Menu

10x leukste Foodhallen van Nederland

Smullen van streetfood uit alle windstreken

Lunch, afternoon snacks, borrel of uitgebreid diner: tijdens een bezoekje aan een foodhal kun je het zo gek maken als je zelf wilt. We zetten de leukste foodhallen voor je op een rij.

Lunch, afternoon snacks, borrel of uitgebreid diner: tijdens een bezoekje aan een foodhal kun je het zo gek maken als je zelf wilt. We zetten de leukste foodhallen voor je op een rij.

#1. Foodhallen Amsterdam

Waar vroeger de trams opgeslagen stonden – je kunt de rails nog zien lopen – strijk je nu neer voor een heerlijke hap uit een van de vele keukens van de Foodhallen. Pizza's van Renato's, burgers van de Butcher, sushi van Meneer Temaki en nog veel meer: de keuze is reuze. Ook leuk is De Ballenbar, een goed uitgewerkt hersenspinsel van Michelinsterrenchef Peter Gast en zijn voormalig sous-chef Jeroen Elijzen, met bijzondere varianten op de bitterbal – waarschijnlijk heb je de borrelsnack zo nog nooit geproefd. Voor een drankje ga je naar de wijnbar, of de bierbar, of de Gin & Tonicbar ... je begrijpt het al, in de Foodhallen vermaak je je wel een tijdje.
Bellamyplein 51, Amsterdamfoodhallen.nl

#2. De Twentsche Foodhal in Enschede

In deze oude fabriekshal van 1000 m2 kan je sinds november 2017 proeven van negen verschillende keukens. De ondernemers zijn uitgezocht om hun eerlijke gerechten, die voor je neus worden bereid met lokale, duurzame ingrediënten - en dat proef je. Het aanbod verandert regelmatig dus je kunt tijdens elk bezoek weer nieuwe (wereld)keukens ontdekken. De Twentsche Foodhal geeft je dat fijne ‘foodtruckfestivalgevoel’ - het hele jaar door.
Bothofstraat 39a, Enschede, twentschefoodhal.nl

#3. Minglemush in Den Haag

Dankjewel Minglemush! Voor het feit dat je pál naast Den Haag Centraal bent gaan zitten, en daarmee een ideale plek bent om af te spreken. Food & Mood hall, zo noemt Minglemush zichzelf, en daar komt het dan ook op neer. In de hal zijn diverse foodstands te vinden met smaken van over de hele wereld, drie bars én - leuk voor de afleiding - een arcadehal. We aten er een uitgebreid Libanees mezzeplateau en Mexicaanse taco's met gamba's, maar er is dus nog veel meer te snacken. Goed om in het achterhoofd te houden als je nog een trein moet halen: door alle gezelligheid kan je zó de tijd vergeten... 
Anna van Buerenplein 712, Den Haag, minglemush.nl

#4. Markthal Rotterdam

Een ware eyecatcher in Rotterdam: de Markthal. Het imposante architectonische hoogstandje in de vorm van een hoefijzer is sinds 2014 een trekpleister voor foodliefhebbers. Binnen vind je een verzameling van speciaalzaken, barretjes en restaurants waar je dagelijkse – of meer luxe – boodschappen haalt, maar ook het happy hour kunt inluiden of een hapje kunt eten. De ruimte is indrukwekkend, het aanbod overweldigend. Opvallend is ook de (twee voetbalvelden grote!) binnengevel, die bestaat uit een 3D-foto van, jawel: food. Krijg je al trek?
Ds. Jan Scharpstraat 298, Rotterdam, markthalrotterdam.nl

#5. Fooddock Deventer

De in 1923 gebouwde Zwarte Silo in Deventer is het thuis van Fooddock, een foodhal met lange aanschuiftafels. Puur en eerlijk eten van de meest uiteenlopende foodtrucks (zie ook: 10x de lekkerste restaurants van Deventer). Het Havenkwartier, waar de silo te vinden is, is uitgegroeid tot een ‘klein Berlijn’ en een bezoekje Fooddock voelt een beetje als een festival. Naast een wisselend aanbod (fijn, elke keer is anders) bieden meer dan 10 vaste stands lekker eten met een verhaal. Van sushi tot frozen yoghurt en van veganistische hartige taartjes tot authentieke Turkse kebab: je komt gegarandeerd aan je trekken.
Zuiderzeestraat 2, Deventer,fooddock.nl

#6. Down Town Gourmet Market Eindhoven

Aan de Smalle Haven in hartje Eindhoven zit de Down Town Gourmet Market, met ruim 20 verschillende internationale foodconcepten. Neem plaats aan een tafeltje binnen óf buiten (met verwarmd terras!) en bestel wat lekkers van de drank- en cocktailkaart. Ondertussen haal je een of meer snacks bij een van de foodstands. Van Japanse vissalades tot Spaanse tapas, van Afghaanse maaltijden tot Italiaanse pizza's en pasta's, en van Indiase hapjes tot Mexicaanse taco's.
Smalle Haven 2-14, Eindhoven,downtowngourmetmarket.com

#7. Yada Yada Market in Zaandam

Aan de Hemkade op het rauwe Hembrugterrein in Zaandam vind je de Yada Yada Market. In een oude loods, die ooit dienst deed als munitiefabriek, kan je op vrijdag, zaterdag en zondag aanschuiven aan één van de lange houten tafels met lekkere streetbites uit alle windstreken. Buik rond? Shop dan nog even iets leuks voor in je huis of garderobe bij een van de marktkraampjes. Check de agenda op de Yada Yada website voor wat er te doen is. Regelmatig wordt de loods opgeleukt met live muziek. Goed te weten: vanaf Amsterdam Centraal Station vaart in het weekend een pont naar het Hembrugterrein. Handig!
Grote Hulzen 42, Zaandam, yadayadamarket.nl

#8. Fenix Food Factory Rotterdam

Weer zo'n fijne, stoere oude loods waar nieuw leven in is geblazen: de Fenix Food Factory op Katendrecht, pal tegenover de Wilhelminapier (met Hotel New York op de kop) in Rotterdam. Je kan er alleen binnenwandelen voor een koffie en een krantje, of met vrienden en familie samenkomen voor een heerlijke en ongedwongen middag snacken en borrelen. Je kunt er ook terecht voor je (bio) boodschappen zoals lokale worstjes en patés van Firma Bijten, desembrood van Jordy's Bakery en groenten van 'De Groentemannen' van De Westlandse Tuin. Alle ondernemers hebben een grote passie voor eten en ambacht en, dat is ook het leuke hier, je kunt echt iets leren over de oorsprong en het maakproces. Zo weten wij na een middagje Fenix Food Factory alles over cider dankzij Wouter van CiderCider.
Veerlaan 19, Rotterdam, fenixfoodfactory.nl

#9. World of Food Amsterdam

In Amsterdam Zuidoost is in de oude parkeergarage Develstein een foodcourt neergezet waar je u tegen zegt. In het 3.000 vierkante meter grote World of Food laten 25 culinaire ondernemers uit Zuidoost hun beste streetfoodgerechten zien onder het motto 'Connecting Cultures'. Want de foodcourt dient als ontmoetingsplek en de deur staat dan ook wagenwijd open voor iedereen. De ondernemers zijn trots op hun creaties en vertellen er graag over, dus ga vooral een praatje maken en leer meer over de verschillende culturen en keukens.
Develstein 100, Amsterdam Zuidoost, worldoffoodamsterdam.nl

#10. Trade Amsterdam

Sinds maart 2018 heeft Amsterdam er een nieuw foodhallen-achtig concept bij: Trade Amsterdam. Of ja, hoe zullen we het omschrijven: je moet het zien als een luxe bio supermarkt / foodcourt / stylish kantine. Je kunt er verse maaltijden en mooie, biologische producten meenemen voor thuis, of ter plekke iets gezonds scoren van Meneer Temaki (sushi), The Juice Brothers, de Bouillon Brothers en Van Leeuwen (vegan) Ice Cream. Ook fijn: Trade zit in hartje Amsterdam, op de Wallen – een handige plek als je onderweg bent van of naar het station.
Warmoesstraat 98, Amsterdam, trade-amsterdam.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan