Menu

12x de leukste musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea van Nederland

Op avontuur met Rupsje Nooitgenoeg, spelen tussen gigantische stoomlocomotieven of een speurtocht door de filmwereld: deze musea zijn helemaal kidsproof. Wedden dat ze voorlopig niet naar huis willen?

Op avontuur met Rupsje Nooitgenoeg, spelen tussen gigantische stoomlocomotieven of een speurtocht door de filmwereld: deze musea zijn helemaal kidsproof. Wedden dat ze voorlopig niet naar huis willen?

#1 Kinderboekenmuseum in Den Haag

Lezen is leuk! In het Kinderboekenmuseum ontdekken kinderen alles over letters, rijmwoorden, klanken en boeken, en wordt hun fantasie aan alle kanten geprikkeld. In ABC met de dieren mee kunnen ze klimmen en klauteren door het lange lichaam van Rupsje Nooitgenoeg en over de letter-ijsschotsen van de Kleine IJsbeer. Ook ontmoeten ze allerlei kinderboekvriendjes zoals Dikkie Dik, nijntje en natuurlijk Kikker.
Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag, kinderboekenmuseum.nl

#2 Beeld en Geluid in Hilversum

In Beeld en Geluid ben jij de ster! Betreed het TopPop-podium en geef een spetterend optreden, presenteer het journaal als een echte nieuwslezer of maak je eigen Buurman en Buurman-film. De kleinste kinderen vermaken zich in het speelparadijs Media Ukkie Land – waar ouders op hún beurt van leren hoe kinderen met media omgaan.
Media Parkboulevard 1, Hilversum, beeldengeluid.nl

#3 Spoorwegmuseum in Utrecht

Tjoeke-tjoeke-toet-toet! Stap in en rijd mee naar een magische wereld vol treinen. Een droom voor iedere jonge én oude treinliefhebber. Ga in de Orient Express op reis naar verre oorden, daal 150 meter af in de lift naar een mijnschacht en speel tussen de gigantische stoomlocomotieven. Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het prachtige negentiende-eeuwse Maliebaanstation.
Maliebaanstation, Utrecht, spoorwegmuseum.nl

#4 muZIEum in Nijmegen

Hoe is het om op vakantie te gaan... als je blind bent? In het muZIEum stap je in de schoenen van een blinde. In de twee donkerbelevingen ervaren kinderen vanaf 8 jaar hoe anders het leven is als je helemaal niets kunt zien. Opeens ontdek je hoe belangrijk het is om te horen, ruiken, voelen, en proeven! Extra bijzonder: de gidsen van muZIEum zijn allemaal zelf blind of slechtziend. Tip: ga voor de chocoladeproeverij in het donker. Weet jij wat je proeft?
Ziekerstraat 6B, Nijmegen, muzieum.nl

#5 EYE Filmmuseum in Amsterdam

Voor het green screen voel je hoe het is om in een film te spelen en in de ruimte 360° word je omringd door bijna honderd beeldschermen. In EYE stap je letterlijk in de magische wereld van film! Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een speurtocht waar ze aan de slag gaan met leuke opdrachtjes en puzzels door het hele museum. En extra leuk: in EYE kun je de hele dag door een bioscoopje pakken.
IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

#6 Maritiem Museum in Rotterdam

Trotseer jij de golven met windkracht 10? In de Offshore Experience mogen kinderen op zoek naar energie op zee: met een veiligheidshesje aan en een helm op begeleiden ze helikopters naar het platform en takelen ze containers en windmolens naar de juiste plek. Een hele uitdaging met die keiharde wind en metershoge golven! Daarna door naar Professor Plons, waar ze helpen om schepen te laden en te lossen.
Leuvehaven 1, Rotterdam, maritiemmuseum.nl

#7 Naturalis in Leiden

Brrr, in Naturalis krioelt het van de spinnen, slangen en kikkers! In de tentoonstelling GIF! leer je alles over giftige dieren en planten. Waarom zijn sommige dieren giftig, hoe werkt dat eigenlijk en wat doet het met je lichaam? Freek Vonk en zijn collega-onderzoekers leren je er alles over. Ook kunnen kinderen Freek helpen om zijn koffer in te pakken als hij op expeditie gaat en mogen ze meekijken met de dierverzorger. Neem ook een kijkje in de museumwinkel!
Pesthuislaan 7, Leiden, naturalis.nl

#8 NEMO in Amsterdam

Ergens knalt een ballon, waardoor dominostenen omvallen en een fietswiel begint te draaien. Bij de Kettingreactie in NEMO wordt wetenschap wel heel leuk! Met een veiligheidsbril op kunnen kids hun eigen proefjes doen in het lab en in De Werkplaats ga je aan de slag met tandwielen. Loop ook met z'n allen even naar het dak van NEMO: hier heb je een prachtig uitzicht over heel Amsterdam.
Oosterdok 2, Amsterdam, nemosciencemuseum.nl

#9 Speelgoedmuseum in Deventer

Welk kind wordt er nu niet enthousiast van speelgoed? In het Speelgoedmuseum bewonder je ouderwetse poppenhuizen, treinen, poppen, boten, auto’s en nog veel meer waar je eigenlijk meteen mee wilt spelen. En, hoe kan het ook anders: er is ook een enorme speelzolder waar de kids zich vermaken met LEGO, Playmobil, houten treinbanen – en een heuse poppenkast met Jan Klaassen en Katrijn.
Brink 47, Deventer, speelgoedmuseumdeventer.nl

#10 Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum neem je een stap terug in de tijd. Ontdek hoe huizen er vroeger uitzagen, bekijk hoe de boerin kookt op een kolenfornuis en ga langs op de scheepswerf, waar een timmerman een vissersboot repareert. Ook is er een tram die door het hele museum rijdt – en een poffertjeskraam! Een dagje nostalgie voor de hele familie.
Voor het vervoer van en naar het museum kun je gebruikmaken van een combiticket voor trein en bus.
Hoeferlaan 4, Arnhem, openluchtmuseum.nl

#11 nijntje museum in Utrecht

Ga met je peuter en/of kleuter op bezoek bij familie Pluis en ontdek alle kamers van hun huis! In de keuken puzzelen de kleintjes met taart, in de tuin maaien ze het gras en in de slaapkamer stoppen ze nijntje in bed. Of ga naar de dierentuin, waar ze de papegaaien leren praten en ontdekken wat alle dieren eten. Het nijntje museum is de wereld in het klein!
Agnietenstraat 2, Utrecht, nijntjemuseum.nl

#12 Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Help, de farao is zijn spullen kwijtgeraakt! Aan de kinderen de taak om door het hele museum te speuren, goed te luisteren en zo zijn spullen uit het oude Egypte te verzamelen. Iets grotere kinderen kunnen op avontuur met Dummie de Mummie, Meester Jaap en de Romeinen of een van de andere tours. Ondertussen leren ze van alles over Egypte en de Romeinse tijd. Spannend! Het RMO wordt ook genoemd in de top 3 musea in Leiden.
Rapenburg 28, Leiden, rmo.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan