Menu

8x de leukste gratis muziekfestivals

Genieten voor niks

Wanneer de zon gaat schijnen, schieten de festivals als paddenstoelen uit de grond. Geniet er volop van met deze acht gratis muziekfestivals in juni en juli.

Wanneer de zon gaat schijnen, schieten de festivals als paddenstoelen uit de grond. Geniet er volop van met deze acht gratis muziekfestivals in juni en juli.

#1. City Proms 2019 – Leeuwarden

In 2019 staat City Proms in het teken van 'vervagende grenzen'. De grenzen tussen klassieke en moderne muziek, maar ook tussen professionele en amateurmusici. Zo kun je genieten van het Concertgebouw Jazz Orchestra of het Noord Nederlands Orkest met celliste Irene Kok, maar ook van het Adje Orkest: het grootste basisschoolorkest van Nederland. Klassieke muziek stoffig? Niet in Leeuwarden. 
27 t/m 30 juni 2019, diverse locaties, Leeuwarden, Cityproms.nl

#2. InJazz – Rotterdam 

Meer dan 40 acts sieren het podium van LantarenVenster tijdens InJazz, een zijprogramma van North Sea Jazz. Bekende namen als Sabrina Starke zijn aanwezig, maar er valt ook nog veel te ontdekken. Zo combineert het Göksel Yilmaz Ensemble elementen uit de Turkse folkmuziek met jazz en blues en speelt Alarmist uit Dublin met elektronische invloeden. Een fijne collectie verrassingen op een van de charmantste podia van Nederland.27 & 28 juni 2019, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam, Injazz.nl

#3. Parkpop Downtown – Den Haag

Het gigantische openluchtfestival Parkpop op 29 en 30 juni in het Zuiderpark in Den Haag is natuurlijk voor iedere festivalliefhebber vaste kost. De dagen in het park zijn met Ilse De Lange en Walk Off the Earth weer prima vertegenwoordigd, maar sla het gratis festival op vrijdag in de binnenstad van Den Haag ook zeker niet over. Hier krijg je namelijk een smakelijk voorproefje van het spektakel in het Zuiderpark; met optredens van de synthpoppers van Rondé en andere Nederlandse acts, zoals Sheila and the Kit en S10. Of zing mee met de onvolprezen Tante Joke Karaokeband. De magie van Parkpop werkt ook in de binnenstad.
28 juni 2019, diverse locaties, Den Haag, Parkpop.nl

#4. Dias Latinos – Amersfoort

Amersfoort in Caribische sferen, dat brengt Dias Latinos. Dit gratis, familievriendelijke festival blinkt uit in gezelligheid en opzwepende acts. Dat wordt heerlijk dansen op de klanken van Zuco 103 en de salsabands Abanicos en Catambú. Tip: kom lekker vroeg, dan kun je genieten van de prachtige calypso-klanken van Izaline Calister.
5 t/m 7 juli 2019, diverse locaties, Amersfoort, Diaslatinos.nl

 

#5. Big Rivers – Dordrecht

Het Big Rivers festival in Dordrecht is van een kleinschalig bluesfestival uitgegroeid tot een van de grotere gratis festivals van Nederland. En het is verdiend: elk jaar zet de organisatie een prima programma neer, met voor elk wat wils. Dit jaar staan o.a. Diggy Dex, Danny Vera en Lucky Fonz III op het podium. Voor de liefhebbers zijn er optredens van tribute acts en coverbands. Zo spelen de Hillbilly Moonshiners hedendaagse en klassieke hits met een dik Amerikaans 'hillbilly'-sausje. Denk aan Mumford and Sons die Bon Jovi zingen.
12 t/m 14 juli 2019, diverse locaties, Dordrecht, Bigrivers.nl

#6. Valkhof festival – Nijmegen

Het Valkhof Festival, tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, doet elk jaar zijn best een vooruitstrevend programma samen te stellen dat tegelijkertijd een breed publiek aanspreekt. Met het programma van 2019 hebben ze zichzelf overtroffen: spannende, nieuwe twists op oude genres zijn vertegenwoordigd door Sudan Archives en Black Midi. Old school rock 'n roll is er van Fontaines D.C. en Mattiel, en ook de hipste vaderlandse hiphop krijgt door Zwangere Guy en Snelle een prominente plek. Extra tip: iedereen die zich graag emotioneel laat meevoeren door een optreden doet er goed aan even bij Girlpool of Julia Jacklin te gaan kijken. Het Valkhof is nooit voor een gat te vangen en dat is dit jaar misschien wel duidelijker dan ooit.
13 t/m 19 juli 2019, Valkhofpark Nijmegen, Valkhoffestival.nl

 

#7. Werfpop – Leiden

De Leidse Hout, een monumentaal stadspark in Leiden, is al tijden het decor voor het charmante Werfpop. Elk jaar is dit festival goed voor gemiddeld 22.000 bezoekers, die een breed aanbod aan artiesten voorgeschoteld krijgen. Vergeet niet een rondje te maken over de festivalmarkt, waar je heerlijk kunt rondneuzen: er zijn popcolleges, activiteiten voor kinderen en straattheater. Op het podium geniet je van de zomerse Hollie Cook of de fijne chansons van Wende Snijders en voor het hardere werk kun je terecht bij Zeal & Ardor en het Nederlandse Ploegendienst.
14 juli 2019, De Grote Weide, Leiden, Werfpop.nl

 

#8. Holy Pink – Tilburg

Holy Pink is een gratis festival tijdens de bekende Roze Maandag van de Tilburgse Kermis. Voor de 7e keer geven de organisatoren van het Draaimolen-collectief, een groep succesvolle festivalorganisatoren uit de omgeving van Tilburg, een techno-feestje in de prachtige Muzentuin. Met namen zoals The Black Madonna, Elias Mazian en Gerd Janson valt er meer dan genoeg te dansen. De grote viering van de liefde in het algemeen en LGBTQI+ in het bijzonder belooft weer een fijn feestje te worden.
22 juli 2019, Muzentuin, Tilburg, Rozemaandag.nl

 

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan