Menu

Niet te missen exposities: januari '19

Cultypleasure tipt de leukste exposities van deze maand

Hoe werkt een mistmachine? Wie is Ad Gerritsen? En op welke manier hebben vrouwelijke ontwerpers hun mode op de kaart gezet? Het antwoord op al deze vragen en meer krijg je tijdens een bezoek aan de leukste expo’s van januari.

Hoe werkt een mistmachine? Wie is Ad Gerritsen? En op welke manier hebben vrouwelijke ontwerpers hun mode op de kaart gezet? Het antwoord op al deze vragen en meer krijg je tijdens een bezoek aan de leukste expo’s van januari.

#1. Ad Gerritsen - Actualiteiten

Een vrouw met paddenstoelen op haar huid, een dode kardinaal aan een stok en een menigte vlak na een bomaanslag in London. De schilderijen van Ad Gerritsen zijn merkwaardig en juist dat zorgt ervoor dat je er naar wilt blijven kijken. De verontrustende figuren als criminelen en prostituees waarmee de schilder graag werkt, dragen daaraan bij. Een ander opvallend detail is het contrast van zijn portretten. De felle kleuren ogen toegankelijk terwijl de uitdrukkingen van de mensen allesbehalve vrolijk zijn, waardoor je enig ongemak ervaart. Hier en daar maakt Gerritsen gebruik van een fijn vleugje humor door te werken met uitstekende tongetjes en een collage. Gedurende dit bezoek word je flink aan het denken gezet over wat de precieze verhalen achter al deze mensen zijn. Eén ding staat vast: een bezoek aan Actualiteiten blijft je bij.
T/m 17 maart 2019 Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag, Gemeentemuseum.nl

De schilderijen van Ad Gerritsen zijn merkwaardig en juist dat zorgt ervoor dat je er naar wilt blijven kijken
Extra speciaal is dat de eigenaren juist onbekendere kunstenaars een podium bieden

#2. SETUP 03 DE.GROEN x MUSEUM ARNHEM

Het huis van Marjolein en Peter de Groen werd te klein voor al hun kunstparels, dus besloten ze om dit voormalig bankgebouw om te toveren tot cultuurparadijs. Sinds 2017 bewonder je er hun favoriete werken. Extra speciaal is dat de eigenaren juist onbekendere kunstenaars een podium bieden. Om de collectie te aanschouwen is een anderhalf uur durende rondleiding nodig, dat kan van vrijdag t/m zondag om 14:00 uur. Eigenaar Peter vertelt hier gepassioneerd over alle kunst en betrekt de bezoekers ook bij zijn tour. De mistmachine, een houten trap van satéprikkers en de wolkenfoto wil je in ieder geval niet missen, maar eigenlijk is er in elke zaal wel een hoogtepunt te ontdekken. Op de begane grond zijn wisselende exposities, waar vier jonge kunstenaars hun creativiteit showen met pizzadozen, supermarkttassen en stof. Kom en laat je verrassen!
SETUP 03 DE.GROEN x MUSEUM ARNHEM T/m 30 juni 2019
Well…Here’s another hot mess I’ve got myself into. T/m 24 maart 2019, Collectie De Groen, Weverstraat 40, Arnhem, Collectiedegroen.nl

Bheki Dube, January, 2012
Bheki Dube, January, 2012
Untitled (Prologue II),  „The Stranger‘s Notebook,” 2016
Untitled (Prologue II), „The Stranger‘s Notebook,” 2016

#3. Recent Histories

Afrikaanse kunstenaars geven met Recent Histories hun zeer intrigerende kijk op thema’s als het kolonialisme, industrialisatie, afkomst, identiteit en migratie. Eén van de belangrijke fotografen die je moet onthouden is David Goldblatt, die met zijn foto’s de landelijke en sociale gevolgen van de apartheid toont. Jong talent Jasse geeft in zijn blauwdrukken de stedelijke ontwikkeling weer van zijn geboortestad Luanda, jaren na de burgeroorlog. Ook Magnums’ Mikhael Subotzky’s zelfportret is een aanrader. Ga voor heel wat anders naar de videoinstallatie op de eerste verdieping – met beelden uit onder meer Zuid-Afrika – van Ninang Les Vertus. Hierbij doe je je schoenen uit en krijg je een magische ervaring. De foto’s zijn divers en tegelijkertijd vormen ze samen een maatschappelijk geheel dat je raakt.
Recent Histories T/m 3 maart 2019 Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam, Huismarseille.nl

Jong talent Jasse geeft in zijn blauwdrukken de stedelijke ontwikkeling weer van zijn geboortestad Luanda, jaren na de burgeroorlog
Er is ook aandacht voor vrouwen die politieke statements maakten met hun ontwerpen.

#4. Femmes Fatales

Van Coco Chanel tot Fong Leng. Femmes Fatales neemt je mee in de wereld van sterke vrouwelijke modeontwerpers. In de tentoonstelling zie je niet alleen de mooiste jurken – zoals onder andere de 3D-jurk van Iris van Herpen die is opgebouwd uit veren – er is ook aandacht voor vrouwen die politieke statements maakten met hun ontwerpen. In de grote zaal maak je kennis met Vivienne Westwood, die met haar kleding wilde bijdragen aan een beter milieu. Onderweg wandel je langs inspirerende quotes zoals ‘Buy less, choose well, make it last’. Door de quotes kom je alles te weten over de verschillende functies van mode. Mijn favoriet is de ruimte met prachtige jurken, vooral die van Rei Kawakubo (van Comme des Garçons), zo indrukwekkend dat je je ogen er niet vanaf kunt houden.
T/m 24 maart 2019 Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag, Gemeentemuseum.nl

De volgende exposities zijn ook nog de moeite waard om te bezichtigen:

Chihuly
Zowel binnen als buiten het Groninger Museum ontdek je zestien bijzondere glasinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. 
T/m 5 mei 2019. Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen

De tas als theater
Tassenmuseum Hendrikje wijdt ter ere van het 30-jarig jubileum van ontwerpster Hester van Eeghen een expositie aan haar werk.
T/m 25 februari 2019. Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, Amsterdam

Ann Veronica Janssens
Zie hoe de platen langzaam van kleur veranderen terwijl jij er langs loopt. Een bijzonder lichtspektakel.
T/m 31 maart 2019. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg

Anne Geene en Arjan de Nooy - The Universal Photographer
Op speelse wijze maakt hij aan elkaar geniete collages en fotoreeksen van mensen, snelwegen, bakstenen, sinaasappelstruiken en boomstronken.
T/m 17 maart 2019. Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

Thijs Wolzak - Binnenkijken
Stiekem is het heerlijk om eens binnen te gluren in de huizen van anderen. Fotograaf Thijs Wolzak deed het zes jaar lang voor zijn fotorubriek 'Binnenkijken' in het NRC Handelsblad. Nu is er een expositie.
T/m 17 februari 2019. Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, Den Bosch

Lily van der Stokker – Friendly Good
In het Stedelijk Museum vind je de fijne overzichtstentoonstelling ‘Friendly Good’. De uitbundige teksten, felle kleuren, wolken en bloemen zijn kenmerkend voor de stijl van Lily van der Stokker.
T/m 24 februari 2019. Het Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan