Menu

8x de leukste winterse evenementen

Naar buiten voor de leukste culturele evenementen van deze winter

Kunst, dans, muziek, film en cabaret zijn de ingrediënten voor een onvergetelijke winter vol met sprookjesachtige avonturen en bijzondere avonden. 

Kunst, dans, muziek, film en cabaret zijn de ingrediënten voor een onvergetelijke winter vol met sprookjesachtige avonturen en bijzondere avonden. 

#1. UCK Dansfestival

Het Utrechts Centrum voor de Kunsten is drie dagen lang het terrein voor dansliefhebbers. Volg leuke masterclasses van moderne jazz tot klassiek ballet en leer dansen op spitzen. Ook ontmoet je er de enige echte Conny Janssen. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten, zo kunnen zij omgetoverd worden tot prima ballerina's. Dus voetjes van de vloer en gaan!
26 januari t/m 28 januari, Domplein 4 in Utrecht, Uck.nl/festival

 

#2. Amsterdam Light Festival

Tijdens het jaarlijkse lichtfestival zie je Amsterdam op zijn mooist. Ontdek spectaculaire kunst van internationale en nationale namen. Kies voor een boot, fiets of wandelroute. Het is fantastisch dat je via al deze wegen de werken vanuit een ander perspectief kan beleven. Het programma voor dit jaar klinkt weer veelbelovend: lippen die zijn opgebouwd uit 1.500 alarmlichten, draden die een systeem in onze hersenen nabootsen en een gotisch paviljoen dat lijkt op een blauwdruk.
29 november t/m 20 januari, verschillende locaties in Amsterdam, Amsterdamlightfestival.com

 

#3. Winternachten festival

Laat je inspireren door meer dan tachtig auteurs van over de hele wereld. Deze 24e editie is het thema ‘Who Wants to Live Forever?’ Luister naar prachtige voordrachten met proza, een essay, poëzie en spoken word. Daarnaast zijn er filosofische gesprekken over de toekomst, van onderwerpen als mens en robot tot de politiek. Je gaat met een flinke dosis nieuwe inzichten weer naar huis.
17 t/m 20 januari, verschillende locaties in Den Haag, Writersunlimited.nl

#4. Eurosonic Noorderslag

Bij Eurosonic Noorderslag spot je de fijnste nieuwe popartiesten. Omdat de keuze reuze is, helpen wij je graag op weg met onze aanraders. Van de dansbare hits van Jeangu Macrooy wordt iedereen vrolijk. Bij Rondé zingt iedereen gegarandeerd de teksten al mee en Nona raakt je met haar rauwe, soulvolle stem die doet denken aan Amy Winehouse. En voor de meer lieflijke en rustige nummers zouden wij beslist naar singer-songwriter Her Skin gaan.
16 t/m 19 januari, verschillende locaties in Groningen, Esns.nl

 

#5. Het Leids Cabaret Festival

Al sinds 1978 is het Leids Cabaret Festival een begrip. Jonge cabaretiers halen op deze dag alles uit de kast om jou te laten lachen. Maak alvast kennis met talenten die vervolgens alle zalen veroveren. Eerder sleepten Sanne Wallis de Vries, Tim Fransen en Najib Amhali de jury- en publieksprijs in de wacht. Wie wordt de volgende winnaar? Jij kunt er als eerste achter komen.
13 januari, Oude Vest 43 in Leiden, Leidscabaretfestival.nl

#6. Nederlands IJsbeelden Festival

Zin in een magisch uitje? In Zwolle bewonder je deze winter spectaculaire ijs- en sneeuwcreaties die in het teken staan van ‘Wereldberoemde Verhalen’. Wandel langs Romeo en Julia, Robin Hood en Alice in Wonderland. Na alle ijspret kom je bij met warme choco en koffie.
15 december t/m 6 januari, Rieteweg 4 in Zwolle, Ijsbeelden.nl

#7. International Film Festival Rotterdam

De honderden films van het IFFR zijn fascinerend. In de openingsfilm Rafiki zie je hoe twee Keniaanse vrouwen omgaan met de homoseksualiteit in hun land. Een andere aanrader is Camino, waarin Martin de Vries wandelt naar Santiago de Compostella. Voor weer wat anders kies je voor de docu BNK48: Girls Don’t Cry, over een Thaise meidenband. En dan zijn er ook nog eens debatten, talkshows, lezingen en specials, zoals het kunstprogramma Art Directions en de Surprise film.
23 januari t/m 3 februari, op verschillende locaties in Rotterdam, Iffr.com/nl

#8. Cultuurnacht Breda

Loop langs de kleurrijke muurschilderingen van Blind Walls Gallery. In de hal van skatepark Pier15 is er een voorstelling van theatermaker Juup Luijten met Schippers&VanGucht, in samenwerking met 13-jarigen. Daarin krijgen volwassenen een cursus van de kinderen zodat zij anders met veranderingen om kunnen gaan. Bij de locatie Goedzooi, het oude Stedelijk Museum aan de Parade 12, aanschouw je onder meer twee- en driedimensionale kunstwerken. Genoeg redenen om gedurende de Cultuurnacht – die dit keer om 16:00 uur begint – met elkaar de liefde voor cultuur te vieren.
26 januari, verschillende locaties in Breda, Cultuurnachtbreda.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan