Menu

De leukste online exposities voor dit voorjaar

Duik in de geschiedenis van het Kunstmuseum, ontdek welke magische werken Eva Jospin maakt van karton en kom alles te weten over de huid.

Duik in de geschiedenis van het Kunstmuseum, ontdek welke magische werken Eva Jospin maakt van karton en kom alles te weten over de huid.

#1. Het gedroomde museum, Kunstmuseum Den Haag

Sinds 1935 vind je in Den Haag een van de mooiste musea van Nederland. Dit jaar pakt het Kunstmuseum uit met een grote expositie over de geschiedenis van het museum. Het imposante gebouw werd ontworpen door niemand minder dan architect Berlage. De glazen toegang, lichtinval, muurstenen met felle kleuren, de zalen die bestaan uit verschillende groottes. Tijdens dit bezoek kom je alles te weten over het museum. Dat gebeurt aan de hand van verhalen, maquettes, tekeningen, foto’s en bijzonder archiefmateriaal. Luister via Spotify naar de bijbehorende en toegankelijke podcastserie ‘Zin in kunst’. En dat is nog niet alles. In de aanloop naar ‘Het gedroomde museum’ verschijnen er een online tour en twee boeken met prachtige illustraties.

Van 20 februari t/m 7 november 2021, Stadhouderslaan 41, Den Haag, kunstmuseum.nl

Luister via Spotify naar de bijbehorende podcastserie ‘Zin in kunst'
Het motto van Bruce: ‘Je kunt van alles kunst maken'

#2.Bruce Nauman, Stedelijk Museum Amsterdam

In het Stedelijk Museum Amsterdam zie je dit voorjaar Nederlands eerste grote retrospectieftentoonstelling van kunstenaar Bruce Nauman. Zijn motto ‘Je kunt van alles kunst maken’ liet hij doorschemeren in de veelzijdigheid van alles wat hij maakte. Opvallende sculpturen, neonwerken, performances en zwart-witvideo’s waarin hij vaak zelf de hoofdrol speelt. Zoals de video ‘Washing Hands’ waarin Nauman een uur lang zijn handen wast. Al zijn experimentele werken van de afgelopen vijftig jaar komen voorbij. Via het YouTube-kanaal van Het Stedelijk krijg je vanuit huis een rondleiding.

Van 27 maart t/m 15 augustus 2021, Museumplein 10, Amsterdam,
stedelijk.nl/nl en youtube.com/user/stedelijkmuseum

#3.  Eva Jospin: Paper Tales, Het Noordbrabants Museum 

Zodra je de ruimtevullende installaties van Eva Jospin ziet, voelt het alsof je een sprookjeswereld binnenstapt. Jospins creaties van karton gaan de hele wereld over. In het Noordbrabants Museum zie je een deel van die complete bossen, tempels, ruïnes en grotten. Als je goed kijkt, ontdek je dat haar werk bestaat uit verschillende structuren. Ook is er een online tour met de vrolijke Vlaamse kunstenaar Lucas de Man, die je altijd vanuit huis kunt bezoeken. Extra leuk: aan ‘Paper Tales’ wordt een schrijfwedstrijd gekoppeld zodat je zowel tijdens je bezoek als daarna je fantasie de vrije loop laat gaan.

Van 13 maart t/m 19 september 2021, Verwersstraat 41, Den Bosch, 
hetnoordbrabantsmuseum.nl 

In het museum zie je een deel van de complete bossen, tempels, ruïnes en grotten
Ontdek jij in zijn werk de verwijzingen naar muziek, poëzie, geschiedenis en kunst?

#4. Robin Rhode, Voorlinden

Robin Rhode – die opgroeide in Kaapstad in de tijd van de apartheid – staat bekend om zijn tekeningen van houtskool, krijt en verf, waarmee hij vele muren kleur geeft. De wand ziet Rhode als zijn canvas. Na het Centre Pompidou en het Museum of Modern Art is het nu tijd voor zijn eerste solotentoonstelling. Verwacht een breed aanbod aan tekeningen in combinatie met foto’s, films, sculpturen en performances van 2000 tot nu. Ontdek jij in zijn werk de verwijzingen naar muziek, poëzie, geschiedenis en kunst? Bekijk vooral regelmatig het Instagramaccount van Voorlinden en kom meer te weten over de verhalen achter de werken, inclusief mooie foto’s. Binnenkort komt er ook een videoserie die is gekoppeld aan de tentoonstelling en Robin Rhode.

Vanaf 24 april 2021, einddatum is nog niet bekend, Buurtweg 90, Wassenaar, 
voorlinden.nl en instagram.com/museumvoorlinden   

#5. Youthquake, Kunsthal Rotterdam

In ‘Youthquake’ staat het verlangen naar het eeuwige jong zijn centraal. Je ziet hoe de modewereld daar een prominente rol bij speelt en hoe de schoonheidsidealen met de jaren zijn veranderd. Zo zie je advertenties met superslanke en jonge modellen uit de jaren negentig, zoals Kate Moss, maar ook recente foto’s van de Rotterdamse fotograaf Harmen Meinsma, die oudere modellen in de schijnwerpers zet. Verder komen er prachtige ontwerpen voorbij zoals zijden kinderjaponnen uit de negentiende eeuw en prints van Bas Kosters. Als kers op de taart maak je in het laatste deel van de tentoonstelling kennis met het 99-jarige mode-icoon Iris Apfel en haar kleurrijke kleding. Houd het Instagramaccount van Kunsthal Rotterdam in de gaten voor een sneak preview van ‘Youthquake’.

T/m 13 juni 2021, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam, kunsthal.nl/nl/ en instagram.com/kunsthal

Het verlangen naar het eeuwige jong zijn staat centraal
Je luistert naar geluiden en absurdistische verhalen

#6. Taus Makhacheva, Fries Museum

De Russische kunstenaar Taus Makhacheva onderzoekt voor haar films, objecten en installaties de geschiedenis en heersende verwachtingen van verschillende culturen. Dat doet ze zowel kritisch als met een vleugje humor. Een van de hoogtepunten is de installatie met rode draden. Terwijl je erin staat, luister je naar geluiden en absurdistische verhalen en ga je nadenken over de rol van flexibiliteit. Het kunstwerk verwijst naar het circus, dat een van de weinige plekken was waar je je ten tijde van de Sovjet-Unie vrij voelde om je mening te geven. Voor haar andere werk, een luchtballon, verweeft ze materialen uit verschillende tijdperken met elkaar. Dat staat symbool voor de historie van technologie, mode en het lichaam. Kortom, kunst met een verhaal. Meer weten? Kijk op het Instagramaccount van het Fries Museum voor artist talks, filmpjes en de verhalen achter de werken. Op de website van See All This vind je een speciale ArtRoom.

Van 27 maart 2021 t/m 6 maart 2022, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden, friesmuseum.nl en instagram.com/friesmuseum/

#7. Danielle Lemaire - ‘You Know I Am Not Here’, Stedelijk Museum Breda

De Engelse Nick Drake wordt door veel mensen gezien als een van de belangrijkste singer-songwriters van de twintigste eeuw. Artiesten als Norah Jones en bands als Coldplay halen inspiratie uit zijn nummers. In ‘You Know I Am Not Here’ geeft beeldend kunstenaar Danielle Lemaire je een kijkje in het leven van de singer-songwriter, die al op zijn 26ste overleed. Van haar tekeningen tot zijn soundperformances en schaarse geluidsfragmenten: alles grijpt terug naar een combinatie van fictie, werkelijkheid en nostalgie. Intrigerend. De blog ‘You Know I Am Not Here’, met filmpjes, verhalen en muziek is zeker de moeite waard. Houd de website van het Stedelijk Museum in de gaten voor het online programma, onder meer met een video over de drijfveren van Lemaire.

T/m 15 augustus 2021, Boschstraat 22, Breda,
stedelijkmuseumbreda.nl/nl en youknowiamnotthere.nl

Nick Drake wordt gezien als een van de belangrijkste singer-songwriters van de 20ste eeuw
De zalen zijn grotendeels ingericht als laboratoria

#8. Huid, Bonnefantenmuseum

Tijdens jouw interactieve bezoek aan ‘Huid’ kom je alles te weten over het belang van ons grootste orgaan en worden al je zintuigen geprikkeld. Actueler dan ooit, met onze huidige ‘huidhonger’. Nieuwe kunst wordt afgewisseld met werken uit de vaste collectie, onder andere van Marlene Dumas, Bruce Nauman en Luc Tuymans. De zalen zijn grotendeels ingericht als laboratoria. Je kijkt bijvoorbeeld naar een foto of film en mag ondertussen zelf een materiaal aanraken. Loop over het ‘blotevoetenpad’, beschrijf je eigen huid en bewonder een huidbibliotheek. Beeld je na het zien van ‘Je suis le monde’ – een foto van een jongen die is opgebouwd uit lagen met verschillende types huid – in hoe het is om een andere huid te hebben. Check vooral de social media kanalen van het Bonnefanten voor een preview van ‘Huid’. Het wordt een belevenis die je niet wilt missen!

Van 13 april t/m 5 september 2021, Avenue Ceramique 250, Maastricht,
bonnefanten.nl en instagram.com/bonnefanten

#9. SETUP 05, Collectie De Groen

In het bijzondere particuliere museum Collectie De Groen wisselt de samenstelling van de collectie jaarlijks. Voor ‘Setup 05’ selecteerden eigenaren Marjolein de Groen en Peter Jordaan hun favorieten. Het bellenrekje van Maria Roosen, de felgekleurde miniatuurstoelen van Chantal van Lieshout en een klein tafereel met een lamp, glas en spiegel van Roos van Haaften: elk werk is origineel en maakt op zijn eigen manier indruk. Neem bijvoorbeeld het schilderij met strepen, ‘Panorama’, van Kees Goudzwaard. De Groen: ‘Elke keer als ik het zie, word ik opnieuw verrast. Kees maakt hyper-geconcentreerd werk. Het is geweldig hoe in alle hectiek van het dagelijks leven een schilderij van hem mij direct stilzet en heel rustig de aandacht opeist.’ Op de website van het museum verschijnen binnenkort video’s met artist talks en verhalen over deze verrassende kunstwerken.

Van februari t/m december 2021, Weverstraat 40, Arnhem, collectiedegroen.nl 

Elk werk is origineel en maakt op zijn eigen manier indruk
De conservatoren nemen je mee naar de verhalen achter de werken van het Rijksmuseum

#10. Rijksmuseum in 60 seconden

Van het beroemde zelfportret van Van Gogh tot de vogels uit ‘Het drijvende veertje’. In deze filmpjes nemen de bevlogen conservatoren je wekelijks mee naar de verhalen achter de werken van het Rijksmuseum. Volg ook zeker de video met de online rondleiding langs klassiekers: ‘Het huishouden van Jan Steen’, ‘Het Melkmeisje’ en ‘De Nachtwacht’. Zo dwaal je online door het museum wanneer je maar wilt.

Museumstraat 1, Amsterdam, rijksmuseum.nl/

* Let op: alle data kunnen vanwege de corona-omstandigheden veranderen. Check daarom altijd de website van het museum.

 
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan