Menu

6x de mooiste plekken om te picknicken

Hier geniet je in alle rust van de natuur

Voor een gezellige picknick midden in het groen hoef je de stad niet uit. Bij deze ruime stadstuinen, parken, bossen en aan zee strijk je neer met je kleedje en bewonder je ondertussen het uitzicht.

Voor een gezellige picknick midden in het groen hoef je de stad niet uit. Bij deze ruime stadstuinen, parken, bossen en aan zee strijk je neer met je kleedje en bewonder je ondertussen het uitzicht.

#1. De Paleistuin, Den Haag

Voor een picknick in koninklijke sferen ga je naar de Paleistuin in Den Haag. In de zeventiende eeuw liet Frederik Hendrik, de zoon van Willem van Oranje, de ‘Prinsessentuin’ aanleggen voor zijn moeder. Door de jaren heen was deze plek eigendom van verschillende koningen, rond de negentiende eeuw waren er zelfs muren omheen gebouwd om burgers te weren. Gelukkig is de groene stadsoase nu vrij toegankelijk en krijgt iedereen de kans om zich voor even in een sprookje te begeven. Er is meer dan genoeg ruimte om je picknickkleed uit te rollen en het labyrint, oude bomen en Paleis Noordeinde te bewonderen. Haal van tevoren je ‘koningsmaal’, een goedgevulde picknickmand, bij Lapsang (Oude Molstraat 11A) of het Pistache Café (Prinsestraat 134).

Prinsessewal, Den Haag, denhaag.com en lapsang.nl

Bewonder het labyrint, de oude bomen en Paleis Noordeinde
Een perfecte plek om neer te strijken met je picknickmand

#2. Jeroen Bosch Tuin, Den Bosch

De Jeroen Bosch Tuin – vernoemd naar de zestiende-eeuwse Brabantse schilder – was jarenlang een wildernis, totdat landschapsarchitect Joeri de Bekker de tuin omtoverde tot een paradijs vol met bloemen. Het is er zowel heel mooi als rustig en dat maakt het de perfecte plek om neer te strijken met je picknickmand. Extra leuk: je kunt hier ook cultuur snuiven! Zo is er een permanent kunstwerk te zien in Italiaanse schilderstijl, dat maar liefst zo’n 20 meter hoog is. Ook zijn er wisselende exposities.

Redemptoristenpad 130 of de ingang bij de Louwschepoort of In den Boerenmouw, Den Bosch, jeroenboschtuin.nl

#3. Plukbos Kardinge, Groningen

Een bezoek aan het ‘Grunningse’ Plukbos Kardinge staat garant voor plezier. Je plukt er namelijk letterlijk de vruchten. Op initiatief van de buurtbewoners staan er tientallen bomen en struiken met bloemen en fruit. Kardinge ligt net buiten het centrum, midden in de natuur, dus het is er heerlijk rustig. Heb je zin in een actieve picknick? Kijk dan of je reeën of zangvogels kunt spotten. Voor kinderen is er een speelplaats en als het echt warm is, kun je de verkoeling opzoeken in de Kardingerplas. Als aandenken aan deze dag neem je natuurlijk een zelfgeplukt boeket mee.

Medenpad Kardinge, naast Pitch en Putt, Groningen, Natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/kardinge

Heb je zin in een actieve picknick? Kijk dan of je reeën of zangvogels kunt spotten
Onze favoriete plek om neer te ploffen is die bij de fontein

#4. Wilhelminapark, Utrecht

Je picknick is pas écht compleet met lekker eten dus loop voordat je hieraan begint zeker langs bij broodjeszaak District (Jan van Scorelstraat 1). Verse kaneelbroodjes, bananenbrood, quiches, salades, macarons, smoothies en koffie: in de winkel staat zoveel lekkers dat het nog moeilijk kiezen wordt. Na zo’n tien minuten wandelen ben je in het prachtige Wilhelminapark, dat inderdaad vernoemd is naar koningin Wilhelmina. Grappig weetje: het park werd geopend in hetzelfde jaar als haar inhuldiging, 1898. Onze favoriete plek om neer te ploffen is die bij de fontein, er is veel ruimte en er valt van daaruit veel te zien, zoals een bronzen beeld van … je raadt het al: Wilhelmina! Laat je in het weekend verrassen door exposities in de EXbunker.

Wilhelminapark, Utrecht, Bezoek-Utrecht.nl en district-utrecht.nl

#5. Kijkduin, Den Haag

Houd je van zon, zee, strand en rust? Dan is picknicken bij Kijkduin een aanrader. Bij Beachclub BIRDS (Strandslag 2) scoor je van tevoren een kratje met lekker eten van lokale ondernemers, zoals een baguette, charcuterie en radijsjes in zoetzuur (in leuke verpakkingen, bijvoorbeeld groentjes in een frietzak). Daarna loop je naar de duinen die rijk zijn aan fijne plekjes. Terwijl de wind door je haren waait, geniet je van het uitzicht op het water. Zo voelt het net alsof je op vakantie bent. Bonus: aan de Machiel Vrijenhoeklaan 175 (tegenover restaurant De Haagsche Beek) vind je het intens groene landschapskunstwerk Hemels Gewelf – in de vorm van een halve maan – waar je al liggend het licht en de lucht vanuit een bijzonder perspectief ervaart. Op naar Kijkduin! 

Denhaag.com, beachclubbirds.nl en stroom.nl
 

Houd je van zon, zee, strand en rust? Dan is picknicken bij Kijkduin een aanrader

#6. Park Rosendael, Arnhem/Rozendaal

Een middeleeuws kasteel, rozentuin, theekoepel, schelpengalerij, vijvers en de beroemde fonteinen de ‘Bedriegertjes’ die onverwachts aan gaan: Park Rosendael is een geliefde picknickplek omdat er zoveel moois te zien en beleven valt. Wist je dat het in de zeventiende eeuw een populair waterpretpark was? Een groot pluspunt van het park is dat alles binnen handbereik is. Zo haal je er een mand vol lekkers bij het nabijgelegen Oranje-Rie (Rosendael 1). Ook handig: de Layar-app en de Beleef! plattegrond helpen je om de weg te vinden. Tip: bekijk ook het kasteel van de binnenkant om een indruk te krijgen van het achttiende- en negentiende-eeuwse leven dat zich hier afspeelde. Het luxueuze interieur, dat bestaat uit Delfts blauwe borden, kroonluchters, sierlijke tafels en meer pracht en praal, is een lust voor het oog. 

Rosendael.glk.nl en Oranje-Rie.nl

Park Rosendael is een geliefde picknickplek omdat er zoveel moois te zien en beleven valt
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan