Menu

10x ruimte, natuur en rust

Hier ontsnap je even aan de stadse drukte

Strijk neer op een terras, verken een stadseiland en dwaal door intieme parken en tuinen. Soms wil je even tot rust komen en daarvoor zijn deze plekken middenin het groen ideaal.

 

Strijk neer op een terras, verken een stadseiland en dwaal door intieme parken en tuinen. Soms wil je even tot rust komen en daarvoor zijn deze plekken middenin het groen ideaal.

 

#1. Van der Werfpark, Leiden
 

Net buiten het centrum van Leiden vind je het kleine, maar reuze fijne Van der Werfpark. Via de bekende Rapenburg – de mooiste gracht van de stad – loop je er zo op af. Meteen naast de ingang ligt het huiselijke café Kamerlingh. Hier strijk je neer voor een kop koffie met appeltaart of een lekker broodje. De bankjes in het park zijn bij uitstek geschikt om in alle rust een boek te lezen. Vergeet niet om een rondje door de wijk te lopen en ontdek prachtige huizen, bakkerijen en winkels.

Doezastraat 2b, Leiden, kamerlingh-vanderwerf.nl

De bankjes in het park zijn bij uitstek geschikt om in alle rust een boek te lezen.
Op het stadseiland Veur-Lent spot je nu vooral veel groen.

#2. Stadseiland Veur-Lent, Nijmegen


Wil je de drukke hotspots in Nijmegen mijden? Volg dan een wandeling langs de Spiegelwaal, die tussen 2013 en 2015 is aangelegd om overstromingen te voorkomen. Op het stadseiland Veur-Lent – dat omringd wordt door bruggen - spot je nu vooral veel groen. In de toekomst komen er huizen te staan. Sinds de lente van 2020 siert het kunstwerk ‘Het gezicht van Nijmegen’, een groot Romeins masker van Andreas Hetfeld, het eiland. Deze creatie is een replica van het masker uit Museum Het Valkhof.  Maar eigenlijk is de hele omgeving een indrukwekkend land art kunstwerk.

Kruising Lindepad en Oudedijk, Nijmegen, veur-lent.nl

#3. Brasserie Woodz, Rotterdam
 

Brasserie Woodz ligt zoals de naam al doet vermoeden in het (Kralingse) bos. Stap op de OV-fiets vanaf Rotterdam Centraal en je bent er binnen een kwartier. Hier is het op elk moment van de dag prima toeven. Je start met een ontbijtplank, pauzeert met een focaccia en zoete aardappelsoep en dineert met sliptong of een vega avocadoburger. Een goede combi tijdens een wandeling door het bos. Het grote terras is ook zonder dat fijns al een aangename plek om te genieten van het uitzicht op de Kralingse Plas en heerlijk te dagdromen.


Langepad 9, Rotterdam, brasseriewoodz.nl

Hier is het op elk moment van de dag prima toeven.
Alles aan deze plek is sympathiek!

#4. Landhuis in de Stad, Utrecht
 

Bij het knusse Landhuis in de Stad voel je je meteen thuis. Alles aan deze plek is sympathiek! Van de vriendelijke medewerkers (van wie een deel een beperking heeft) tot de gerechten met lokale ingrediënten. Verlekker jij je aan het desembrood met forel, kappertjesmayo, komkommer en dille, de wentelteefjes met vers fruit of de taart van de week? Op het terras zit je heerlijk middenin het groen. Voor liefhebbers van lokale lekkernijen is er bij het landhuis ook nog de Parkwinkel en een online boodschappendienst.


Park Oog in Al 1, Utrecht, landhuisindestad.nl

#5. Julianadorp aan Zee
 

Lekker uitwaaien doe je bij Julianadorp aan Zee. Het brede en rustige strand is de perfecte plek voor een wandeling. Ga ook zeker naar de strandopgang De Zandloper, daar ontdek je nog restanten van een oude bunker. In het voorjaar zijn de bollenvelden in de omgeving een aanrader om doorheen te lopen. Na je stevige wandeling rust je uit met een warme kop thee bij strandpaviljoen Paal6 (strandopgang Julianadorp) of heel toepasselijk bij Zee van Tijd (strandopgang De Zandloper). Tip: huur een OV-fiets bij station Den Helder en je staat in een halfuur met je voeten in het zand.

Zanddijk 200, Julianadorp, callantsoog-info.nl

Het brede en rustige strand is de perfecte plek voor een wandeling.
Deze stadsoase staat bekend om de wildgroei van vele zeldzame planten.

#6. Bossche Broek, Den Bosch
 

Houd je van de stad én de natuur? Bezoek dan zeker natuurgebied de Bossche Broek, dat naast het historische centrum ligt. Je neemt het beroemde pontje ‘De Moerasdraak’ naar de overkant en je avontuur start meteen goed. Deze stadsoase staat bekend om het moeras, de wildgroei van vele zeldzame planten als veenpluis en allerlei vogelsoorten. Spot jij de bruine kiekendief en de blauwborst? Vanaf de Bossche Broek kijk je ook nog eens uit op de skyline van Den Bosch, inclusief de Sint Janskathedraal! Wat wil je nog meer?


Sterrebosweg 1, Den Bosch, https://www.denboschregion.nl/nl/overzicht-locaties/3322669505/het-bossche-broek-1

#7. Pioenpark, Groningen
 

Begin jaren vijftig ontstond het Pioenpark dankzij de uitbreidingsplannen voor de stad. De bekende architect Berlage schrapte het oorspronkelijk idee van een ringweg, er kwam een grote vijver en het idyllische park was geboren. Wandel onder de pergola door naar het rosarium en er gaat een wereld voor je open. Een plantsoen met Canadese populieren en Spaanse aken, en vijvers die omringd worden door rijen linde. Verderop staat een lieflijk beeldje ‘Jongensfiguur’ van Ludwig Oswald Wenckebach. Tijdens het wandelen zie je buurtbewoners in de speeltuin en op de jeu de boulesbaan. Leuk! Heb je de wandelsmaak te pakken? Loop rechtdoor via de Oliemulderweg en de Klaprooslaan en je staat binnen no-time in het intieme Oosterpark.

Tussen de Oliemuldersweg en Pioenstraat, visitgroningen.nl/

Wandel onder de pergola door naar het rosarium en er gaat een wereld voor je open.
Vanaf de picknickbanken kijk je in alle rust naar wat er groeit en bloeit.

#8. Oogstpark, Dordrecht
 

’s Zomers pluk je er je eigen bloemen, in het najaar raap je er appels, noten en bessen. In de kas kun je terecht voor een drankje met een zoete of hartige lekkernij. Je scoort hier ook de oogst uit de pluktuin: potjes marmelade van citrusvruchten, siroop en ingemaakte groenten. Vanaf de picknickbanken kijk je in alle rust naar wat er groeit en bloeit. Wie weet spot je ondertussen een hermelijn of ree…

Nabij Oude Veerweg 2, Dordrecht, https://oogstpark.nl

#9. Wolfslaar, Breda
 

Vanaf Natuurpoort Landgoed Wolfslaar volg je verschillende fiets- en wandelroutes die je leiden naar de rivier Het Markdal, kronkelende paadjes, beekjes, oude bossen, eiken en akkers. Op het landgoed tref je ook nog eens een adembenemend mooi monumentaal landhuis met tuin. In het pand zit een sterrenrestaurant. In dezelfde omgeving vind je Boerderij Wolfslaar met activiteiten voor jong én oud. In het knusse Tuinhuis van Charlotte geniet je na van je dag.

Wolfslaardreef 95, Breda, wolfslaarbreda.nl

Op het landgoed tref je een adembenemend mooi monumentaal landhuis met tuin.
Tijdens een dagje Delft mag een bezoek aan de vier oude hofjes niet ontbreken.

#10. Hofjes Delft

Tijdens een dagje Delft mag een bezoek aan de vier oude hofjes niet ontbreken. Ideaal voor een ontspannen, historische en mysterieuze wandeling alleen of met zijn tweetjes! Start de route bij het bekende Prinsenhof en loop door naar het Bagijnhof 10. Via de poort kom je uit bij het Hofje van Almonde, uit 1607. De plek is vernoemd naar Magdalena van Almonde, die hier vroeger woonde. Tegenwoordig staan er zeven woningen. Steek vervolgens de brug bij de Oude Delft – de oudste gracht van de stad – over en maak een koffie- of lunchstop bij vegan hotspot Wildgroei (Oude Kerkstraat 1).

Via de Visstraat, Voorstraat en Verwersdijk kom je aan bij het ruime Hofje van Gratie: het hofje voor alleenstaande vrouwen. Bijzonder: de voordeuren vind je aan de achterzijde. Aan de bovenkant van een huis aan de Van der Mastenstraat zie je een plakkaat met oude familiewapens van regenten. Vlakbij ligt het Hofje van Pauw, dat in 1707 werd gebouwd op verzoek van het testament van Elisabeth Pauw. Deze vrouw, die een jaar eerder was overleden, was de dochter van de Delfste burgermeester Jacob Pauw. Hier bewonder je twee oude waterpompen!

Het laatste, 17e eeuwse Klauwershofje is vernoemd naar een rijk echtpaar, de eigenaren van de vroegere bierbrouwerij ‘De Klaeuw’. Ze hoopte met het stichten van het hofje in de hemel te komen zoals je terugleest op de gevelsteen bij de ingang van het hofje. Kun jij nog ontdekken dat het huisje ooit is samengevoegd? Alle huisjes hebben bijvoorbeeld twee voordeuren. Vanaf deze plek heb je zicht op de kerktorens van Delft.


Sint Agathaplein 1, Delftdelta.tudelft.nl/
Op dit kaartje zie je alle hofjes en hoe ze ten opzichte van elkaar liggen. 

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan