Menu

8x niet te missen winterevenementen

Naar buiten voor de leukste culturele evenementen van deze winter

Van theater op het Groningse water tot een filmpremière aan de Rotterdamse Maas, comfortabel binnen of fris in de buitenlucht: de culturele agenda is ook goed gevuld tijdens de donkere dagen.

Van theater op het Groningse water tot een filmpremière aan de Rotterdamse Maas, comfortabel binnen of fris in de buitenlucht: de culturele agenda is ook goed gevuld tijdens de donkere dagen.

#1 Wonderstroom

Dansoptredens, acrobatische acts, straattheater, films, lichtshows en vuurspuwers: overal waar je kijkt op Wonderstroom is iets te beleven. Het advies: betreed het festivalterrein en laat alles maar over je heen komen. Bij foodtrucks haal je lekkere hapjes en drankjes.
15 t/m 17 december 2017, Nieuwendijk 15 in Vlissingen, wonderstroom.nl

#2 Amsterdam Light Festival

In Amsterdam worden de donkere dagen verlicht door de duizenden lichtjes van het Amsterdam Light Festival. De kunstwerken zijn te bewonderen langs de Water Colors-vaarroute. Vanaf midden december wordt er ook allerlei moois tentoongesteld op het Marineterrein, op loopafstand van Amsterdam Centraal. En een bijzonder debuut de komende editie: de wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei maakt een lichtobject dat alle kunstwerken met elkaar verbindt. Dit kunstwerk, genaamd 'thinline', loopt als een rode draad van licht langs de waterexpositie. 
30 november 2017 t/m 21 januari 2018, verschillende locaties in Amsterdam, amsterdamlightfestival.com

#3 International Film Festival Rotterdam

Tijdens International Film Festival Rotterdam is de Maasstad twaalf dagen lang dé filmhoofdstad van de wereld. Honderden films worden er vertoond, waaronder heel wat bijzondere exemplaren die je nergens anders kunt zien. Maar ook premièrefilms die je hier als eerste kunt zien, voordat ze later in de bios verschijnen. Het filmfeest wordt compleet gemaakt met optredens, talkshows en meer.
24 januari t/m 4 februari 2018, verschillende locaties in Rotterdam, iffr.com

#4 Writers Unlimited Winternachten Festival

Tijdens een van de belangrijkste literatuurfestivals van Nederland, het Writers Unlimited Winternachten Festival in Den Haag, gaan gelauwerde auteurs zoals Adriaan van Dis en Leïla Slimani het gesprek aan met het publiek. Maar ook jonge talenten, dichters en denkers komen aan het woord. De editie van 2018 staat volledig in het teken van het wij-gevoel, onder de noemer 'We the People'.
18 t/m 21 januari 2018, verschillende locaties in Den Haag, writersunlimited.nl

#5 Magisch Cultuur Festival

In de kerstperiode geniet je van meer dan tweehonderd theater-, muziek- en dansoptredens op allerlei culturele hotspots in Maastricht. Het Magisch Cultuur Festival is onderdeel van Magisch Maastricht, een sprookjesachtig festival van 1 december 2017 tot en met 1 januari 2018. Denk: dampende glühwein, zingende koren en een schaatsbaan op het Vrijthof.
16 december t/m 30 december 2017, het Vrijthof in Maastricht, bezoekmaastricht.nl/magisch-maastricht/magisch-cultuur-festival

#6 Smartlappenfestival

Tijdens het Smartlappenfestival is Utrecht drie dagen lang in de ban van het levenslied. En dat betekent: lachen, dansen, drinken en natuurlijk uit volle borst zingen. Dus smeer je keel en inhaken maar!
17 t/m 19 november 2017, verschillende locaties in Utrecht, smartlappenfestival.nl

#7 WinterWelVaart

Groningen viert de winter op de wal en in het schip. Zo wordt de gezellige kerstmarkt op straat gehouden en stap je voor theater, muziek en kunst aan boord van historische schepen.
15 t/m 19 december 2017, verschillende locaties in Groningen (provincie), winterwelvaart.nl

#8 InScience Film Festival

Pure verwennerij voor je brein. Dát is het InScience Film Festival in Nijmegen, dat de beste en meest opvallende wetenschapsfilms van het jaar voorschotelt. Ook live is er genoeg interessants aan de gang: je zult aan de lippen hangen van internationale topwetenschappers én swingen op de elektronische klanken van brainiac en muzikant Max Cooper, die dit jaar het festival opent.
8 t/m 12 november 2017, verschillende locaties in Nijmegen, insciencefestival.nl

 

Bekijk ook

De leukste deals voor een dagje uit

De leukste deals voor een dagje uit

Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland

Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox?

Meld je aan