Menu

10x online exposities

Om vanuit huis te verkennen

De laatste tijd ontstaan er bij musea steeds vaker online initiatieven. Wij selecteerden de virtuele tours die je niet mag missen. Van grote namen als Jan Mankes en Ulay tot aanstormend talent.

De laatste tijd ontstaan er bij musea steeds vaker online initiatieven. Wij selecteerden de virtuele tours die je niet mag missen. Van grote namen als Jan Mankes en Ulay tot aanstormend talent.

#1. Foam talent 2020 van Foam

Een van de jaarlijkse hoogtepunten van fotografiemuseum Foam is de rondreizende tentoonstelling met werk van aanstormend talent. Omdat vanwege Covid-19 een live museumbezoek niet mogelijk was, ontstond het idee voor een online platform: Foam Talent / Digital. In virtuele portfolio’s bekijk je foto’s die aansluiten op gebeurtenissen met een grote impact, zoals de klimaatverandering. Ondertussen luister je naar muziek, video-interviews en soundscapes. Aangrijpend zijn de zwart-witfoto's van Philip Montgomery. Hierin komen thema's als racisme, de verkiezingen en de coronacrisis voorbij. Ook de indrukwekkende fotoserie van Rahima Gambo rondom de aanslag op een Nigeriaanse school, is hartverscheurend. Bekijk ook zeker het fascinerende persoonlijke verhaal van Alba Zari, die op zoek gaat naar haar echte vader. Voor even ontsnap je uit je eigen bubbel en stap je in andere werelden. 

Keizersgracht 609, Amsterdam, talent.foam.org

Ontsnap uit je eigen bubbel en stap in andere werelden
Je wordt rustig als je naar zijn werk kijkt

#2. Jan Mankes 1889-1920 – De werkelijkheid niet van Museum MORE

De dood van schilder Jan Mankes is precies 100 jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan pakt Museum MORE uit met een expositie. De coördinator, rondleider, restaurator en publieksmedewerker van het museum vertellen je meer over de achtergrond van de schilderijen van de natuur, mens en dier, en geven hun eigen visie hierop. Dat persoonlijke maakt jouw virtuele bezoek fijn en levendig. Je wordt rustig als je naar zijn werk kijkt. Extra leuk: voor kinderen is er een bijbehorende quiz. 

Hoofdstraat 28, Gorssel, museummore.nl/virtual-tour-jan-mankes

#3. Living, Forgiving, Remembering van Museum Arnhem

Kimono’s, een wand vol met schoonmaakborstels en 750 kilo aardappelen beschilderd met teksten over geweld en oorlog (ook onderdeel geweest van een live performance). Museum Arnhem is vanwege renovatie dicht maar komt nu met een interessante online tour in hun tijdelijke locatie De Kerk. Achter elke installatie, video en foto uit Living, Forgiving, Remembering schuilt een verhaal. Een mooi voorbeeld is het fotoproject dat gaat over de genocide in Rwanda in 1994, en de mate van vergiffenis tussen slachtoffers en daders. Je ziet ook andere werken van vluchtelingen, daklozen en jonge talenten van over de hele wereld. Voor liefhebbers is er ook een toegankelijke tour met de meiden van My Daily Shot of Culture. 

De Kerk, Sint Walburgisplein, Arnhem, museumarnhem.nl
 

Je ziet werken van vluchtelingen, daklozen en jonge talenten van over de hele wereld
Het is eigenlijk een prachtig interactief prentenboek

#4. Beer is Los van het Teylers Museum

De Beer is Los staat garant voor veel cultureel plezier voor kinderen. Eigenlijk is het geen expositie, maar een prachtig interactief prentenboek. Kijkers dwalen met een kat door de museumzalen van het Teylers. Een leuke en speelse manier om kennis te maken met het museum. Volg daarna zelf Teylers Thuis Tours langs alle zalen of ga voor een rondleiding. Zie bijvoorbeeld werken van niemand minder dan de Britse landschapsschilder John Constable. 

Spaarne 16, Haarlem, bekijk het verhaal 'Beer is los' of ga voor de rondleiding.
 

#5. Ulay Was Here van het Stedelijk Museum Amsterdam

Via het YouTube-kanaal van het Stedelijk Museum krijg je verschillende rondleidingen langs de eerste grote overzichtstentoonstelling van Ulay. De kunstenaar staat bekend om zijn performancekunst uit de jaren zeventig en tachtig en zijn samenwerking met Marina Abramović. In intrigerende performances zoeken ze de grenzen van hun lichamen op. Je ziet vele favorieten, zoals de video-installatie: Breathing out/Breathing in. Daarin ademt het koppel minutenlang in en uit in elkaars mond. Ook ontdek je zijn experimentele zelfportretten, die een zoektocht zijn naar zijn identiteit. Meer weten over Ulay en zijn werk? Luister dan alvast via de website naar de audiotours. Fascinerend en intrigerend. 

Museumplein 10, Amsterdam, bekijk de rondleidingen en de audiotours.

In intrigerende performances zoeken ze de grenzen van hun lichamen op
De maakbaarheid van het menselijk lichaam staat centraal

#6. Positions Bodywork van het Van Abbemuseum

In de tentoonstelling Bodywork staat de maakbaarheid van het menselijk lichaam centraal. Een interactieve online tour brengt je naar installaties, podcasts en video’s van vijf internationale kunstenaars. Tip: start de route via je telefoon, dat maakt deze ervaring nog intenser! Voordat je het weet, begeef je je in een ruimte vol zand of schilderijen met kleurrijke en geometrische vormen. Laat je verrassen door het meeslepende verhaal dat erachter schuilt. Verderop ontdek je op welke manier overheden gebruikmaken van spyware en word je tijdens het zien van hyperrealistische beelden gedwongen om je af te vragen of het verantwoord is om je lichaam in te zetten als materiaal. Bodywork zet al jouw zintuigen op scherp. 

Bilderdijklaan 10, Eindhoven, vanabbemuseum.nl

#7. Thé Tjong-Khing | in het atelier van de meesterillustrator van Museum Kranenburgh

Voor liefhebbers van illustraties is de online 3D-tour Thé Tjong-Khing | in het atelier van de meesterillustrator een must visit. Omdat je kunt in- en uitzoomen op de kunstwerken en via de ramen zelfs naar buiten kunt kijken, voelt het net alsof je echt in Museum Kranenburgh loopt. In de sprookjesachtige tekeningen van de Nederlander Thé Tjong-King zit vaak een grapje verstopt. Wat dacht je van een prachtige illustratie van een beer die uitlegt hoe een wasmachine werkt? En wist je dat Thé Tjong-King 87 is en nog elke dag tekent? Bijzonder! Voor jong en oud het bewonderen meer dan waard. Maar er is meer, zoals de route die je meevoert langs de schilderijen van Aad Veldhoen, inclusief bijbehorende podcasts van het museum, die je vindt op Spotify.

Hoflaan 26, Bergen, kranenburgh.nl

In de sprookjesachtige tekeningen zit vaak een grapje verstopt
Als je de beelden ziet, voelt het alsof je aan zee zit

#8. CANDID van Museum Panorama Mesdag

Op de website van Panorama Mesdag staat CANDID, een ode van vier fotografen aan Scheveningen. Zij leggen ieder vanuit hun eigen, verrassende perspectief de badplaats en verschillende soorten strandgangers vast. Als je de beelden ziet, voelt het alsof je aan zee zit. Alleen nu kun je lekker ongegeneerd mensen kijken. Vervreemding, nieuwsgierigheid, vreugde en herkenbaarheid … tijdens dit online bezoek komen alle gevoelens voorbij. Benieuwd naar de verhalen van de personen achter de portretten? Check dan zeker de website voor interviews en luister naar de audiotours. 

Zeestraat 65, Den Haag, panorama-mesdag.nl

#9. The Things I Used To Do van Museum de Pont

Welke sporen laat het slavernijverleden na? Je ziet en hoort het in deze tour! Via een video word je op een toegankelijke manier meegenomen in het gesprek tussen Richard Kofi en maker Hans Broek. Van celdeuren tot huizen van plantagebezitters: de verlaten landschapsschilderijen van Broek roepen een mysterieus gevoel op. Zin om meer kunst te bewonderen? De Pont Channel staat vol met andere kijkjes achter de schermen. 

Wilhelminapark 1, Tilburg, channel.depont.nl/?p=3135
 

De verlaten landschapsschilderijen van Broek roepen een mysterieus gevoel op
Een grote expositie met 100 populaire voorwerpen uit de Nederlandse cultuur

#10. Asjemenou! van Het Noordbrabants Museum

Wat begon met een rubriek in de Volkskrant, is uitgegroeid tot een grote expositie met 100 populaire voorwerpen uit de Nederlandse cultuur. De vrolijke Vlaming Lucas de Man laat je in een digitale tour alles zien – hij gaat hiervoor in gesprek met een journalist en conservator – en dat doet hij met zijn aangename gevoel voor humor. De pet van Ome Willem, de wuppie, de FEBO-automaat, de koffer van Ruud uit Big Brother en de flippo … Ja, ze komen allemaal voorbij. Een feest van herkenning

Verwersstraat 41, Den Bosch, hetnoordbrabantsmuseum.nl/tour

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan