Menu

9x de mooiste schaatsbanen

Zwierend en zwaaiend heel Nederland door

Het kan vriezen, het kan dooien…maar deze topschaatsbanen zijn er deze winter in elk geval. Van grote banen waar je flink kunt oefenen voor die eventuele Elfstedentocht tot intieme feestjes op het ijs. IJzers aan en gáán. 

Het kan vriezen, het kan dooien…maar deze topschaatsbanen zijn er deze winter in elk geval. Van grote banen waar je flink kunt oefenen voor die eventuele Elfstedentocht tot intieme feestjes op het ijs. IJzers aan en gáán. 

#1 Ice*Amsterdam

Misschien wel het mooiste plekje om de ijzers onder te binden: pal voor het Rijksmuseum op het Museumplein. De schaatsbaan is energiezuinig en vanaf de karakteristieke replica van de Magere Brug over de baan heen, heb je goed zicht op alle schaatsers. Ook is er t/m 30 december een Ice*Village met wintermarkt, houten chalets en foodstands.
17 december 2016 – 5 februari 2017
Museumplein, Amsterdam, iceamsterdam.nl

#2 Winters Delft

Niet één, maar wel drie schaatsbanen liggen er deze winter in een circustent aan de Schoenmaker Plantage in Delft. Samen zijn ze goed voor 1200 m2 aan ijs. Maar naast schaatsen is er nog meer te doen: er komt een ijsglijbaan, horeca voor de nodige versnaperingen, er worden sneeuwduinen gemaakt en er zijn verschillende feestavonden zoals een ijsdisco en Ladies Winter Night.
16 december 2016 – 16 januari 2017
Schoenmaker Plantage, Delft, wintersdelft.nl

#3 Schaatsen op het Loo

Waar ooit de Oranjes woonden, kun je nu schaatsen. Elke winter wordt Paleis Het Loo omgetoverd tot Winterpaleis, inclusief schaatsbaan op het Stallenplein met koek en zopie. Als je er toch bent, neem dan ook een kijkje in het paleis zelf, waar de tafels feestelijk zijn gedekt en handgemaakte groenversiering hangt.
17 december 2016 – 8 januari 2017
Koninklijk Park 1, Apeldoorn, paleishetloo.nl

#4 IceFun Sportiom

Alsof je door winterwonderland schaatst… op de baan van IceFun Sportiom in Den Bosch kan het af en toe sneeuwen, schaats je door grotten en over heuvels. Dit is schaatsen 2.0. Opwarmen met chocolademelk kan bij Scott’s Cabin.
Oktober 2016 – maart 2017
Victorialaan 10, Den Bosch, sportiom.nl/schaatsen

#5 Schaatsbaan Rotterdam

In Rotterdam kunnen sportieve schaatsers zich naar hartenlust uitleven op de overdekte 400-meterbaan. Als het weer meezit, worden de zijkanten opgeklapt waardoor het lijkt alsof je buiten schaatst. Elke maandag en woensdag is er een speciaal norenuurtje – alleen te schaatsen met die ijzers, en er zijn een aantal buffelavonden waarbij je je écht in het zweet kan werken. Ook is er een funbaan, waar geoefend kan worden en waar feestjes georganiseerd worden.
3 december 2016 – 1 maart 2017
Toepad 95, Rotterdam, schaatsbaanrotterdam.nl

#6 Groningen on ice

Waar kun je beter schaatsen dan in het hoge noorden van het land? Groningen heeft in hartje centrum, op de Grote Markt, een baan van maar liefst 750 m2, die gedeeltelijk overdekt is. In een fijn paviljoen kun je terecht voor een warm drankje en hapje.
26 november 2016 – 6 januari 2017.
Grote Markt, Groningen, groningenonice.nl

#7 Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Weten hoe de winters vroeger waren? In het Nederlands Openluchtmuseum staan winterse stamppotten, koek en zopie, en sledes voor je klaar om dat te ontdekken. Elke dag zijn er winterse activiteiten zoals een rondleiding of een winterexpeditie, maar het belangrijkste is natuurlijk de schaatsbaan. Ben je er toch, pik dan het eerste NK Haardhout stapelen (ja, echt!) mee op 18 december tijdens het winterevenement Landleven Winter.
3 december 2016 – 15 januari 2017
Hoeferlaan 4, Arnhem, openluchtmuseum.nl

#8 Amersfoort op het ijs

Voor het eerst sinds zes jaar komt er weer een schaatsbaan op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort. Naast zelf rondjes rijden, gebeurt er nog veel meer op het ijs: van icebyken tot jeu de boules, van discoschaatsen tot kegelen, een kunstschaatsshow, santa skate en een kidsfestival met Sprookjesbos op het ijs (11 januari 2017). Omdat je trek krijgt van de kou en het bewegen zijn er stamppot buffetten in de Onze Lieve Vrouwetoren.
16 december – 15 januari
Lieve Vrouwekerkhof, Amersfoort, amersfoortophetijs.nl

#9 Cool Event Scheveningen

In Scheveningen kun je schaatsen aan zee. Vlak voor het Kurhaus staat een grote schaatsbaan voor je klaar om je op uit te leven – of roetsj van de 30 meter lange ijsglijbaan vanaf het bovendek van De Pier. Op 24 december is er een coole Kerst – mis on ice op het plein. Bijkomen kan op een van de verwarmde terrassen van de restaurants rondom het plein.
13 november 2016 – 15 januari 2017
Gevers Deynootplein 121, Scheveningen, cooleventscheveningen.nl

Bekijk ook

60x korting voor jouw stedentrip Voordelig citytrippen met exclusieve nsfavourites-aanbiedingen
60x korting voor jouw stedentrip
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland

Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox?

Meld je aan