Menu

6x natuurtips voor thuis

Veilig een ommetje maken en wild spotten op de Veluwe

Veilig en coronaproof genieten van de natuur? Dat kan! Hier vind je de leukste natuurtips voor thuis.

Veilig en coronaproof genieten van de natuur? Dat kan! Hier vind je de leukste natuurtips voor thuis.

1. Fotowedstrijd over natuur

Als er iets is dat de corona-lockdown ons heeft geleerd, is het dat de natuur ons goed doet. We wandelen wat af. Lekker naar het park, in de lunchpauze een ommetje vanuit huis en een rondje in eigen stad. We zijn ons meer bewust van de seizoenen en merken hoe bijzonder natuur is. Daarom organiseert nsfavourites.nl een fotowedstrijd met als onderwerp: natuur. Stuur ons jouw mooiste natuurfoto, gemaakt tijdens een van je favoriete wandelingen in jouw buurt. De mooiste inzendingen publiceren we op nsfavourites.nl én delen we via onze social kanalen: Instagram en Facebook.

Doe mee en stuur jouw foto naar: inspiratie-ns@mpg.today.

Stuur jouw mooiste natuurfoto naar inspiratie-ns@mpg.today
Plant boompjes van 1 meter. Na 2 jaar zijn ze al 6 meter hoog.

#2. Maak je eigen minibos

Een groene buurt verhoogt je woongenot. Dus hup, die tegels eruit. Pak het schoolplein aan, zet je achtertuin vol planten of leg een minibos aan. Natuurorganisatie IVN heeft dat voortvarend aangepakt. In 2015 werd in Nederland het allereerste Tiny Forest aangelegd, geïnspireerd op de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Hij ontwikkelde een plan waarbij je in een ruimte van 6 parkeerplekken een divers bos aanlegt. Inmiddels zijn er al meer dan 80 Tiny Forests aangelegd in ons land. Bij IVN kun je de stappen bekijken die naar zo’n minibos leiden; van bodemonderzoek tot het planten van boompjes van maximaal 1 meter. Na 1 of 2 jaar zijn diezelfde bomen al 6 meter hoog en 10 jaar later, 20 tot 30 meter. Inmiddels is er in Nederland ook de Tuiny Forest, voor je tuin dus.

natuuracademieonline.ivn.nl

#3. Hoe heet dit bloemetje?

Natuurlijk, veelvoorkomende insecten als de bij en de wesp kun je wel thuisbrengen, maar al die andere beestjes? Daar is geen beginnen aan. Of toch wel? Met de app Seek van iNaturalist kun je jouw foto’s van planten en insecten delen met anderen. Binnen een paar minuten kom je vaak al te weten wat het is. Je kunt de lijsten van bijvoorbeeld ‘bijzondere bloemetjes’ of ‘soorten spinnen’ zelf bijhouden in de app. Ook kun je een zogenaamde ‘bioblitz’ organiseren waarbij je met elkaar zoveel mogelijk soorten probeert te verzamelen. Wereldwijd hebben al bijna 3,5 miljoen mensen zich geregistreerd op iNaturalist.

De gratis app is verkrijgbaar via Google Play en de App store, inaturalist.org

Met de app Seek kom je meer te weten over planten en insecten
Wandelen – in competitievorm – zonder dat je samen op dezelfde plek loopt

4. Elke dag een wandeling

Het belang van elke dag een wandelingetje is inmiddels wel bewezen: het helpt de productiviteit en ook je energie krijgt een boost. De Ommetjes-app maakt van die dagelijkse wandeling iets bijzonders. Je kunt namelijk wandelen – in competitievorm – met familie en vrienden of zelfs tegen onbekenden zonder dat je samen op dezelfde plek loopt. Dat motiveert om elke dag even een frisse neus te halen. De Ommetjes-app is van de Hersenstichting. De bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, betrokken bij de ontwikkeling van de app, vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. 

De gratis app is verkrijgbaar via Google Play en de App store op hersenstichting.nl/ommetje

5. Veluwse spelletjes

Het is spelletjestijd. En wat is leuker dan een spel dat je meeneemt naar de prachtige flora en fauna van de Veluwe? Voor het hele gezin is er een kwartet- en een memoryspel gemaakt over alles wat de Veluwe te bieden heeft. Van Veluwse dieren tot Hanzesteden, streekproducten en bijzondere kastelen. Geniet zo op afstand van de Elspeetse Heide tot Kasteel Cannenburch.

Download het memoryspel gratis op visitveluwe.nl/evenementen/1805658303/spelletje-doen-veluws-memory en het Veluws kwartet op visitveluwe.nl/evenementen/368503855/net-als-vroeger-een-potje-veluws-kwartet-of-memory 

Geniet op afstand van de Elspeetse Heide en Kasteel Cannenburch
Help met de identificatie van de dieren op de foto’s

6. Wild spotten vanuit je luie stoel

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe hangen tientallen wildcamera's die dag en nacht de activiteiten van de bewoners vastleggen. Van deze wilde dieren worden jaarlijks meer dan een miljoen foto’s gemaakt. Deze foto’s worden gebruikt voor ecologisch onderzoek naar het park. Alle beelden moeten stuk voor stuk worden bekeken om te checken of er dieren op staan, en zo ja welke. Met Snapshot Hoge Veluwe kun je zelf een steentje bijdragen aan dit belangrijke ecologische onderzoek. Help met de identificatie van de dieren op de foto’s. Interesse? Maak een account aan, log in en begin.

zooniverse.org/projects/y-dot-liefting/snapshot-hoge-veluwe?language=nl 

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan