogalessen en ontspannen wijntjes drinken op het strand.
Onder de Waalbrug, Lindenberghaven, Nijmegen, dekaaij.nl

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan