Menu

7x online festivals

Deze virtuele festivals zijn een bezoekje waard

Gelukkig valt er ook in deze tijd op cultureel gebied nog genoeg online te beleven. Van film en dans tot het klimaat en mode, deze virtuele festivals zijn voor iedereen een bezoek waard.

Gelukkig valt er ook in deze tijd op cultureel gebied nog genoeg online te beleven. Van film en dans tot het klimaat en mode, deze virtuele festivals zijn voor iedereen een bezoek waard.

#1. Utrecht International Comedy Festival

Op 14 februari start het vermakelijke online programma van het Utrecht International Comedy Festival. Onder het motto ‘Als niets meer kan en mag, kun je er maar beter om lachen’, zijn er veel hilarische optredens van comedians, en een quiz. Ook zijn er interessante livestreams die gaan over LGBTQ+ en vrijheid. De eerste dag begint met ‘It’s Complicated’, dat gaat over rampzalige dateverhalen. Op 16 maart – de avond voor de verkiezingen – is er een voorstelling te zien van cabaretiers die je op de valreep nog hun ‘stemadvies’ geven. Ook ontdek je nieuw talent uit Nederland en België. Dit virtuele uitstapje brengt je plezier alom.

utrechtinternationalcomedyfestival.nl

Onder het motto ‘Als niets meer kan en mag, kun je er maar beter om lachen'
Scene uit de film 'Aristocrats'
Scene uit de film 'Aristocrats'
Van 1 t/m 7 februari dompel je je volledig onder in de wereld van film

#2. International Film Festival Rotterdam

Je verkent voor het eerst in vijftig jaar ook online het programma van het International Film Festival Rotterdam. Een van de favorieten is de intrigerende film ‘Flowers blooming in our throats’. Hiervoor filmde de Italiaanse Eva Giolo haar vrienden in de periode na de lockdown in hun woonomgeving en liet zij hen subtiele handelingen uitvoeren. Prachtig! Voor liefhebbers van romantiek is de Japanse film ‘Aristocrats’, over de liefde tussen twee vrouwen met verschillende achtergronden, een aanrader. Heb je altijd al meer willen weten over de totstandkoming van films? Luister dan naar de ‘Big Talks’, met internationale acteurs, filmmakers, scenarioschrijvers en componisten. Ook zijn er onder de noemer ‘Tiger on the Loose’ interactieve kunstinstallaties in combinatie met filmfragmenten te zien op verschillende buitenlocaties in Rotterdam. Van 1 t/m 7 februari dompel je je dus volledig onder in de wereld van film.


iffr.com/nl

#3. CaDance

Dit jaar viert het festival CaDance zijn twintigste editie! In de online Korzo Studio X bewonder je vanaf 28 januari livestreams van dans- en theatervoorstellingen die in première gaan en luister je naar podcasts. Duda Paiva brengt met zijn performance ‘Sonatinas 4 Feet’ een spannende combinatie tussen bewegende poppen en breakdancers. De boodschap achter de voorstelling is ook mooi: geen (mannelijk) lichaam is perfect. Speciaal hieraan is dat – net als bij ‘Feminale’ – makers van internationale allure en met jarenlange ervaring samenwerken met aanstormend talent. Vanuit het virtuele mediacafé luister je naar het CaDance journaal en tafelgesprekken. Bijvoorbeeld met de jonge choreografe Wubkje Kuindersma, bekend van Nationale Opera & Ballet. Als afsluiter wordt op 7 februari de winnaar van de Leo Spreksel Award, de aanmoedigingsprijs voor jong talent, bekendgemaakt.

korzo.nl/nl/cadance-festival en x.korzo.nl

Duda Paiva brengt met zijn performance een spannende combinatie tussen bewegende poppen en breakdancers
Ben je op zoek naar vernieuwingen in de fashionindustrie, dan zit je hier zeker goed

#4. FASHIONCLASH Festival

Tijdens FASHIONCLASH Festival – dat dit jaar plaatsvindt van 26 t/m 28 februari – staat het programma in het teken van mode. Het festival staat bekend om het podium dat het biedt aan aanstormende ontwerpers en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zo spot je ook werk van pas afgestudeerden. Zoals Charlotte Simons, die studeerde aan de Design Academy Eindhoven. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd op Japanse anime en de popcultuur. Ben je op zoek naar vernieuwingen in de fashionindustrie, dan zit je hier zeker goed. Laat je verrassen door experimentele performances, exposities, tours, workshops en lezingen. Een voordeel van deze digitale editie: er zijn interviews en speciale video’s die extra inzoomen op de werken zodat je ze nog beter kunt bekijken.

fashionclash.nl

#5. Klimaatadaptatie Groningen

Alleen al de prachtige virtuele wandeling door Groningen nodigt uit om de Klimaatadaptatie te bezoeken. Een greep uit het aanbod: de tentoonstelling ‘Sponsland’, die je meeneemt naar een wereld waarin natuur en cultuur in Groningen in balans zijn, een gesprek met de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen en een interactief bordspel over duurzaamheid en het klimaat. Het festival is gratis, wel is het voor de workshops nodig om je van tevoren aan te melden. Dat doe je via de website. Communicatieadviseur Sandrina Scholte: ‘Ons doel is om mensen kennis te laten maken met klimaatadaptie. Maar vooral meer bewustzijn daaromheen te creëren en je aan te zetten tot actie.’ Noteer de week van 19 tot 25 januari in je agenda voor een festival dat je op speelse wijze laat nadenken over de klimaatverandering en hoe we daarop kunnen anticiperen. Het grootste gedeelte kun je ook na afloop online bekijken.

klimaatadaptatiegroningen.nl

Een festival dat je op speelse wijze laat nadenken over de klimaatverandering
De organisatie zorgt ervoor dat je vanachter je scherm de knusheid en gezelligheid van een festival ervaart

#6. Stukafest

Van dans tot komedie en van muziek tot storytelling. De hele maand februari showen studenten vanuit verschillende disciplines hun talenten op vrijdagen. Dit keer kun je hun optredens niet live zien, maar gelukkig kunnen we er wel digitaal van genieten via Stukafest tv. Elke avond belicht een andere stad drie artiesten. Doordat iedereen net als in de vorige negentien edities vanuit z’n eigen kamer speelt, zorgt de organisatie ervoor dat je ook vanachter je scherm de knusheid en gezelligheid van een festival ervaart. Dat maakt het juist nu extra bijzonder.

stukafest.nl

#7. Imagine Film Festival

Het Imagine Film Festival is the place to be voor liefhebbers van de genres fantasy, horror, sciencefiction en thrillers. Dit keer staat een groot deel van het programma online. Verwacht lezingen, Q&A’s en natuurlijk films. Er is extra aandacht voor game-ontwikkelaars uit de niet-westerse wereld, het Indonesische filmgenre over lokale mythen. Het wetenschappelijke programma gaat over kunstmatige intelligentie vanuit de mens. Zin om je even te begeven in een magische wereld? Vanaf 7 april ga je tien dagen lang op avontuur.

imaginefilmfestival.nl

The place to be voor liefhebbers van de genres fantasy, horror, sciencefiction en thrillers
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan