Menu

16x de leukste foodfestivals '18

Van Thaise curry tot zilte oesters

Waarom koken als je kunt aanschuiven? De karavaan van rijdende keukens trekt weer door Nederland en tovert pleinen, parken, kerken en werven om tot de leukste én lekkerste pop-up restaurants van Nederland. We verzamelden de leukste festivals voor je die dit seizoen plaatsvinden (in willekeurige volgorde). Eet smakelijk!

Waarom koken als je kunt aanschuiven? De karavaan van rijdende keukens trekt weer door Nederland en tovert pleinen, parken, kerken en werven om tot de leukste én lekkerste pop-up restaurants van Nederland. We verzamelden de leukste festivals voor je die dit seizoen plaatsvinden (in willekeurige volgorde). Eet smakelijk!

#1. Festival TREK

Dit jaar trekken de foodtrucks van TREK alweer voor de vijfde keer door het land, via Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Nijmegen, Enschede, Eindhoven, Den Bosch, Amsterdam en Den Haag. TREK is één groot openluchtrestaurant én -theater, waar je kunt genieten van livemuziek, performances en smakelijk streetfood uit een van de vele originele keukentjes op wielen, van sushi tot Surinaams. 
Mei tot en met september, diverse steden, toegang gratis, festival-trek.nl

#2. ProefPark Haarlem

Eind augustus strijkt een stoet rollende restaurants neer in het Haarlemse Kenaupark. De zesde editie van ProefPark Haarlem wordt als altijd één groot festijn met internationale streetfoodtoppers (van Thaise curry tot gewokte mosselen met Pastis), een workshop foodfotografie, antieke zweefmolen, swingende dj's en kinderactiviteiten.
24 t/m 26 augustus, Kenaupark Haarlem, toegang gratis, proefparkhaarlem.nl

#3. Kannen & Kruiken

Tijdens het speciaalbier- en wijnfestival Kannen & Kruiken spelen smakelijke brouwsels en wijnen de hoofdrol. Wees verstandig en leg bij een van de eettentjes een bodem voor al die glazen IPA, kriek en Chardonnay. Toffe bands en dj's maken het feest compleet.
18 t/m 21 mei in Zwolle, 9 t/m 12 augustus in Amersfoort, 21 t/m 23 september in Maastricht, toegang gratis, kannenkruiken.nl

#4. Sushi Festival Joy

Maak een culinaire ontdekkingsreis langs de kleurrijke foodtrucks van Sushi Festival Joy en proef de lekkerste Maki en Nigiri sushi, dim sum, zeewier bites en bao buns en spoel ze weg met een fris, Aziatisch biertje of exotische cocktail. Ook verplichte kost: karaoke en gamen!
24 t/m 26 augustus in Den Bosch, 31 augustus t/m 2 september in Utrecht, 14 t/m 16 september in Maastricht, toegang gratis, festival-joy.nl

#5. Smaak Karavaan

De culicampers, bakbrommers en kokende karren van de Smaak Karavaan slaan hun kamp op in Tilburg. Van kreeft tot varken aan het spit, je proeft het allemaal in het langgerekte openluchtrestaurant in De Spoorzone, vlakbij Centraal Station.
14 t/m 16 september, Burgemeester Brokxlaan 8, Tilburg, toegang gratis, smaakkaravaan.nl

#6. Rrrollend

De knappe, mobiele keukens van het rondreizende foodfestival Rrrollend strijken tot eind september neer in op (heb je even....) Den Haag, Rotterdam, Hoorn, Venray, Leiden, Gouda, Brugge, Leeuwarden, Oisterwijk, Dordrecht en Groningen. Niet te missen dus! Naast lekkere hapjes en drankjes is er volop ruimte voor livemuziek en kindervertier.
Van mei t/m september in diverse steden (zie website), toegang gratis, rrrollend.nl

#7. Djemaa el Fna

Marhaba! Eind september transformeert het Rotterdamse Museumpark weer in Djemaa el Fna, vernoemd naar het bekende plein vól eetkraampjes in Marrakesh. Een weekend lang is er een uitgebreid programma voor volwassenen en kinderen: muziek, theater, literatuur en culinaire masterclasses. Uiteraard staat het plein vol met karakteristieke witte kramen, waar tientallen chefs hun versie van comfortfood koken. Van Marokkanse tajine en msemen tot Turkse gözleme en Surinaamse roti. 
21 t/m 23 september, Museumpark Rotterdam, kaartverkoop gaat op 20 juni 2018djemaaelfnarotterdam.stichtingdeloodsen.nl

#8. Wijnfestival Groningen

Bourgondiërs beginnen de herfst goed in de middeleeuwse Der Aa-kerk: daar wordt Wijnfestival Groningen georganiseerd en schenken wijnhuizen en -importeurs hun lekkerste wit, rood en rosé. Tijdens de proeverij serveren chefs bijpassende hapjes, van klassieke kaasplankjes tot zilte oesters.
Een ticket kost in de voorverkoop €17,50 en aan de deur €20. Dit is inclusief proefglas, garderobe en vier muntjes.
28 t/m 30 september, de Der Aa-kerk in Groningen
, wijnfestival-groningen.nl

#9. Lepeltje Lepeltje

Het rondreizende foodtruckfestival Lepeltje Lepeltje strijkt van mei tot en met september neer in maar liefst zes verschillende steden. Naast de gebruikelijke (en geweldige) food line-up vind je er ook Winkels op Wielen, een markt met vintage fashion, pronkstukken voor je interieur en ambachtelijk geproduceerd lekkers.
Van mei t/m september in Dordrecht, Amersfoort, Apeldoorn, Utrecht, Zwolle en Eindhoven, toegang gratis, lepeltje-lepeltje.com

#10. Proef Eet

Het stadshart van Enschede, de oergezellige Oude Markt tjokvol terrassen, is al sinds 1985 het decor van Proef Eet, hét foodevenement van Oost-Nederland. Vanuit tentjes vertonen zo'n 40 restaurant hun kookkunsten en op het bierplein proef je lokaal gebrouwen bier met een betere bitterbal.
31 augustus t/m 2 september, Enschede centrum, toegang gratis, proefeet.nl

#11. Pannen op het Dak

Bredaas eerste en enige rooftop-festival! Met veel culinair genot, een afwisselend cultureel programma en een prachtig uitzicht over Breda. Op dek 8 van de Concordia-garage kan jong én oud een dikke week lang proeven, ontmoeten en relaxed vertoeven.
Vrijdag 22 juni t/m zondag 1 juli, Concordia-garage (dek 8) in Breda, pannenophetdak.nl

#12. Gin Festival

Sinds de opmars van de Gin & Tonic als hét uitgaansdrankje is gin niet meer weg te denken uit Nederland. Een festival kon dan ook bijna niet uitblijven.  Het Gin Festival, dat dit seizoen wordt gehouden in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, is de perfecte plek om met alle nieuwe én oude gins kennis te maken. Je ontmoet de makers, hoort hun verhalen en proeft de lekkerste combinaties. Uiteraard is er ook veel lekkers bij te eten.
18 t/m 20 mei Amsterdam, 8 en 9 juni Utrecht, 23 juni Rotterdam, tickets vanaf €20 incl tastingsessieginfestival.nl

#13. Bacchus Wijnfestival

Op een prachtige plek in het Amsterdamse Bos is het het 2e en 3e weekend van juni alweer voor de vijfde keer tijd voor Bacchus - en dat gaat gevierd worden! Met meer dan 300 verschillende wijnen, die je vanaf €3 per glas kunt proeven. Maar er is ook veel lekker en goed eten, muziek, optredens en ander vertier.
8 t/m 10 & 15 t/m 17 juni in het Amsterdamse Bos, tickets vanaf €17bacchuswijnfestival.nl

#14. Leiden Culinair

Eind juni is is de Lammermarkt vier dagen lang het proeflokaal van Leiden en omgeving, waar een scala aan restaurants uit deze stad hun beste gerechten presenteren. Het plein wordt omgetoverd tot één groot terras. Het middengedeelte is overdekt met reuzenparasols, mocht het gaan spetteren. Je bepaalt zelf wat je eet van welk restaurant op welk moment. Leiden Culinair staat al dertig (!) jaar garant voor culinaire ontdekkingen, muzikale optredens en uiteraard veel gezelligheid.
21 t/m 24 juni, Lammermarkt in Leiden, gratis toegangleidenculinair.nl

#15. Rollende Keukens

Last but not least! De Rollende Keukens op het Westergasterrein in Amsterdam. Tijdens het Hemelvaartsweekend vindt alweer de elfde editie plaats van dit drukbezochte foodfestijn. Geniet in de zon of onder de sterren van vele mobiele restaurants, de lekkerste dranken, live muziek, film en theater.
9 t/m 13 mei, Westergasterrein in Amsterdam, rollendekeukens.amsterdam

#16. VISSCH

Hét culinaire Noordzeevis festival in Scheveningen, op de plek waar de verse vangst uit de Noordzee dagelijks binnenkomt: de Scheveningse Visafslag. Ga een weekend lang smullen van verse vis in alle soorten en maten. De afslag staat vol eettentjes, foodtrucks, barretjes en terrasjes. Dankzij de kookdemonstraties en workshops kan je ook nog wat leren en een breed muzikaal programma maakt het visfeestje compleet.
29 juni t/m 1 juli, Visafslagweg 1, Scheveningen, vissch.nl

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan