Menu

10x fijne plekken om rustig bij te komen met lunch, diner of een drankje

Hier neem je plaats in een fijne stoel, bestel je wat lekkers van de kaart en rust je heerlijk uit

Ben je tijdens je wandeling of fietstocht op zoek naar een plek om even neer te ploffen en uit te puffen? Dan mag je deze knusse hotspots niet missen. Met een fijn interieur, prettige sfeer, aantrekkelijke menukaart en aanlokkelijke speciale extra's zijn dit dé plaatsen waar jíj heen wilt! 

Ben je tijdens je wandeling of fietstocht op zoek naar een plek om even neer te ploffen en uit te puffen? Dan mag je deze knusse hotspots niet missen. Met een fijn interieur, prettige sfeer, aantrekkelijke menukaart en aanlokkelijke speciale extra's zijn dit dé plaatsen waar jíj heen wilt! 

Trakteer jezelf op een speciaalbiertje met grappige naam van de Bird Brewery

#1. House of Bird, Diemen

Het Diemerbos is bij uitstek een fijn natuurgebied om doorheen te wandelen. Het is prachtig groen, groot, rustig en er zijn veel picknick- en speelplekken. Moe van het lopen? Strijk dan neer bij House of Bird, ook het startpunt van verschillende natuurexcursies. ’s Middags kun je er terecht voor brood met kroketten, een salade of flammkuchen. In de avond verlekker je je aan een (vegan)burger, ravioli en chocolademousse. Zodra de zon schijnt is het terras een goede spot om neer te ploffen. Trakteer jezelf op een speciaalbiertje met grappige naam van de Bird Brewery. ‘Nognietnaar huismus’, eenmaal andermaal? Voor kinderen valt in de omgeving van alles te beleven: de 1.200 meter lange Birdroute (ga op pad met een knapzak en krijg na afloop een vogeldiploma en medaille), jeu de boules en een huttenbos. Kortom, alle ingrediënten voor een geslaagd dagje uit voor jong én oud!

Station Amsterdam Bijlmer ArenA naar House of Bird: 7 minuten lopen, 13 minuten met de bus. Plan je gehele reis van deur tot deur met de Reisplanner in de NS-app.
Diemerbospad 1a, Diemen, houseofbird.nl

#2. Parqiet, Rotterdam

Tijdens een bezoek aan Rotterdam mag een rondje langs de kades met zicht op de Erasmusbrug en Euromast niet ontbreken. Maar wist je dat hier een oud park – dat de toepasselijke naam Het Park draagt – om de hoek ligt? Het park doet je misschien denken aan het Amsterdamse Vondelpark en dat klopt, het is namelijk ontworpen door dezelfde tuinarchitect, Jan David Zocher. Ook hier vind je een groot restaurant, met de uitstraling van Villa Kakelbont, en een sfeervol terras. Van eitjes en croissants tot broodjes, soep, oesterzwambitterballen en biologische sapjes; met al dat lekkers is het de hele dag door hier prima vertoeven.

Station Rotterdam Centraal naar Parqiet: 33 minuten lopen, 19 minuten met de metro. Plan je gehele reis van deur tot deur met de Reisplanner in de NS-app.
Baden Powelllaan 20, Rotterdam, parqiet.com

In Het Park vind je een groot restaurant, met de uitstraling van Villa Kakelbont, en een sfeervol terras
Je voelt je hier dankzij de knusse setting (hallo, schilderijen, kleden en open haard) meteen thuis

#3. Theehuis Sprakel in het Bos, Enschede

Je verwacht het niet, maar het charmante Theehuis Sprakel in het Bos ligt niet in het bos, maar wel tussen twee mooie wandelroutes. Loop langs Spaarbekken in de Oostermatenstraat – een bomenlaan bij het water – en je hebt fenomenaal zicht op de (hopelijk prachtig blauwe) hemel. Verderop ligt het achthonderd jaar oude landgoed Hof Espelo. Loop of fiets via het loofbos langs akkers, weilanden, oude boerderijen en gebouwen die in de Tweede Werelddoorlog werden getroffen en nu historisch erfgoed vormen. Bij Theehuis Sprakel in het Bos kom je met een warme kop thee – geserveerd in prachtig bloemetjesservies – bij van alle indrukken. Je voelt je er dankzij de knusse setting (hallo, schilderijen, kleden en open haard) meteen thuis. Ga je voor een sandwich, een high tea of huisgemaakt bananenbrood? Hier ben je letterlijk even zoet.

Station Rotterdam Centraal naar Parqiet: 38 minuten lopen, 22 minuten met de bus. Plan je gehele reis van deur tot deur met de Reisplanner in de NS-app.
Overmaatweg 45, Enschede, theehuissprakelinhetbos.nl

#4. Bairro Alto, Nijmegen

Heb je na je wandeling door het Kronenburgerpark zin om op te warmen? Verscholen achter de Grote Markt vind je Bairro Alto, Portugees voor ‘bovenstad’. Zodra je hier binnenstapt, komt de aangename geur van huisgemaakte appeltaart, (kaneel)broodjes en koffie je tegemoet. Voorheen was dit de Hollandsche IJzeren Spoorweg, een feit waar je niet omheen kunt als je voor de gevel van het staat. Bij Bairro Alto is het fijn… zoals de gele neonletters aan de muur zeggen: ‘Good food, good mood’. Na deze tussenstop wandel je met een voldaan gevoel naar het Valkhofpark. Neem plaats op een bankje en kijk uit over de Waal.

Station Nijmegen naar Bairro Alto: 13 minuten lopen, 6 minuten met de OV-fiets.
Kannenmarkt, Nijmegen, bairroalto.nl

Bij Bairro Alto is het fijn… zoals de gele neonletters aan de muur zeggen: ‘Good food, good mood’
Wordt het een ouderwetse pannenkoek met appel en spek, een zoete variant met geitenkaas en rode biet of de (kinder)proeverij?

#5. De Drentse Heerlijkheid, Orvelte

Eén van de leukste verborgen plekken van Nederland is het monumentale dorp Orvelte. Het is de ideale locatie voor een dagje uit met het hele gezin. In het dorp zie je van alles, van oude kaasmakerijen tot boerderijen. Krijgen jullie tussen het wandelen door trek? Strijk dan neer bij een van de pannenkoekenhuizen van het dorp, gelegen in een oude boerderij: De Drentse Heerlijkheid. Wordt het een ouderwetse pannenkoek met appel en spek, een zoete variant met geitenkaas en rode biet of de (kinder)proeverij? Of toch liever het ‘twaalfuurtje’? Van al deze heerlijkheden wordt iedereen blij! Let op: De Drentse Heerlijkheid is open van vrijdag tot en met maandag.

Station Beilen naar De Drentse Heerlijkheid: 21 minuten met de bus, 32 minuten met de OV-fiets.
Schapendrift 3, Orvelte, dedrentseheerlijkheid.nl

#6. Mevrouw Peer, Utrecht

Na een rondje door het Noorderpark en een bezoek aan het oude Fort Blauwkapel (dat hier letterlijk om de hoek zit), rust je uit bij Mevrouw Peer. Het koffietentje is het zusje van Meneer Peer in de binnenstad, te vinden op Bemuurde Weerd Oostzijde 36. Bij Mevrouw Peer is het net zo huiselijk. Ook hier serveren boezemvriendinnen Renske en Floor de lekkerste cappuccino’s, sapjes, ontbijt en taartjes. De limonade met peer (geheel toepasselijk!) en munt is een aanrader. Aan het einde van de middag komen de tortillachips met huisgemaakte tomatensalsa op tafel. Kinderen kunnen zich uitleven in de speelhoek of in de heerlijk grote speeltuin naast Mevrouw Peer. Mooi detail: vroeger was dit een seinhuis. Je vindt deze fijne hangout dan ook direct naast het station (Overvecht). Zoals je begrijpt: wij zijn fan.

Station Overvecht naar Mevrouw Peer: 13 minuten lopen, 7 minuten met de OV-fiets.
Eykmanlaan 1250, Utrechtmevrouwpeerutrecht.nl

Kinderen kunnen zich uitleven in de speelhoek of in de heerlijk grote speeltuin naast Mevrouw Peer
Een restaurant geïnspireerd door de sfeer van foodfestivals. Dat klinkt tof en sfeervol, en ja, dat is het ook

#7. WOODZ, Velp

Een restaurant geïnspireerd door de sfeer van foodfestivals. Dat klinkt tof en sfeervol, en ja, dat is het ook! WOODZ ligt, zoals de naam al doet vermoeden, tussen de bomen en wel bij Buitenplaats Beekhuizen, onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. In de uitgestrekte natuur kun je heerlijk lopen en fietsen. Vervolgens kom je op het verwarmde en overdekte terras bij met een verse muntthee, koffie of iets sterkers, zoals een goede gin-tonic. Tip: breng na afloop zeker een bezoek aan de kabelbaan. Krijg jij geen genoeg van de natuur? Op het terrein staan lodgetenten en een forest cabin waarin je kunt overnachten. Doen!

Station Velp naar WOODZ: 34 minuten lopen, 12 minuten met de OV-fiets. 
Bovenallee 1, Velp, buitenplaatsbeekhuizen.nl

#8. Strandtent 14, Den Haag

Wil je in alle rust uitwaaien? Ga dan naar Kijkduin. Hier vind je een rijk duingebied bij het strand. Op loopafstand zit bovendien het prachtige landgoed Ockenburgh. Door al het lopen in de frisse zeewind zin gekregen in iets lekkers? Bij Strandtent 14 serveren ze hele dag door de lekkerste ontbijtjes. Van chai bowls tot American pancakes. Voor soep, uitsmijters en een frietje ben je hier ook aan het juiste adres. Alleen al de warme setting in bohemian stijl met planten, leuke lampenkappen, lichtjes, een open haard en comfortabele banken nodigt uit om naar binnen te gaan, en dan is er ook nog een ruim terras.

Station Den Haag naar Strandtent 14: met lekker weer is het een aanrader om de OV-fiets te pakken, dan ben je er in 24 minuten. Het is 30 minuten met de bus. 
Westkapellelaan 224, Den Haag, strandtent14.nl

Door al het lopen zin gekregen in iets lekkers? Bij Strandtent 14 serveren ze hele dag door de lekkerste ontbijtjes
Hier krijg je precies waar je na al dat lopen zin in hebt: koffie met gebak of een biertje met bitterballen

#9. Boschwachter in ’t Mastbos, Breda

Het Mastbos is met haar vennen en naaldbossen een mooi stukje groen net buiten het centrum van Breda. Vanaf het centrum leidt onze route je via de hoogtepunten van Breda naar dit heerlijke stuk natuur. Na de fikse wandeling is de Boschwachter een fijne plek om neer te strijken. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes. Nee, hier krijg je precies waar je na al dat lopen zin in hebt: koffie met gebak of een biertje met bitterballen. ’s Avonds kun je kiezen voor een 3-gangenmenu, biefstuk of zeetong. Voor kinderen is er een speciaal menu met frietjes en kipfilet of pannenkoeken.

Station Breda naar Boschwachter in ‘t Mastbos: loopafstand is 55 minuten, anders is het 17 minuten met de OV-fiets of 42 minuten met bus. 
Huisdreef 4, Breda, boschwachter.nl

#10. Lunchlokaal Pleur, Ravenstein

Van monumenten tot dijkdorpjes. Met onze historische en avontuurlijke wandeling Land van Ravenstein ga je op verkenningstocht door de oude vestingstad. In een mooi straatje zit de plek om ’s middags je trek te stillen: Lunchlokaal Pleur. Hier dompel je onder in de groene oase van Wim en Kim. Het staat er vol met planten en zelfs de muren zijn felgroen. Alles wat je hier eet, wordt vers bereid. Neem bijvoorbeeld de huisgemaakte dagsoep of een poke bowl. Speel ondertussen een spelletje of blader in een boek. Kijk goed om je heen, want overal in de ruimte spot je vrolijke details. Zo is er een mini-winkel in de lunchroom met een rek met leuke kaarten.

Station Ravenstein naar Lunchlokaal Pleur: 14 minuten lopen.
Landpoortstraat 13, Ravenstein, pleurravenstein.nl

Kijk goed om je heen, want overal in de ruimte spot je vrolijke details
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan