Menu

The favourites van Hanna Bervoets

Hanna’s favoriete boekhandels

Hanna Bervoets schreef het Boekenweekgeschenk 2021: Wat wij zagen. Hanna draagt boekhandels een warm hart toe, dus ze hoefde niet lang na te denken over haar favorieten. Het werden er vijf uit haar eigen woonplaats Amsterdam en vijf daarbuiten. Bezoek de online shop, bestel er je favoriete boek, en ga er langs zodra het weer kan.

Hanna Bervoets schreef het Boekenweekgeschenk 2021: Wat wij zagen. Hanna draagt boekhandels een warm hart toe, dus ze hoefde niet lang na te denken over haar favorieten. Het werden er vijf uit haar eigen woonplaats Amsterdam en vijf daarbuiten. Bezoek de online shop, bestel er je favoriete boek, en ga er langs zodra het weer kan.

Athenaeum, Amsterdam

"Ben ik in het centrum van Amsterdam, loop ik vaak even om over het Spui om de etalage van Athenaeum te bekijken – ze maken er altijd werk van, alleen al de etalage wakkert mijn lees- en kooplust enorm aan." 

Spui 14-16, Amsterdam, athenaeum.nl

Alleen al de etalage wakkert mijn kooplust aan
Ik kom hier graag: als lezer, en als auteur

Boekhandel De Vries van Stockum, Haarlem

"Boekhandelaar Daan denkt altijd mee, met klanten, maar ook met schrijvers; altijd heeft hij ideeën voor nieuwe etalages, originele acties. De Vries van Stockum is een fijn grote winkel, met een brede collectie en interessante activiteiten. Ik kom er graag: als lezer, en als auteur."

Gedempte Oude Gracht 27, Haarlem, devriesvanstockum.nl

Scheltema, Amsterdam

"De grootste boekhandel van Amsterdam, de metro stopt er vlak voor de deur. Pre-corona kwam ik er vaak ook om alleen maar even te struinen; te ‘funshoppen’ zoals Mark Rutte dat nu zou noemen. Ik voel me er lekker anoniem."

Rokin 9, Amsterdam, scheltema.nl

De grootste boekhandel van Amsterdam
Er zit een geweldig team, dat graag adviseert

Het Leesteken, Purmerend

"Purmerend heeft een prachtig stadscentrum, en in het hart ervan zit boekhandel ‘Het Leesteken’. Vroeger zwaaide boekverkoper José er de scepter, zij was precies op de hoogte van wat er speelde in de literatuur. Nu ze met pensioen is, zit er nog steeds een geweldig team, dat graag adviseert."

Zuidersteeg 2, Purmerend, libris.nl/leesteken/

Boekhandel Over het water, Amsterdam

"‘Over het water’ zit bij mij om de hoek, ik loop er vanaf mijn huis in twee minuten naartoe. Het is een kleine winkel, toch hebben ze bijna altijd waar ik naar op zoek ben, en zo niet bestellen ze het. Verkoper Lot geeft persoonlijke leestips. Vertel haar wat je graag leest en ze weet een boek dat daarbij aansluit."

Van der Pekstraat 59, Amsterdam, boekhandeloverhetwater.nl

Verkoper Lot geeft persoonlijke leestips
Savannah Bay heeft een speciaal plekje in mijn hart

Savannah Bay, Utrecht

"Savannah Bay heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik voel me ontzettend thuis in deze winkel, gespecialiseerd in literatuur met LHBT+-thematiek. Ook vind je er een rijke, internationale collectie van werken over postkoloniale thema’s. Savannah Bay is niet alleen een winkel, maar ook een gemeenschap; ik heb veel bewondering voor wat eigenaar Marischka de afgelopen vijfentwintig jaar heeft opgebouwd."  

Telingstraat 13, Utecht, Savannahbay.nl

Pantheon, Amsterdam

"Dit is een boekhandel uit mijn jeugd, tegenover mijn oude bibliotheek: Het Pintohuis. Ik leende zes boeken in de bibliotheek, mijn moeder kocht nog een Rainbowpocket in Pantheon – ik heb er nog steeds warme gevoelens bij."

Sint Antoniesbreestraat 134, Amsterdam, ibris.nl/boekholtboekhandels/pantheon

Mijn moeder kocht nog een Rainbowpocket in Pantheon
Mijn opa bleek vlakbij de winkel te zijn geboren

Van der Velde, Sneek

"Mijn vrienden in het Noorden! Van der Velde heeft acht vestigingen, waaronder een prachtig grote winkel in Groningen, en een heerlijke winkel in Sneek. Mijn schrijversbezoek aan Van der Velde Sneek zal ik niet gauw vergeten: mijn opa bleek vlakbij de winkel te zijn geboren, dat had een winkelmedewerker speciaal uitgezocht." 

Kruizebroederstraat 36, Sneek, boekhandelvandervelde.nl

De Nieuwe Boekhandel, Amsterdam

"De Nieuwe Boekhandel, opgericht door Monique Burger, is een coöperatie; 220 klanten, buurtgenoten en uitgevers zijn samen eigenaar. Een bijzondere vorm die zich vertaalt in een enorme betrokkenheid van de winkel bij de buurt, en andersom. Daarmee is de Nieuwe Boekhandel uniek, en ze hebben ook nog eens een enorm rijk aanbod."

Bos en Lommerweg 227, Amsterdam, libris.nl/denieuweboekhandel

220 klanten, buurtgenoten en uitgevers zijn samen eigenaar
Boekverkoper Margreet is een fenomeen

Boekhandel 't Spui, Vlissingen

"Boekhandel ’t Spui ken ik van mijn optredens tijdens Film By The Sea, een filmfestival rond boekverfilmingen. Boekhandel ’t Spui verzorgt de boeken, en tijdens pauzes glip ik er graag even naar binnen. Boekverkoper Margreet is een fenomeen."

Oude Markt 5, Vlissingen, libris.nl/boekhandel-spui

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan