Menu

10x fijne stadsparken

Het groene hart van de stad

In de zomer spreid je er je picknickkleed uit, in het najaar waaien de blaadjes er in de mooiste kleurschakeringen voor je voeten. De leukste stadsparken van Nederland - met volop ruimte - bezoek je het hele jaar door.

In de zomer spreid je er je picknickkleed uit, in het najaar waaien de blaadjes er in de mooiste kleurschakeringen voor je voeten. De leukste stadsparken van Nederland - met volop ruimte - bezoek je het hele jaar door.

#1. Dakpark, Rotterdam

Het is even een klim, maar dan heb je ook wat. Het Dakpark ligt op het negen meter hoge dak van de enorme parkeergarage boven winkelcentrum BigShops in Delfshaven en biedt een prachtig uitzicht over Rotterdam en de haven. Het heeft ligweides, een spectaculaire WaterTrap, een kruiden-, rots- en mediterrane tuin en de ideale ingrediënten – naast de hoogte ook vele hellingbanen – voor een sleefestijn. Duimen dus dat het gaat sneeuwen deze winter!
dakparkrotterdam.nl

#2. Haarlemmerhout, Haarlem

Met zijn zestig hectare oppervlakte heeft de Haarlemmerhout voor ieder wat wils. In de Grote Hout, het oudste stadsbos van Nederland, waan je je ver van de stad. De Kleine Hout met zijn kinderboerderij en grote grasvelden is een geliefd wandelpark. Voor een pannenkoek of een home made taartje kun je plaatsnemen op het ruime terras van Theehuis de Haarlemmerhout, met uitzicht op het Hertenkamp en historisch paviljoen Welgelegen.

#3. Park Frankendael, Amsterdam

Frankendael is Amsterdams enig overgebleven 17e eeuwse buitenplaats. Het heeft twee historische tuinen, een zonneweide en zelfs een moeras! Statig middelpunt is Huize Frankendael, dat vaak culturele evenementen host en restaurant Merkelbach huisvest, in het koetshuis. Elke laatste zondag van de maand – iets minder vaak in de winter – bieden de kramen van de Pure Markt de heerlijkste ambachtelijke lekkernijen.

#4. Stadspark Maastricht, Maastricht

In de 17e eeuw begonnen als een bescheiden wandelplaats voor officieren bestaat het Stadspark Maastricht tegenwoordig uit maar liefst zes deelparken. Trek gerust wat tijd uit voor een parkwandeling, zeker met alles wat er te zien is: vestingwerken, diverse kunstwerken en beelden, bijzondere bomen en een vogelvolière en hertenkamp.

#5. Stadspark Valkenberg, Breda

Niet ver van de Bredase binnenstad tref je Park Valkenberg. Niet het minste park: tot 1812 was het de tuin van het Kasteel van Breda, dat er nog steeds (naast) staat. In het park vind je 't Huis, waar 's winters erwtensoep op het menu staat en elke dag een andere taart.

#6. Zuiderpark, Den Bosch

Aan de rand van het centrum van Den Bosch, net na de Casinotuin, ligt het Zuiderpark. Tien hectare groot, en voor veel Bosschenaren een fijne achtertuin dankzij de vele bankjes, bruggetjes over het water, brede wandelpaden en open speelweide in het hart van het park.

#7. Sonsbeekpark, Arnhem

Dit glooiende park, aangelegd in de Engelse landschapsstijl, is beroemd om zijn prachtige Steile Tuin. Maar wie hier wandelt, slaat ook de Witte Watermolen en de Belvédère niet over – en heeft de keus uit verschillende horecagelegenheden. Elke maand vindt hier de Sonsbeekmarkt plaats, streekmarkt en buitenfestival ineen.
sonsbeekagenda.nl

#8. Máximapark, Utrecht

Op een oppervlak zo groot als de Utrechtse binnenstad, groeit een bijzonder park. In het Máximapark is zó veel te doen: van de Japanse tuin tot het Vlinderhof, van de bosspeeltuin met houten toestellen tot het observatorium en diverse (andere) kunstwerken. Niet minder dan zes horecagelegenheden zitten er, waaronder brouwerij Maximus, waar elk seizoen een ander biertje heeft.
maximapark.nl

#9. Prinsentuin in Leeuwarden

Het groene hart van de Leeuwarder binnenstad. Op zonnige dagen trekken Leeuwarders graag naar de Prinsentuin om te wandelen, picknicken en zonnebaden. Er is een prachtige, romantische muziekkoepel en een mooi grand café: De Koperen Tuin. Tip: neem ook vooral een kijkje bij een van de mooiste jachthavens van Nederland, gelegen aan het park.

#10. Kronenburgerpark, Nijmegen

Een van de populairste stadsparken van Nijmegen, vlakbij het station. Leuk weetje over het Kronenburgerpark: in '85 kwam Nijmegenaar Frank Boeijen met het welbekende nummer Kronenburg Park. “En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt”, zingt hij in dit lied, en dat was hij zelf ook een beetje. Want Kronenburg is namelijk een wijk in Arnhem. Het nummer leidde tot de oprichting van het actiecomité ‘Popster ken uw stad’. Ach, hoe het ook zij, Het Kronenburgerpark is een fijn stadspark. in Nijmegen dus.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan