Menu

10x online musea, theater & poppodia

Genieten van een divers en cultureel aanbod

Nu musea, theaters en poppodia gesloten zijn, ontstaan er steeds meer online initiatieven. Dit zijn onze favorieten, waar er voor elk wat wils tussen zit.

Nu musea, theaters en poppodia gesloten zijn, ontstaan er steeds meer online initiatieven. Dit zijn onze favorieten, waar er voor elk wat wils tussen zit.

#1. De Doelen in Rotterdam

Mis je de concerten ook? Poppodium De Doelen heeft daar de oplossing voor. Op hun website bekijk je onder het kopje ‘online lunchbreaks’ tientallen concerten die zich afspelen in hun grote concertzaal. Droom weg tijdens het pianospel van de beroemde broers Lucas en Arthur Jussen of laat je meevoeren door de prachtige klanken van fadozangeres Maria Mendes. Benieuwd naar de favoriete muziek én inspiratiebronnen van mensen uit de Rotterdamse muziekindustrie? Dan is de nostalgische podcast ‘Wat zong mama vroeger voor jou?’ een aanrader. Dat wordt één groot muzikaal plezier!

Schouwburgplein 50, Rotterdam, dedoelen.nl

Droom weg tijdens het pianospel van de beroemde broers Lucas en Arthur Jussen
Krijg een intiem kijkje in de werkkamer van een van de bekendste schrijvers van ons land

#2. Literatuurmuseum in Den Haag

Van dierenbeeldjes en schilderijen tot een blaadje met zijn laatste aantekeningen. Tijdens deze virtuele tour krijg je een intiem kijkje in de werkkamer van een van de bekendste schrijvers van ons land – die tot ‘De Grote Drie’ behoorde, Harry Mulisch. Volg de vaste rondleiding of maak je eigen route. Na dit bezoek ben je meer kennis rijker over Mulisch als mens, schrijver en alchemist. Heb je de literaire smaak te pakken? Neem dan een kijkje in de ‘Nationale Schrijversgalerij’.

Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag, literatuurmuseum.nl/verhalen/mulisch

#3. Podium Victorie in Alkmaar

Podium Victorie brengt met zijn sfeervolle ‘Deurmatsessies’ de muziek bij je thuis. De organisatie ging vorig jaar wekelijks langs bij lokale artiesten. Daar mochten zij een liedje spelen op hun deurmat zodat iedereen het terug kan luisteren via hun website. Houd het programma vooral in de gaten want er zijn regelmatig online quizzen en andere muziek gerelateerde events die je ook niet wilt missen.

Pettemerstraat 5, Alkmaar, podiumvictorie.nl

Podium Victorie brengt de muziek bij je thuis
In de podcast van Theater Bellevue maak je kennis met acteurs, regisseurs, dramaturgen en dansers

#4. Theater Bellevue in Amsterdam

In de podcast van Theater Bellevue maak je kennis met acteurs, regisseurs, dramaturgen en dansers zoals Conny Janssen en Dalton Jansen. Ze vertellen gepassioneerd over hun vak en over theatervoorstellingen die straks te zien zijn in hun prachtige theater uit 1840. De gesprekken zijn fascinerend vanwege de maatschappelijke thema’s die voorbijkomen, zoals alternatief samengestelde gezinnen bij ‘Niet de vaders’, en ‘De zachte kracht’, dat gaat over eenzaamheid en vriendschap. Op Facebook krijg je middels trailers ook alvast een sneak preview van nieuwe voorstellingen. De podcasts kun je zowel vinden op de website als op Spotify en Soundcloud.

Leidsekade 90, Amsterdam, theaterbellevue.nl en facebook.com/theaterbellevue

#5. Stichting Sounding Bodies in Tilburg

De Tilburgse Jacqueline Hamelink van Stichting Sounding Bodies verrast al jaren met bijzondere, muzikale performances en voorstellingen. De cello staat hierin altijd centraal. Sinds oktober 2020 is er een speciale praktijk waar je een één-op-één privéconcert krijgt van een accordeonist, cellist of pianist. Nu we er minder op uit gaan, kun je gelukkig thuis genieten van klassieke muziek tijdens de online ‘Bach Kliniek’-sessies. De muziek voert je mee langs alle emoties die je kunt ervaren tijdens de coronacrisis, maar biedt bovenal troost én laat je even ontspannen.

Bach Praktijk, Rozenstraat 29, Tilburg, soundingbodies.com/bach-kliniek-online

Geniet thuis van klassieke muziek tijdens de online ‘Bach Kliniek’-sessies
Met de 360 gradentour kun je de zalen thuis vanuit verschillende perspectieven bewonderen

#6. Theater aan het Vrijthof in Maastricht

Met de 360 gradentour van Theater aan het Vrijthof kun je de zalen thuis vanuit verschillende perspectieven bewonderen, van de papyruszaal tot de bovenzaal. Meer weten over de geschiedenis van het 27 jaar oude theater? Kijk dan even verder op de website. Extra leuk: vanaf februari 2021 kun je naar het coronaproof M-theater – het grootste theater van Limburg – om te kijken naar optredens en voorstellingen van toonaangevende namen als Pieter Derks, Herman van Veen en het Metropole Orkest.

Vrijthof 47, Maastricht, theateraanhetvrijthof.nl

#7. Luxor Live & Popcentrum Jacobiberg in Arnhem

Swing mee op vrolijke discodeuntjes, ga los op de sets van dj’s, ontdek nieuwe artiesten van Gelderse bodem of test je muziekkennis tijdens een quiz. Tijdens de livestreams van Luxor Live en Popcentrum Jacobiberg is er elke dag om 20.00 uur een nieuwe belevenis. Kun je niet? Geen probleem, je kunt alle livestreams terugvinden in het ‘archief’. Of luister naar de podcast ‘Veel Saus’ en laat je inspireren door gesprekken met artiesten en fotografen uit de Arnhemse hiphopscene.

Luxor Live, Willemsplein 10, Arnhem, arnhemlive.nl
Popcentrum Jacobiberg, Utrechtseweg 310, Arnhem, jacobiberg.nl

Tijdens de livestreams van Luxor Live en Popcentrum Jacobiberg is er elke dag om 20.00 uur een nieuwe belevenis
In deze videoreeks treden lokale en talentvolle musici op in lege gebouwen

#8. Tracking Tilburg Online

Anthony Fiumara, de stadscomponist van Tilburg, besloot afgelopen lente om de lokale en talentvolle musici een podium te geven. In deze videoreeks treden ze op in lege gebouwen – die op dat moment niet toegankelijk waren voor publiek – zoals de LocHal, Biercafé Kandinsky, Cinecitta en Natuurmuseum Brabant. Bijzonder om te zien. Fiumara: “In deze tijd van binnen zitten en afwachten wilde ik Tilburg toch weer laten klinken.”

Delink.nl/product-category/stadscomponist-tilburg

#9. Concertgebouw in Amsterdam

Het Concertgebouw, dat bestaat sinds 1988, is een van de mooiste plekken van de hoofdstad. Nu veel concerten zijn afgelast, kun je gelukkig de ‘Empty Concertgebouw Sessions’ terugkijken. Vanuit je huiskamer luister je naar magische concerten terwijl je wordt meegenomen naar bijzondere plekken in en rondom het gebouw. De video’s met optredens van zanger Jeangu Macrooy én singer-songwriter Izaline Calister zijn het beluisteren meer dan waard. Ben je benieuwd naar de geheimzinnige wereld van het Concertgebouw? Lees dan de artikelen over de kunst in het gebouw en leer de medewerkers beter kennen.

Concertgebouwplein 10, Amsterdam, concertgebouw.nl

Luister tijdens de ‘Empty Concertgebouw Sessions’ vanuit je huiskamer naar magische concerten
In het virtuele NITE Hotel zijn er vierentwintig kamers met dans, theater, muziek, poëzie en beeldende kunst

#10. NITE Hotel

In het virtuele NITE Hotel zijn er vierentwintig kamers met dans, theater, muziek, poëzie en beeldende kunst. Zodra je de donkere kamers ‘binnenstapt’ en de sprekers of soundeffects hoort, begeef je je in een andere wereld. Klik op de pijltjestoetsen (je kunt zelf in- en uitzoomen) en ontdek de ene na de andere verrassing. De videokunst van Chloë Abbott sluit bijvoorbeeld aan op informatie-overload en daagt ons uit om eens niets te doen. Het werk van filmacteur Bram van der Heijden, bijvoorbeeld waar hij zich wikkelt in afzetlint, doet je glimlachen.

Nitehotel.nl en clubguyandroni.nl/voorstelling/swan-lake

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan