Menu

6x de leukste natuur(historische) musea van Nederland

Leer binnen meer over buiten in deze bijzondere natuurmusea

Het fijne aan natuurmusea is dat je er met elke temperatuur naartoe kan. Daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend leuk en leerzaam! Lees hier welke natuur(historische) musea de moeite waard zijn voor een educatief uitje.

Het fijne aan natuurmusea is dat je er met elke temperatuur naartoe kan. Daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend leuk en leerzaam! Lees hier welke natuur(historische) musea de moeite waard zijn voor een educatief uitje.

#1. Het Natuurhistorisch in Rotterdam

Op een prachtige locatie, namelijk in Villa Dijkzigt bij het Rotterdamse Museumpark, ligt hét museum voor natuurliefhebbers. De vaste collectie bestaat uit vogels, insecten, zoogdieren, weekdieren, schelpen en planten. Dat zijn er bij elkaar maar liefst 390.000, dus er valt genoeg moois te zien! Eén van de blikvangers is het geraamte van de olifant Ramon uit Diergaarde Blijdorp, die botje voor botje weer in elkaar werd gezet. Voor kinderen zijn er speciale speurtochten. Extra leuk: bij ‘Dode dieren met een verhaal’ ontdek je interessante verhalen achter onder meer de Tweede Kamermuis, de Traumameeuw en de opgezette kat van kunstenares TINKEBELL.
Westzeedijk 345, Rotterdam, Hetnatuurhistorisch.nl

Olifant Ramon uit Diergaarde Blijdorp werd hier botje voor botje weer in elkaar gezet
In de museumwinkel vind je fossielen, mineralen en haaientanden die miljoenen jaren oud zijn

#2. Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden

Ga op OnderWaterSafari, kom meer te weten over de evolutietheorie en zie het skelet van een vijftien meter lange potvis … Natuurmuseum Fryslân is een belevenis voor jong en oud. Ook bewonder je er allerlei opgezette vogels en zoogdieren, die initiatiefnemer Gerrit Bosch destijds verzamelde. Hij riep in die tijd iedereen op om zich in te zetten voor de oprichting. Wist je dat het museum gevestigd is in een voormalig weeshuis? Vergeet niet om na afloop nog even rond te snuffelen in de museumwinkel. Daar vind je namelijk fossielen, mineralen en haaientanden die miljoenen jaren oud zijn. Op zoek naar een leuk souvenir? Kies dan voor een loeppotje met zoekkaart of het boek ‘De Vogelvriend’, over het leven van voormalig directeur Harry Wijnands.
Schoenmakersperk 2, Leeuwarden, Natuurmuseumfryslan.nl

 

#3. Museon in Den Haag

Alleen al voor de unieke maansteen van NASA wil je hierheen. Maar dat is natuurlijk lang niet het enige fascinerende … Dit is de plek waar je op een toegankelijke manier alles leert over de natuur, geologie en techniek. Dankzij de permanente tentoonstellingen krijg je meer inzicht in ontwikkelingen als klimaatsveranderingen en het tekort aan leefruimte voor zowel mens als dier. Ook vertellen 35 mensen aan de hand van beeld- en leesmateriaal hoe het is om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken, erg indrukwekkend. Ook zijn er wisselende exposities met geweldige natuurfoto’s. Dus op naar Den Haag voor een educatief en interactief uitje!
Stadhouderslaan 37, Den Haag, Museon.nl

De unieke maansteen van NASA kun je hier van dichtbij bekijken!
In het Sciencelab ervaar je met eigen ogen hoe een preparatie van skeletten in zijn werk gaat

#4. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht

Van de Limburgse natuur krijg je nooit genoeg. De collectie neemt je mee van zeeschildpadden uit het heden tot reusachtige Mosasauriërs uit het krijttijdperk. Deze verzameling met fossielen behoort zelfs tot de grootste van Europa. In het aangrenzende Sciencelab ervaar je met eigen ogen hoe een preparatie van skeletten in zijn werk gaat. Dierenliefhebbers halen hun hart op in de insectenkamer en bij de bijenkast. Met zonnig weer is een bezoek aan de museumtuin, die ontstond in 1913, ook een aanrader.
De Bosquetplein 7, Maastricht, Nhmmaastricht.nl

#5. Universiteitsmuseum Utrecht

Het museum voor de wetenschap staat garant voor avontuur. In de permanente familietentoonstelling ‘Tot op het bot’ volg je een skelettentour. Je bekijkt niet alleen de meest bijzondere skeletten, je maakt ook kennis met de overeenkomsten tussen beesten en mensen. Kinderen kunnen heerlijk experimenteren in het Jeugdlab, waar ze voor de gelegenheid een heuse laboratoriumjas krijgen. Loop daarna door naar de Oude Hortus. In de voormalige botanische tuin wandel je langs schitterende planten en bomen, zoals de Gingko biloba. De mannelijke boom heeft één vrouwelijke tak, die vooral in de herfst extra opvalt. In het nabijgelegen Museumcafé Ginkgo geniet je van het uitzicht, en er zijn ook regelmatig exposities over de natuur.
Lange Nieuwstraat 106, Utrecht, Universiteitsmuseum.nl
 

Kinderen kunnen – in echte laboratoriumjas – heerlijk experimenteren in het Jeugdlab
Hier kun je plantensporen onderzoeken, een Neanderthaler ontmoeten en mammoeten aanschouwen

#6. Natuurmuseum Brabant in Tilburg

Op loopafstand van het station vind je het fijne Natuurmuseum Brabant. Wist je dat koning Willem II in de voorloper, het Natuurhistorisch Museum Tilburg, woonde? Sindsdien heeft het museum meerdere veranderingen ondergaan en vanaf 2004 ligt de focus meer op de mens met betrekking tot de natuur. Met name voor kinderen is er veel te doen. In de 00-ZONE kunnen zij bijvoorbeeld plantensporen onderzoeken en in de expositie ‘IJstijd!’ kunnen zij een Neanderthaler ontmoeten of mammoeten aanschouwen . Of neem een kijkje bij ‘Jouw Brabant, mijn Brabant’, dat gaat over de herinneringen van Brabanders. Ook tof zijn de landschappen in de BOS-zaal die elk seizoen weer anders zijn. En dan is er ook nog eens de potvis van 1000 kilo. Er is gewoon te veel om niet te komen!
Spoorlaan 434, Tilburg, Natuurmuseumbrabant.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan