Menu

9x natuurtips voor thuis

Lok vlinders naar je tuin en ontdek Nederland van boven

Lok insecten naar je tuin met meer groen. Bewonder de natuur vanuit vogelperspectief, en kom meer te weten over de wolf.

Lok insecten naar je tuin met meer groen. Bewonder de natuur vanuit vogelperspectief, en kom meer te weten over de wolf.

#1. Hoog over de natuur

Zelf zul je niet zo snel in staat zijn om van grote hoogte de wereld onder je te bekijken. Wat een machtig gezicht als je over de mooiste natuurgebieden van Nederland trekt. Je kunt deze prachtige natuurbeelden – gemaakt met drones – op YouTube bekijken. Het is al even geleden dat dit programma op televisie werd uitgezonden maar de (natuur)beelden zijn de moeite waard om nog een keer te bekijken.
Youtube.com/user/NLvanBoven

Wat een machtig gezicht als je over de mooiste natuurgebieden van Nederland trekt
Wil jij meer zoemende bijen en dansende vlinders in de tuin? Vul je tuin met groen

#2. Een vlinder-vriendelijke tuin

Zo heerlijk, die zoemende bijen en de dansende vlinders in de tuin. Of zie jij ze te weinig voorbij vliegen? Dan is het tijd voor een plan van aanpak. Haal bijvoorbeeld de tegels uit je tuin, of een gedeelte ervan, en vul het met groen. Insecten houden van bloemen. Als je niet goed weet waar je moet beginnen, maak dan gebruik van de tips van boswachter Mathiska Lont van Natuurmonumenten. Als je vlinders wilt, bijvoorbeeld, moet je ook voor eten voor de rupsjes zorgen. En rupsen houden van brandnetels, dus laat daarvan wat in je tuin staan. Gelijk beginnen? Vraag het actiepakket (gratis) aan, daar zitten de bloemzaadjes al bij.
Natuurmonumenten.nl/nieuws/tegels-eruit-bloemen-erin

# 3. De wolf woont hier

De wolf woont in Nederland! In 2015 ging er een wolf op verkenning in het noorden van Nederland. Het was voor het eerst in 150 jaar dat er weer een wolf in Nederland was. Inmiddels zijn er wolven die de Veluwe als hun territorium hebben uitgekozen. Vorig jaar werden er zelfs vijf wolvenpups geboren in ons land. Meer weten over dit dier? Hou het laatste nieuws bij op wolveninnederland.nl.

Ontdek alles over de wolf in Nederland
Met deze live-webcams geniet je van het uitzicht over strand en zee vanaf Terschelling

#4. Het strand op Terschelling

Mis je het uitzicht over strand en zee vanaf Terschelling? Niet getreurd, met deze live-webcams is het toch een beetje alsof je daar bent. Er staat bijvoorbeeld een camera op de haven van West-Terschelling waar je ook aankomst en vertrek van de veerboten goed kunt volgen. Een andere mooie plek is het strand van Midsland aan Zee, met zicht op de branding.
skylgenet.nl/live/webcams-op-terschelling

#5. Een oploopje van dieren

In ons aangeharkte land komen we zelden een dood dier tegen. Dat ruimen we liever op. Het is misschien geen mooi plaatje maar dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Waar een kadaver blijft liggen, ontstaat al gauw een oploopje van dieren die graag een hapje mee-eten. Het is een fascinerend onderdeel van de circle of life. En dat kun je live meemaken via een webcam.
ark.eu/nieuws/2020/kijken-naar-aaseters-kan-weer-live

Maak het mee via een webcam: de circle of life
Natuurorganisatie IVN heeft instructievideo's over het stap voor stap opbouwen van een moestuin

#6. Jouw eigen moestuin

Een moestuin beginnen? Hoe pak je dat aan? Natuurorganisatie IVN heeft instructievideo's over het stap voor stap opbouwen van een moestuin. Kijk op youtube.com en voer de zoekterm 'IVN moestuintje' in. Het zijn laagdrempelige video's, bedoeld voor jong en oud. De eerste aflevering begint met, hoe kan het ook anders, zaaien en kiemen. Succes.

#7. Volg de nesten van een lepelaarskolonie

Op een eilandje in het rietmoeras middenin de Nieuwkoopse Plassen is op 22 maart een eerste lepelaarsjong geboren. En de kraamtijd is nog lang niet voorbij daar. Inmiddels is er een hele kolonie lepelaars - 25 koppels - neergestreken op het kleine eiland. En daar staat een camera bovenop. Je kunt de dieren live volgen. Hopelijk zijn ouders en kroost veilig want er zijn ook otters gespot.
nestkastlive.nl/lepelaar

Hopelijk zijn ouders en kroost veilig want er zijn ook otters gespot
Zelfs als je echt aan huis gekluisterd bent, kun je een wandeling door de mooiste natuurgebieden maken

#8. Virtueel wandelen door natuurgebieden

Zelfs als je echt aan huis gekluisterd bent, kun je een wandeling door de mooiste natuurgebieden maken. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben honderden kilometers afgelegd met een camera met vijftien lenzen. Daardoor kun je nu online van de 360-graden beelden genieten. Van het onbewoonde eiland Griend in het hoge noorden, via het water van De Wieden en de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot de Sint Pietersberg in het zuiden.
www.natuurmonumenten.nl/nieuws/wandel-virtueel-door-nederlands-mooiste-natuurgebieden

#9. Iedere dag een natuurnieuwtje

Meer weten over natuur? Nature Today voorziet je elke dag van een natuurnieuwtje. Biologen delen hun kennis met jou. Bijvoorbeeld over hoe je de zang van een tjiftjaf, een fitis en een zwartkop herkent. Of over hoe dieren afscheid nemen: paarden bijvoorbeeld zijn sociale dieren en hebben sterke familiebanden. Je leest het op naturetoday.com. Je kunt je abonneren met je mailadres.
www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports

Nature Today voorziet je elke dag van een natuurnieuwtje
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan