Menu

9x knusse cafés om warm te worden

Gezelligheid voor koude dagen

Spelletjes spelen, kletsen rondom de open haard, chocolademelk drinken en rode wijnen proeven: dé ingrediënten voor vermaak op gure dagen. We geven je negen tips voor knusse cafés waar je op een koude of regenachtige dag kunt opwarmen. Zo maak je van een herfst- of winterdag iets gezelligs.

Spelletjes spelen, kletsen rondom de open haard, chocolademelk drinken en rode wijnen proeven: dé ingrediënten voor vermaak op gure dagen. We geven je negen tips voor knusse cafés waar je op een koude of regenachtige dag kunt opwarmen. Zo maak je van een herfst- of winterdag iets gezelligs.

#1. Bar Boef in Haarlem

Het knusse van een (bruin) eetcafé, maar dan in een nieuw jasje. Dat is precies het gevoel dat je krijgt wanneer je Bar Boef binnenstapt. Een stadscafé met een ongedwongen sfeer. Strijk neer op de schommelstoel of de chesterfield bank: je voelt je hier direct thuis. De oud-Hollandse spelletjeskast is goed gevuld en de stamtafel zit altijd gezellig vol. De uitgebreide menukaart stelt je snel tevreden en last but not least, er is een open haard.
Kleine Houtstraat 58, Haarlem, Barboef.nl

Strijk neer op de schommelstoel of de chesterfield bank: je voelt je hier direct thuis
Vertel wat je lekker vindt (en wat niet) en laat je verrassen

#2. Koffie- en wijnbar Talud9 in Utrecht

Opwarmen met een goed glas rode wijn moet in het knusse café van Talud9 zeker lukken. Met meer dan vijftig verschillende wijnen ontdek je hier wat je lekker vindt, maar wel op een andere manier dan gebruikelijk. De wijnen zijn niet terug te vinden op de menukaart, maar het personeel adviseert je graag. Vertel wat je lekker vindt (en wat niet) en laat je vervolgens verrassen. De borrelplanken zijn om je vingers bij af te likken: vol met goede kazen als manchego en gorgonzola maar ook met vleeswaren als ossenworst en parma. Nog wat te vroeg voor wijn? Talud9 staat ook bekend om goede koffie. Best of both worlds, toch?
Donkere Gaard 9, Utrecht, Talud9.nl

#3. Chocoladebar Quetzal in Delft

Helemaal fan van chocolademelk? Dan is een bezoek aan chocoladebar Quetzal voor jou een goede manier om op te warmen, met keuze uit ruim vijftien verschillende soorten chocolademelk. Bijvoorbeeld met speculaas, of met pittige Mexicaanse kruiden, voor wanneer je eens iets anders wil proberen. Een warme likeur erbij – zoals Licor 43 – is ook mogelijk, en wat niet eigenlijk. Probeer ook eens een zogeheten Freak Shake, met slagroom en toppings zoals karamel (zeezout), Bueno en Oreo. Daar word je wel warm van! Quetzal heeft meer locaties in Nederland. Kijk voor alle adressen op Quetzal.nl/location.
Voorstraat 4, Delft, Quetzal.nl/location/delft
 

Probeer ook eens een zogeheten Freak Shake, met slagroom en toppings zoals karamel (zeezout), Bueno en Oreo
Lekker met je benen omhoog, het mag hier allemaal

#4. Bar Joost in Amsterdam

Het knusse café van Bas (ja, niet Joost) is de perfecte plek om ongedwongen spelletjes te spelen en een Amsterdams biertje te drinken. Ook voor koffie zit je hier goed. Lekker met je benen omhoog, het mag hier allemaal. Het is een lokale buurtbar waar je je direct thuis voelt. Ook niet zo gek, want veel van wat er staat aan meubilair komt rechtstreeks uit het huis van Bas en zijn vriendin. Elke maandagavond staat hier de platenspeler aan, een van de vele manieren waarop Bas steeds weer opnieuw gezelligheid weet te brengen.

Molukkenstraat 33, Amsterdam, Joost-amsterdam.nl

#5. De Waterreus in Scheveningen

Zonder drukke strandgangers en met een stevige wind door je haren, heeft het strand op koude dagen iets magisch. En na zo’n goede strandwandeling kun je heerlijk opwarmen bij De Waterreus. Deze moderne strandtent in blauw en wit is 365 dagen per jaar open! Door de planten, kaarsen en mooie bijzettafeltjes voel je je direct thuis. En met een beetje geluk is er nog plek bij de open haard. Op zondag ontbijt je er, hotelstijl, van een uitgebreid buffet voor € 12,50 per persoon. Eitjes naar wens en 25 soorten beleg: met uitzicht op de golven is dat lekker opstarten.
Strandweg 3a, Scheveningen, Waterreus.nl

Deze moderne strandtent in blauw en wit is 365 dagen per jaar open!
Denk aan chai latte, salty caramel chocolademelk (of mocha) en een golden latte

#6. Fresca in Nijmegen

Natgeregend of het koud gekregen? Tijd voor een warme drank met taart! En bij Fresca is dat een feestje, want naast de gebruikelijke koffie- of theesoorten staat er veel speciaals op het menu. Denk aan chai latte, salty caramel chocolademelk (of mocha) en een golden latte. Keuze gemaakt? Dan hoef je alleen nog maar te kiezen uit de twaalf huisgemaakte lekkernijen, zoals vegan lemon apricot cake of een cream cheese brownie. Hier wil je voorlopig nog niet weg.
Van Broeckhuysenstraat 16, Nijmegen, Frescanijmegen.nl

#7. BUURT in Den Bosch

Op de vensterbank van BUURT vind je lekker veel spelletjes die een koude herfst- of winterdag opvrolijken. De perfecte plek om even te buurten en op te warmen. Zoek bijvoorbeeld een plekje aan het raam, aan een tafeltje tussen de planten of aan de bar achter de vissenkom: het kan bijna niet huiselijker. Een plek waar iedereen welkom is en een menukaart waarvan ook vega(n)’s blij worden.
Koningsweg 100, Den Bosch, Buurt.cafe

De perfecte plek om even te buurten en op te warmen
Een ontspannen sfeer, waar je er op een gure dag lekker knus bij zit

#8. Vergulden Eenhoorn in Amsterdam

Bij stadsboerderij Vergulden Eenhoorn (vlak bij het Amstelstation) plof je neer op de bank rondom de prachtig glimmende bronzen haard. Al bij binnenkomst trekt dit pronkstuk je aandacht, maar ook de rest van de boerderij is een plaatje. Met houten balken, oude schilderijtjes aan de muur en genoeg groen: een ontspannen sfeer, waar je er op een gure dag lekker knus bij zit. Een lekkere boerenomelet of een huisgemaakte pompensoep erbij en genieten maar.
Ringdijk 58, Amsterdam, Verguldeneenhoorn.nl

#9. Eetkamer en Kafé van Zanten in Amersfoort

‘Opwarmen in de buitenlucht’ kan op het verwarmde terras van Kafé van Zanten. Een gezellige stamkroeg in het centrum van Amersfoort. Ochtend, middag of avond: Van Zanten is altijd open. Met minstens twaalf bieren op de tap, een goed gevulde spelletjeskast en een uitgebreide menukaart, is Van Zanten een plek waar je geniet van een gemoedelijke sfeer. Ook leuk: tweemaandelijks is er een fototentoonstelling in het kafé en de eetkamer.
Bloemendalse straat 2, Amersfoort, Kafevanzanten.nl

Tweemaandelijks is er een fototentoonstelling in het kafé en de eetkamer
Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan