Menu

7x de leukste filmhuizen van Nederland

Intiem klein, hip of historisch een filmpje pakken

Midden in de stad of juist in het bos, met een eigen filmcafé of goed restaurant, en soms zelfs met een dj in de foyer om de avond compleet te maken: dit zijn de leukste filmhuizen van het land.

Midden in de stad of juist in het bos, met een eigen filmcafé of goed restaurant, en soms zelfs met een dj in de foyer om de avond compleet te maken: dit zijn de leukste filmhuizen van het land.

#1 LantarenVenster in Rotterdam

Op loopafstand van Hotel New York en het Deliplein zit LantarenVenster, Rotterdams bekendste filmhuis. Elke avond is er een uitgebreide programmering in zes zalen. Leuk: de foyer, waar je ook een hapje kunt eten, wordt regelmatig opgeluisterd door optredens van dj's en muzikanten.
Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam, lantarenvenster.nl

#2 Louis Hartlooper Complex in Utrecht

Het brede filmprogramma in het Louis Hartlooper Complex wordt aangevuld met speciale evenementen, zoals Movies that Matter en Timeless Sunday (filmklassiekers op zondag). Ook zijn er bijzondere filmvertoningen waarbij regisseur en crew aanwezig zijn voor een nagesprek met het publiek.
Tolsteegbrug 1, Utrecht, hartlooper.nl

#3 The Movies in Amsterdam

Een favoriet onder veel arthouseliefhebbers in Amsterdam is The Movies. Het oude theatertje stamt uit 1912 en is daarmee de oudste bioscoop van de hoofdstad. Het prachtige art-déco-interieur herinnert aan vervlogen tijden. Het theater (met restaurant) ligt heel handig vlak bij het Centraal Station.
Haarlemmerdijk 161, Amsterdam, themovies.nl

#4 LUX in Nijmegen

Cultureel podium, filmhuis en café met gezellig terras: LUX in Nijmegen is het allemaal. Buiten het normale filmhuisaanbod heeft LUX educatieve programma's voor primair, voortgezet en mbo-onderwijs. Zo kunnen klassen bijvoorbeeld in besloten voorstellingen actuele kinderfilms zien. Ook is hier het jaarlijks terugkerende Cinekid Festival.
Mariënburg 38-39, Nijmegen, lux-nijmegen.nl

#5 Filmhuis Den Haag

Filmhuis Den Haag is niet alleen voor filmliefhebbers een geliefde ontmoetingsplek. In het bijbehorende café kun je in de ochtend al terecht voor een ontbijtje en het restaurant is een populaire plek om 's avonds af te spreken. Blijf daarna gerust zitten voor een filmpje, want natuurlijk is het filmhuis óók een podium voor eigentijdse filmkunst en klassiekers.
Spui 191, Den Haag, filmhuisdenhaag.nl

#6 Lumière in Maastricht

Cinema, restaurant en café Lumière bestaat al sinds 1976, maar groeide op de oude plek uit zijn jasje. Sinds september 2016 zit het filmhuis in een prachtig gerestaureerd monumentaal pand dat onderdeel is van de oude Sphinxfabrieken, aan de rand van de wijk Sphinxkwartier. Jaarlijks worden hier zo'n driehonderd verschillende films vertoond tijdens vijfduizend voorstellingen.
Bassin 88, Maastricht, lumiere.nl

#7 Cinebergen in Bergen

Bioscoop Cinebergen ligt op een wel heel bijzondere plek: midden in het Bergerbosch op een half uurtje met de bus van het station van Alkmaar. De intieme filmzaal heeft plek voor ongeveer honderd mensen (reserveren is aan te raden) en zit in een voormalige houtzagerij en timmermanswerkplaats die in de volksmond nog steeds bekendstaat als 'De Zwarte Schuur'. Mooie plek om een filmpje te combineren met een boswandeling.
Eeuwigelaan 7, Bergen, cinebergen.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan