Menu

10x restaurants met één ingrediënt in de hoofdrol

Van aardappelspaghetti tot bierijs, hier is het eten verrassend!

Er zijn in Nederland steeds meer restaurants waar de hele kaart om één ingrediënt draait. Wat dacht je bijvoorbeeld van alleen maar maaltijden met truffel? Bij deze hotspots schuif je aan voor bijzonder lekker eten.

Er zijn in Nederland steeds meer restaurants waar de hele kaart om één ingrediënt draait. Wat dacht je bijvoorbeeld van alleen maar maaltijden met truffel? Bij deze hotspots schuif je aan voor bijzonder lekker eten.

Bij dit restaurant worden alle gerechten namelijk bereid met knoflook

#1. Look, Rotterdam

Ben je gek op knoflook? Dan ben je bij Look aan het juiste adres. Bij dit restaurant worden alle gerechten namelijk bereid met knoflook. De kaart is geïnspireerd op de mediterrane keuken en verandert elk seizoen. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met biologische en scharrelproducten. De favorieten onder de vaste bezoekers zijn: gamba’s met olijfolie, knoflook en citroen, de Provençaalse scharrelkip met 15 (!) tenen knoflook, en het knoflookroomijs met purechocoladetaart. Waarvoor ga jij? 

’s Gravendijkwal 140d, Rotterdam, restaurantlook.nl

#2. The Avocado Show, Amsterdam

The Avocado Show is met de jaren uitgegroeid tot een begrip. Bezoekers komen van ver om allerlei combinaties met de groene vrucht te proeven. Inmiddels hebben de eigenaren Ron Simpson en Julien Zaal vestigingen in Brussel, Madrid en Londen, maar de eerste en meest knusse zaak vind je in de hippe Amsterdamse wijk De Pijp. Alleen al het interieur, dat bestaat uit roze banken en een groene muur met planten, nodigt uit om naar binnen te gaan. Nog een pluspunt: alles ziet eruit als een creatie. Van een gepocheerd ei tot de frietjes en het ijs, hier val je met je neus in de avocado’s.

Op verschillende locaties, de eerste vestiging zit in de Daniël Stalpertstraat op nummer 61, Amsterdam, theavocadoshow.com


 

Bezoekers komen van ver om allerlei combinaties met de groene vrucht te proeven
Combineer kip, bier en een no-nonsense sfeer en je komt uit bij Kloek

#3. Kloek, Utrecht

Combineer kip, bier en een no-nonsense sfeer en je komt uit bij Kloek. Op het menu staan verschillende gerechten met kip. ’s Middags lunch je hier met een sandwich chicken melt of hummus met kruidige kip, granaatappel en kerriesaus. Tegen borreltijd komen de crispy hotwings, nacho’s en speciaalbiertjes op tafel. ’s Avonds ga je voor een chickenbowl, caesarsalade of de specialiteit van het huis: een halve kip die vijf uur sous-vide is gegaard en daarna op de grill is gelegd. Voor vegetariërs zijn er ‘no’ chicken burgers en geroosterde of gegrilde groenten, geïnspireerd op het streetfood in Tel Aviv. Zodra er een belangrijke voetbalwedstrijd is, is Kloek een fijne plek om te kijken.

Vredenburg 31, Utrecht, kloekutrecht.nl

#4. De Carpacciobar, Tilburg

Bij de Carpacciobar kun je de hele dag door terecht voor alles met dit rauwe en dungesneden vlees. Of je nou zin hebt in een klassiek broodje met rundercarpaccio en truffelmayonaise of de auberginecarpaccio met ras el hanout en geroosterde paprika, hier komt iedereen aan zijn trekken. Er zijn zowel broodjes, wraps, crackers, salades als hoofdgerechten. Keuzestress? Kies dan voor de proeverij en ontdek vijf verschillende soorten carpaccio. Heb je nog een plekje vrij? Proef dan zeker de chocoladecarpaccio met citroenpudding.

Koestraat 131, Tilburg, decarpacciobar.nl
 

Bij de Carpacciobar kun je de hele dag door terecht voor alles met dit rauwe en dungesneden vlees

#5. De Beyerd, Breda

Biertje? In het gezellige café en restaurant De Beyerd bestel je allerlei soorten uit eigen brouwerij zoals de lichtblonde en fruitige variant de Drie Hoefijzers Klassiek (van de voormalige brouwerij) en het donkerbruine Schwarzbier. Daarnaast zijn er Vlaamse en glutenvrije biertjes. Nog leuker zijn de gerechten waarin deze drank wordt verwerkt: bierbostelbrood, biertapas, de ‘dronken vis’ met bierkaas en, last but not least, bierijs. Ja, het bestaat écht! Op de kaart vind je bijpassende biersuggesties. Kom en laat je verrassen.

Boschstraat 26, Breda, beyerd.nl
 

Kom en laat je verrassen
Zoals de naam al doet vermoeden draait het hier om burger

#6. Burgerlijk, Maastricht

Midden in de levendige buurt Wyck ligt restaurant Burgerlijk. Zoals de naam al doet vermoeden draait het hier om burgers. Verwacht niet de gewone hap-slik-wegexemplaren van de snackbar maar heel speciale variaties. Een greep uit het aanbod: de zeewier-soyaburger, de wayguburger, de black tiger burger (met garnalen en kreeft) en de inktvisburger. Je kunt er een groene salade, huisgemaakte frietjes of gepofte aardappel met verschillende soorten mayonaise bij bestellen. Voor toe zijn er hemelse nagerechten. Let op: het is niet mogelijk om van tevoren te reserveren.

Rechtstraat 37, Maastricht, burgerlijk.eu

#7. Truffle Boutique, Amsterdam

De jonge en ambitieuze Lars van Holst Pellekaan studeerde grafische vormgeving maar vond al gauw zijn passie in de horeca. Hij had verschillende baantjes, van cocktailshaker tot souschef. Al die jaren droomde hij van zijn eigen zaak, sinds de zomer van 2020 staat hij aan het roer van de Truffle Boutique. Hij heeft alles zelf verbouwd en elk detail is tot in de puntjes verzorgd: de letters in art-decostijl ontwierp hij zelf, de muren verfde hij blauw, de stoelen namen hij over van een bruine kroeg en overal hing hij lampen uit de jaren twintig op. Leuk: er staat een popcornmachine, die wordt gebruikt voor de popcorn met geraspte zwarte truffel en Parmezaanse kaas. Met name voor de lunch en borrel zit je hier perfect. Je kunt kiezen uit wijnen die uit hetzelfde gebied komen als de truffels. Weinig tijd? Dan neem je gewoon die tosti met truffel mee naar huis.

Overtoom 255, Amsterdam, truffleboutique.business.site

Er staat een popcornmachine, die wordt gebruikt voor de popcorn met geraspte zwarte truffel en Parmezaanse kaas
In alle maaltijden staan aardappelen centraal, die rechtstreeks afkomstig zijn van drie aardappelb(r)oeren uit Tilburg

#8. De Jongens van Zand & Klei, Breda

Onder het motto ‘Let’s make the potato great again’ runnen Tako Hoefsloot (die eerder werkte bij een restaurant dat een Michelinster kreeg) en zijn partner Miranda Brouwers sinds 2016 dit veelzijdige restaurant. In alle maaltijden staan aardappelen centraal, die rechtstreeks afkomstig zijn van drie aardappelb(r)oeren uit Tilburg. Van een gazpacho van watermeloen met pickled aardappel tot de gamba’s in aardappelspaghetti met noodles van zoete aardappel, bij De Jongens van Zand & Klei eet je heerlijke gerechten met een exotische touch, waarvan je niet wist dat ze bestonden.

Veemarktstraat 76, Breda, zandenklei.nl
 

#9. HUmmUS, Delft

Een bezoek aan HUmmUS is een feest voor je smaakpapillen! Je maakt hier kennis met de oosterse keuken. Zo zijn er verschillende gerechten met hummus zoals de flatbread pizza en de pita’s. Maar ook voor een stoofpotje uit de tajine, dolma (druivenbladen en groente gevuld met rijst en kruiden), falafel en baklava zit je hier goed. De vriendelijke Jorine Koster, haar man Bilal Al Mashta en hun jonge personeel geven je een warm welkom. Tip: bestel meerdere dingen en binnen no time staat de tafel vol met kleine schaaltjes, die je goed kunt delen.

Molslaan 39, Delft, hummustakeaway.squarespace.com

Tip: bestel meerdere dingen en binnen no time staat de tafel vol met kleine schaaltjes, die je goed kunt delen
Als je houdt van Goudse kaas of koeienvlees is dit restaurant een must-visit

#10. Koeien en Kaas, Gouda

Als je houdt van Goudse kaas of koeienvlees is dit restaurant een must-visit. In het eerste geval kun je je verlekkeren aan de kaasterrine, een van de verschillende kaasfondues en een kaasplankje. Vleeseters halen hun hart op aan carpaccio en côte de boeuf. Voor fans van beide is de gemixte proeverij een aanrader. Goed om te weten: Koeien en Kaas is zeven dagen per week open en er wordt gekookt met ingrediënten waarvan de herkomst bekend is. Het restaurant heeft ook filialen in Zoetermeer en Alphen aan den Rijn.

Achter de Waag 20, Gouda, koeienenkaas.nl/gouda

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan