Menu

10x mooie kunstplekken in de buitenlucht

Met indrukwekkende muurschilderingen, lichtinstallaties en beelden

Een frisse neus halen en tegelijkertijd genieten van mooie kunst? Zoek de kunst op in de buitenlucht. Hier vind je onze favoriete kunstlocaties op een rij.

Een frisse neus halen en tegelijkertijd genieten van mooie kunst? Zoek de kunst op in de buitenlucht. Hier vind je onze favoriete kunstlocaties op een rij.

Tijdens een wandeling door de beeldentuin ontdek je het éne na het andere bijzondere kunstwerk

#1. Beeldentuin van Museum Kranenburgh, Bergen

Van De Hazentafel van Iris Le Rütte tot de touwbrug van Chiel Kuijl: tijdens een wandeling door de beeldentuin van Museum Kranenburgh ontdek je het ene na het andere bijzondere kunstwerk. Als je over de kronkelende paadjes loopt, zie je ook allerlei speciale bomen en planten. Zo staan er een fluweelboom en hoge zeedennen, die eind negentiende eeuw zijn geplant door de oorspronkelijke bewoners van Huize Kranenburgh. Heb je na dit bezoek de kunstsmaak te pakken? Kijk dan zeker op de website van het museum, daar kun je net als in de tuin regelmatig terecht voor creatieve workshops.

Hoflaan 26, Bergen, kranenburgh.nl

#2. Kunstwerken van Daan Roosegaarde, op verschillende locaties in Nederland

De Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde staat bekend om zijn grote bewegende lichtinstallaties. De meeste daarvan verdwijnen na een tijdje weer, maar het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in Eindhoven kun je altijd bezoeken. Het felgroene verlichte fietspad is geïnspireerd op het wereldberoemde schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh en is maar liefst 600 meter lang! Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, op de kruising van de Wolvendijk en de A270, is bereikbaar met buslijn 6 vanaf Eindhoven Station, uitstappen bij de halte Koudenhoven.

Zijn andere lichtjeswerk Gates of Light (de poort van licht) – dat bestaat uit zestig sluistorens – vind je op de Afsluitdijk. Zodra er een auto langs rijdt, lichten de strips op. Let op: ’s avonds gaan de lichten van de kunstwerken pas aan. Dat wordt een magische ervaring!

Gates of Light, op verschillende locaties in Nederland, studioroosegaarde.net

Zodra er een auto langs rijdt, lichten de strips op
Soms is er niets fijner dan even uitwaaien aan het strand

#3. SprookjesBeelden aan Zee, Scheveningen

Soms is er niets fijner dan even uitwaaien aan het strand en waar kan dat beter dan in Scheveningen? Ook onder kinderen is dit een geliefde plek, vooral vanwege de sprookjesbeelden. Hans en Grietje, Pinokkio, Moby Dick en de metershoge Haringeter: op de boulevard vind je beelden uit bekende sprookjes. Leuk voor een spelletje 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet'. Spotten jullie ze alle 23? Hier worden jullie vanzelf vrolijk van.

Scheveningen (voor Museum Beelden aan Zee), beeldenaanzee.nl

#4. Beeldenpark Een Zee van Staal, Wijk aan Zee

Wist je dat er midden in de duinen van Wijk aan Zee een beeldenpark ligt? De oorsprong hiervan gaat terug naar 1999, toen Wijk aan Zee werd uitgeroepen tot Cultureel Dorp van Europa. Ter ere hiervan maakten elf Europese beeldhouwers grote stalen beelden voor een nieuw beeldenpark Een Zee van Staal. Het park telt inmiddels zestien werken en is vrij toegankelijk. Wil je graag een beetje uitleg tijdens je kunstuitje? Check dan de website wanneer rondleidingen worden gegeven. Tijdens een wandeling loop je langs de oude staalfabriek Hoogovens (nu Tata Steel), die destijds zijn materiaal beschikbaar stelde voor de beelden. De ingang vind je via De Poort, die is gemaakt voor het 10-jarig jubileum van het beeldenpark. 

De Bosweg/hoek Reyndersweg, Wijk aan Zee, eenzeevanstaal.nl
 

Wist je dat er midden in de duinen van Wijk aan Zee een beeldenpark ligt?
In de Utrechtsestraat prijkt het nagebootste schilderij ‘Wilma met Kat’ van Carel Willink

#5. Muurschilderingen van Museum Arnhem, Arnhem

Op de straat bij het Museum Arnhem krijg je een prachtige preview van de kunstwerken die vanaf het voorjaar van 2022 te zien zijn. In het teken van het 100-jarig bestaan van het museum maakte kunstenaarscollectief De Strakke Hand een aantal kleurrijke muurschilderingen van werken uit de collectie. In de Utrechtsestraat prijkt het nagebootste schilderij Wilma met kat, van Carel Willink. Wil je hier meer over weten? Beluister dan de podcast van Museum Arnhem, via deze link. Bijzonder: de andere muurschilderingen zijn uitgekozen in samenspraak met buurtbewoners en zijn verbonden aan de wijken. Zo zie je op de Lobeliastraat in Arnhem-Zuid een zelfportret van kunstenaar Henk Mual, de eerste Molukker die afstudeerde aan de Arnhemse kunstacademie. Eind jaren zestig woonden in deze buurt namelijk veel Molukse gezinnen. Je wordt niet alleen verrast door de grootte van de muurschilderingen maar ook door alle indrukwekkende verhalen.

Op verschillende locaties door Arnhem, museumarnhem.nl

#6. Beelden van De Onbekende Beeldhouwer, Amsterdam

Het is een van de mysteries van de stad: wie is toch die anonieme kunstenaar die ‘s nachts door de Amsterdamse straten trekt om daar beelden te plaatsen? Volgens sommige geruchten zou het gaan om prinses Beatrix … Onder Amsterdammers is Het Boomzagertje favoriet: een klein ijzeren beeldje van een man, dat verstopt zit in een boom in het Leidsebosje. Verspreid over het centrum staan nog vijf andere beelden van De Onbekende Beeldhouwer. Het beeld van De blauwe vioolspeler springt eruit vanwege zijn herkenbaarheid: een persoon die rent om de tram te kunnen halen. Al deze kunst is een goede reden voor een wandeling door onze hoofdstad!

In het centrum van Amsterdam, amsterdam.kunstwacht.nl
Wil je weten waar je de kunstwerken kunt vinden? Gebruik dit kaartje om ze allemaal te ontdekken.

Al deze kunst is een goede reden voor een wandeling door onze hoofdstad!
Het is één van de vele magische lichtkunstwerken waar je langsloopt tijdens de route ‘Utrecht Lumen’

#7. Lichtkunst Utrecht Lumen, Utrecht


Op het dak van het NS-hoofdgebouw De Inktpot staat sinds 1999 een vliegende schotel, met lichten die aangaan zodra de avond valt. Het is een van de vele magische lichtkunstwerken waar je langsloopt tijdens de route Utrecht Lumen. Speciaal is dat elk kunstwerk een eigen verhaal heeft, dat verbonden is aan de locatie en daarmee aan de geschiedenis, functie van de panden en de bewoners. Zo prijkt op het gebouw van een zorgorganisatie de tekst ‘Hou vast’ met een gedicht over de coronaperiode. Of je nu op het Neude, in ’t Tunneltje bij de Ganzenmarkt of bij de Ulu Moskee in de wijk Lombok bent, tijdens Utrecht Lumen leer je Utrecht op een verrassende manier (beter) kennen.

Op verschillende locaties in Utrecht, ontdek-utrecht.nl/lumen
 

#8. Rondje street art, Tilburg

Voor liefhebbers van streetart is Tilburg the place to be! De gepensioneerde Tilburger Wilko Elsinga maakte een vijftien kilometer lange fiets- en wandelroute die je meevoert langs muurschilderingen op rustige plekken. Op een schildering bij de parkeerplaats van de Jan Heijnsstraat zie je verwijzingen naar films en series. Bij de Plushaven is prachtige streetart te zien van dolfijnen en op de hoek van de Langestraat is een grappige tekening De Wijngieter, een referentie naar de wijnkelders die vroeger in deze straat waren. Kortom, met 35 kleurrijke muurschilderingen is er voor elk wat wils.

Op verschillende locaties in Tilburg, afstandmeten.nl

 

Voor liefhebbers van street art is Tilburg the place to be
De sculpturen, installaties en land art hebben één ding gemeen: het thema ‘landschap als geheugen’ staat centraal.

#9. Beeldentuin LAND Art Delft, Delft

In de polder van Midden-Delfland tref je LAND Art Delft, een tuin vol met gigantische en een tikkeltje absurdistische kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. Wat dacht je bijvoorbeeld van een auto die op zijn kop staat en gewikkeld is in planten, of een enorm lange Delfts blauwe vaas? In het water ligt een van de kunstzinnige strandbeesten van Theo Jansen, weer verderop kijk je naar een groot zwart-wit vrouwenbeeld dat doet denken aan de Nana’s van Niki de Saint Phalle. De sculpturen, installaties en land art hebben één ding gemeen: het thema ‘landschap als geheugen’ staat centraal. De kunstenaars haalden voor hun werk allemaal inspiratie uit de natuur. Je kunt een plattegrond kopen bij de receptie van het Art Centre Delft. De tuin is op alle dagen van de week vrij te bezoeken. Aan het park grenzen meerdere tuinen, bijvoorbeeld Hortus Oculus, die bedoeld is voor mensen met een visuele beperking. Neem plaats op een luisterbankje en luister naar de voordracht van een gedicht.

Rotterdamseweg 205, Delft, landartdelft.nl

#10. Rondje Centrum, Den Haag

Den Haag telt maar liefst 550 buitenkunstwerken. Tijdens een ‘rondje centrum’ bekijk je een paar hoogtepunten, die zoals de naam al doet vermoeden allemaal te vinden zijn in het centrum. De anderhalf uur durende route start bij de Lange Vijverberg (schuin tegenover de Gevangenpoort, naast de Hofvijver) en eindigt op het Lange Voorhout. Heb je altijd al Haagse Harry willen ontmoeten of stil willen staan bij de belangrijke monumenten in de Hofstad? Kijk dan op de website van Buitenkunst voor de plattegrond en ga van start. Je vindt hierop ook meer achtergrondinformatie over de kunstwerken.

Door het centrum van Den Haag, bkdh.nl


Dit artikel is geschreven in tijden van corona. Check voordat je op pad gaat altijd of een treinreis verantwoord is en of winkels, eetgelegenheden en musea geopend zijn.

Heb je altijd al Haagse Harry willen ontmoeten of stil willen staan bij de belangrijke monumenten in de Hofstad?
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan