Menu

10x de beste pizzabakkers

De lekkerste pizza's van Nederland

Er zijn van die plekken in Nederland waar je je even in Italië waant. De houtovens in deze tien restaurants staan garant voor de beste bodems... en het resultaat smaakt hemels. 

Er zijn van die plekken in Nederland waar je je even in Italië waant. De houtovens in deze tien restaurants staan garant voor de beste bodems... en het resultaat smaakt hemels. 

#1 O'Pazzo in Rotterdam

De houtoven van O'Pazzo in Rotterdam is de eyecatcher van het restaurant. In de gigantische mozaïeken inktvis worden de bodems krokant gebakken en de kaas gesmolten. Zoals de verrassende vegetarische Pizza Calzone Patate e Friarielli; een calzone met onder meer gerookte mozzarella, Italiaanse broccoli (friarielli) en geroosterde aardappel, of de Pizza Carnivora, met onder meer salsiccia (Italiaanse saucijs), prosciutto cotto en pastrami van Wagyu-rund. Iets lekkers voor mee naar huis? In hun winkeltje verkopen ze Italiaanse delicatessen als wijn, olijfolie en verse pasta's.
Mariniersweg 90, Rotterdam, opazzo.nl

#2 Bastacosi in Utrecht

Op de kaart van Bastacosi in Utrecht vind je alleen maar pizza. Maximaal vijftien variaties, allemaal met dunne en knapperige bodem, want het restaurant wil de kwaliteit van elke pizza kunnen garanderen. Op de kaart klassiekers als Quatro Formaggi, Tonno en Funghi, maar ook elke maand een bijzondere – samengesteld door een van de klanten. Zoals de versie met geroosterde pompoen, champignons, olijven, spinazie en buratta.
Biltstraat 33 en Jan van Scorelstraat 28, Utrecht, bastacosi.nl

#3 Pizzabar DEEG in Den Bosch

Het kan niet anders dan dat het deeg bij deze pizzabar perfetto is. Volgens DEEG begint een goede pizza bij de basis: het deeg. Je kunt kiezen voor speltdeeg, tarwedeeg en het 'normale' witte deeg, gemaakt van tipo '00'-meel uit Italië. Toppings erop, en binnen 1,5 minuut op zo'n 400 graden in de houtoven zijn de pizza's klaar. In de hippe huiskamer smaken de 'Green Peace', 'Paddenstoel Deluxe', 'Venkeltje' en 'Meet Meat' extra goed. 
Verwersstraat 46, 's-Hertogenbosch, pizzabardeeg.nl

#4 Buurman & Buurman in Groningen

De pizza's van Buurman & Buurman in Groningen worden geroemd om hun perfect dunne bodems. Met een glutenarme speltpizza, een Halal-pizza en veel vegetarische varianten, is er voor ieder wat wils. 
Rodeweg 6, Groningen, buurman-groningen.nl

#5 Back to Basics in Haarlem

Terug naar de basis van de pizza in Haarlem. Het pizzadeeg wordt bij Back to Basics dagelijks met de hand gemaakt door pizzaiolo Francesco. De pizza's worden vervolgens belegd met biologische tomaten, verse groenten en vlees, zoveel mogelijk uit Italië. Ook als toetje neem je natuurlijk pizza, maar dan met Nutella. 
Zijlstraat 35, Haarlem, pizzeriabacktobasics.nl

#6 Piano B in Maastricht

De pizza's van Piano B in Maastricht smaken zo goed dat er soms een rij buiten staat, en dat terwijl je er niet echt uitgebreid kunt zitten. Die pizza's moeten dus wel lekker zijn! Er staat ook een veganistische variant op het menu, met tomaat, champignon, olijven en gemengde groenten.
Tongersestraat 25, Maastricht, facebook.com/pianobmaastricht

#7 Sotto in Amsterdam

Om perfecte pizza's te kunnen bakken, gingen de pizzabakkers van Sotto in Amsterdam in de leer in Italië. En dus bereiden ze nu zelf ook pizza's volgens de regels van Il Disciplinaire. De pizza's worden met de hand bereid en gebakken op 485 °C  in een steenoven van dé steenovenbouwer uit Napels. De bodem is knapperig, maar niet té, want een Napoletaanse pizza moet je kunnen vouwen zonder te breken. Daarbovenop gaan dan tomaten uit San Marzno, buffelmozzarrella en andere toppings als verdureprosciutto en porcini
Amstelveenseweg 89 en Roelof Hartstraat 27, Amsterdam, sottopizza.nl

 

#8 Follia in Den Haag

In het Haagse restaurant Follia bestel je echte klassiekers als Margherita en Napolitana, maar ook bijzondere smaken als een pizza met garnalen en courgette (Gamberi e zucchini) en met rode ui en verse Toscaanse worst (Mania). Het deeg wordt gemaakt volgens een (geheim!) familierecept. 
Frederikstraat 62, Den Haag, follia.nl

#9 LaLotta Pizzabar in Amsterdam

Bij LaLotta staat vooral de gezonde pizza voorop. In het lab van de pizzeria wordt dan ook geëxperimenteerd met nieuwe deegsoorten, variërend van pizza’s met powerfood (kurkuma en hennep) tot zwarte pizza’s met houtskool. Fijn: je kunt er als lunch een pizette (kleine pizza) verorberen. Of ga voor een grote ronde, bijvoorbeeld de spannende Arabica met baby spinazie, geitenkaas, gegrilde aubergine, amandelen, granaatappel en rode peper. Hier pizza eten loont de moeite, want ze wonnen de prijs voor de lekkerste pizza van Nederland 2016 van Horecava én schreven het open NK pizzabakken in 2016 op hun naam. 
Weesperzijde 42, Amsterdam, lalottapizzabar.nl

#10 Il Bandito in Breda

Il Bandito is naar eigen zeggen de enige pizzeria in Breda met een echte houtoven, die wordt gestookt op gedroogd hout van fruitbomen. Dat geeft die calzone of pizza nét een extra touch. Blus je pizza af met een limoncello als toetje, want deze eigen handmade variant smaakt verrukkelijk. 
Ginnekenweg 68, Breda, ilbandito.nl

Bekijk ook

40x korting voor jouw stedentrip Voordelig citytrippen met exclusieve nsfavourites-aanbiedingen
40x korting voor jouw stedentrip
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland

Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox?

Meld je aan