Menu

12x de leukste markten van Nederland

Van stoffenkraam tot hippiemarkt

Snuffelen bij kraampjes om de mooiste schatten te ontdekken, verse hapjes met op de achtergrond livemuziek en zelfs theater op de markt: deze markten zijn een uitje op zich.

Snuffelen bij kraampjes om de mooiste schatten te ontdekken, verse hapjes met op de achtergrond livemuziek en zelfs theater op de markt: deze markten zijn een uitje op zich.

#1. FeelGood Market in Eindhoven

Deze markt is om vrolijk van te worden – van de naam alleen al worden we blij. Minstens zo fijn zijn de duurzame, handgemaakte spulletjes, (bio)hapjes en livemuziek, waar je elke editie weer van kunt genieten. Locatie is de sfeervolle Eindhovense Strijp-S – vroeger Philipsterrein, nu nieuwe creatieve hotspot.
Elke 3e zondag van de maand (met uitzonderingen) van 12.00-18.00.
Strijp-S, Eindhoven, feelgoodmarket.nl

#2. Rotterdamse Oogst Markt

Al het vers geoogste lekkers uit Rotterdam en omstreken vind je op deze tweewekelijkse boerenmarkt. Ja, inderdaad... een boerenmarkt in de hippe havenstad. Het doen van boodschappen – van lekkere jams tot oliën, en van sambal van de Kaap tot schapensalami uit de Hoeksche Waard – gaat hier samen met gezelligheid en een spontane picknick.
Elke zaterdag op het Noordplein, Rotterdam, rotterdamseoogst.nl

#3. Lapjes- & brocantemarkt in Amsterdam

Elke maandagochtend is het tijd voor dé lapjesmarkt van Nederland, aan de Westerstraat in de Amsterdamse Jordaan. Je vindt er natuurlijk 'lapjes' – van gordijnstof tot leer en zelfs hele kledingstukken – in alle kleuren, maar uiteraard ook echte Amsterdamse gezelligheid. Loop ook zeker even door naar de aangrenzende Noordermarkt voor vintage fashion, brocante en meer tweedehands pareltjes. Een wereldberoemd appeltaartje van Café Winkel erbij... je week kán niet beter beginnen. 
Elke maandagochtend van 09.00-13.00.
Westerstraat & Noordermarkt, Amsterdam

#4. Sonsbeekmarkt in Arnhem

Mariz Jansen vindt dat ze de allerleukste werkplek van Nederland heeft, namelijk de Sonsbeekmarkt in Arnhem. Haar idee voor een markt annex buitenfeest is een groot succes. Alles is met passie gemaakt, en voor, na of tijdens het shoppen volg je gerust een lesje tai chi of yoga. Soms heeft de markt een theatraal tintje, voor de gezelligheid én om de bezoekers te trakteren op een extra portie kunst en cultuur.
Iedere 1e zondag van de maand.
Sonsbeekpark, Arnhem, sonsbeekmarkt.nl

#5. Spullen en Smullen in Breda

Levensgenieters opgelet: pak de trein naar Breda en stap uit op de markt Spullen en Smullen, die daar met regelmaat plaatsvindt. Op en rond het station vind je tal van lifestylekraampjes met een creatief aanbod aan mode, sieraden, design en interieur. Spullen dus, maar ook smullen, van één van de rijdende restaurants – natuurlijk allemaal voorzien van Bourgondische touch.
Data en locaties: facebook.com/spullenensmullen

#6. Home Made Market

Onder de noemer Home Made Market wordt bijna wekelijks een lifestylemarkt georganiseerd op diverse locaties in Den Haag. Daarnaast gaat het event ook op tour naar onder meer Delft, Zoetermeer en Utrecht. Wat je er kunt verwachten? 'Een mieterse dag vol kunst, huisgemaakte producten, lekkers en muziek.' Daarnaast vindt zeven keer per jaar het paradepaardje onder de markten plaats: de Flagship Market. Nog nét even iets specialer en altijd in het hippe Haagse Zeeheldenkwartier.
Data en locaties: homemademarket.co.nl

#7. Swan Market

Startende, creatieve ondernemers krijgen bij de reizende Swan Market de kans om zichzelf te presenteren. Dat loont, want de markt staat elke editie weer vól met originele kraampjes. Fashion, vintage, accessoires, sieraden en toffe interieuritems en delicatessen... je vindt het allemaal op de Swan Market, die reist langs steden als Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Het is echt een dagje uit, want met livemuziek op de achtergrond en fijne foodtrucks binnen handbereik vermaak je je de hele dag.
Data en locaties: swanmarket.nl/#agenda

#8. De Dwalerij

Een 'keigezellige' zondagse markt op een van de leukste upcoming plekken in Tilburg: het Dwaalgebied. Je vindt er mooie producten van winkeliers uit de smalle straatjes en lokale makers presenteren hun vintage, design, kleding, vinyl, grafisch werk, zelfgemaakte en streekproducten. Dwaal van kraampje naar kraampje waarbij je onderweg ook kunt genieten van lekkere happen en dranken en een divers aanbod aan theater en muziek.
Dwaalgebied, Tilburg, dwalerij.nl

#9. Le Marie Marché in Den Haag en Leiden

Geïnspireerd op de dromerige sfeer van Franse markten is Le Marie Marché de nieuwe sfeervolle maandelijkse markt in hartje Den Haag, op het Plein. Lekker shoppen, een koffietje drinken of toch een cidertje? Kan allemaal. Ook in Leiden trouwens, waar de markt ook regelmatig naartoe reist. Struin via de vintage laarzen, unieke sieraden en dromerige jurken naar de heerlijke verse aardbeien, kwaliteitsbroden en droge worst. Met op de achtergrond zo’n fijn frans deuntje... oh la la.
Elk eerste weekend van de maand, Het Plein in Den Haag
Op diverse zondagen ook op de Vismarkt in Leiden

Data: lemariemarche.nl

#10. Sunday Market in Amsterdam

Het is altijd goed toeven op de Sunday Market, elke eerste zondag van de maand op het Westergasterrein in Amsterdam. De markt is elke keer weer goed gevuld met mode-, kunst- en design; Het is bijna onmogelijk om met lege handen het terrein te verlaten. Maar ook aan lekker eten geen gebrek, dat doe je bij een van de vele foodtrucks. Met op de achtergrond gezellige live muziek en ander vertier. De Sunday Market heeft trouwens ook een maandelijkse editie op vrijdag op de Nieuwmarkt én vindt ook met regelmaat plaats op het Rokin in Amsterdam.
Data en locaties: sundaymarket.nl

#11. Zeldzaam Mooi Markt

De Zeldzaam Mooi Markt heeft een voorliefde voor kunst, cultuur en natuur. Het zijn bijzondere events vol inspiratie voor jong en oud, met zeldzaam mooie producten van lokale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Maar ook live muziek, demonstraties, workshops en nog veel meer, op bijzondere locaties in onder meer Groningen, Nijmegen en Deventer.
Data en locaties: zeldzaammooievents.com

#12. Museum Market in Amsterdam

Stel je het Museumplein in Amsterdam voor, in z'n geheel gevuld met kraampjes vol met uniek design en handgemaakte producten. Dat kan je meemaken tijdens de Museum Market, die elke derde zondag van de maand plaatsvindt.  Tussen de boompjes bij de vijver op het plein bieden ontwerpers hun creaties aan op het gebied van kunst, ambacht en ontwerp, zoals schilderijen, sieraden, keramiek en mode. Uiteraard is ook aan biologisch eten en drinken gedacht, dat je heerlijk nuttigt op een terrasje, aan de vijver of in het gras. 
Elke 3e zondag van de maand, Museumplein in Amsterdammuseummarket.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan