Menu

8x bijzondere museumwinkels

Van natuurhistorisch behang tot rosé van Angelina Jolie en Brad Pitt

Sommige museumshops blijken een ware schatkamer voor de kunst-, mode-, design- of filmliefhebber. Deze acht winkels zijn minstens zo inspirerend als het museum zelf. Nog niet uitgewinkeld? We hebben nog 8 bijzondere museumwinkels verzameld!

Sommige museumshops blijken een ware schatkamer voor de kunst-, mode-, design- of filmliefhebber. Deze acht winkels zijn minstens zo inspirerend als het museum zelf. Nog niet uitgewinkeld? We hebben nog 8 bijzondere museumwinkels verzameld!

#1. Groninger Museum

In hét visitekaartje van Groningen sluit de winkel naadloos aan op het museum zelf. De modern ingerichte shop van het Groninger Museum verkoopt niet de standaard museumsouvenirs, maar is een schitterende interieur- en designwinkel waar je allerlei moois vindt voor je huis, jezelf of als cadeau – van een serieus kunstboek tot een soeplepel in de vorm van een zwaan.
Museumeiland 1 in Groningen, groningermuseum.nl

#2. TextielMuseum

Het TextielMuseum in Tilburg heeft een eigen label van huiselijk textiel, dat ín het museum wordt geweven, gebreid, geverfd en gelaserd. Als bezoeker kun je getuige zijn van dat productieproces en vervolgens een mooi stuk textiel mee naar huis nemen. Zo bevat de winkelcollectie een ‘graffiti’-tafellaken van Viktor&Rolf en een theedoek met insectenpatroon van Studio Job.
Goirkestraat 96 in Tilburg, textielmuseum.nl

#3. Naturalis

Een museum is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als je op zoek bent naar mooi behang, maar Naturalis in Leiden heeft een prijzenswaardige behangcollectie! De dessins zijn gebaseerd op de mooiste stukken uit de natuurhistorische collectie van het museum, en zo’n Naturalis Originals-behang vormt dan ook de ultieme eyecatcher in een gedurfd interieur. Het behang – evenals een tas geïnspireerd door het vermoedelijke uiterlijk van T. Rex – is te koop in de webshop van Naturalis. In de fysieke museumwinkel vind je veel leuks voor kinderen, zoals educatieve boeken en posters, knuffeldino’s en toffe gadgets.
Pesthuislaan 7 in Leiden, naturalis.nl

#4. Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch

In het Museumkwartier van Den Bosch, waar je een paar van de mooiste musea van de stad vindt, zijn de winkels van Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum samengegaan tot de Museumshop 's-Hertogenbosch. In deze prachtig gestileerde winkel vind je het beste van de twee Bossche musea: design, keramiek, kunstboeken en andere héérlijke hebbedingen.
De Mortel 4 in Den Bosch, sm-s.nl

#5. Tassenmuseum Hendrikje

De winkel van het grootste tassenmuseum ter wereld werd door dagblad Het Parool uitgeroepen tot 'beste museumwinkel van Amsterdam'. Bij Tassenmuseum Hendrikje komen dan ook steeds meer mensen alleen voor de winkel: het is dé plek om een bijzondere tas te bemachtigen – van chique clutches tot elegante laptoptassen.
Herengracht 573 in Amsterdam, tassenmuseum.nl

#6. Nederlands Fotomuseum

Voor fotografieliefhebbers is het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, mét de bijbehorende winkel, een waar walhalla. Ben je geïnspireerd geraakt tijdens je bezoek aan het museum, dan kun je daarna in de winkel naar hartelust snuffelen tussen honderden fotoboeken. Ze zijn er in allerlei soorten: thematische boeken, monografieën, tentoonstellingscatalogi, essaybundels, naslagwerken en meer. Naast boeken vind je er fotografietijdschriften, ansichtkaarten, kalenders, camera’s en fotogadgets.
Wilhelminakade 332 in Rotterdam, nederlandsfotomuseum.nl

#7. Centraal Museum

Het oudste stedelijk museum van Nederland (en een van de leukste musea van Utrecht) heeft voor ieder wat wils: van oude kunst tot moderne mode, van Utrechtse stadgeschiedenis tot hedendaags design. Het aanbod van de bijbehorende winkel, die is ondergebracht in de prachtige kapel van het Centraal Museum, is net zo divers als de museumcollectie. Je vindt er posters, publicaties en andere souvenirs van de lopende tentoonstellingen, maar bijvoorbeeld ook nijntje-boeken in verschillende talen (net als veel andere Dick Bruna-artikelen) en de Kratstoel Junior van Gerrit Rietveld, inclusief certificaat en chip.
Agnietenstraat 1 in Utrecht, centraalmuseum.nl

#8. EYE Filmmuseum

In het imposante gebouw van EYE in Amsterdam zijn het museum, de bioscoopzalen, de winkel en het café-restaurant één groot, stijlvol geheel. Stap je de EYE Store binnen, dan betreed je als het ware een mini-museum; een schatkamer voor filmfans! Met het pluspunt dat alles hier te koop is. Zo vind je er een enorm assortiment filmboeken, t-shirts met bekende filmquotes ("You talkin' to me?") en posters van klassiekers als Lolita, The Birds en The Shining. Zin in een filmische versnapering? Scoor dan een fles wijn van Francis Ford Coppola, rosé van Angelina Jolie en Brad Pitt of een biertje dat smaakt en vernoemd is naar een specifieke film. Neem dan ook meteen de 'EYE openener' mee, om geheel in stijl die biertjes te ontploppen.
IJpromenade 1 in Amsterdam, eyefilm.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan